Zelenina s natto miso » Jíme Jinak

Zelenina s natto miso

Autor , Rubrika Inspirace, 14.03.2014

Štítky:, , , , ,

P3052258

Lahodná rychlovka pro ty, kteří nemají moc času na vaření a chtějí zdravé a dobré jídlo hotové zhruba do 20 minut (pokud máte již uvařenou obilovinu).

zelenina s natto miso

Na oleji orestujte mrkev, z které pomocí škrabky udělejte delší nudličky, přidejte trošku soli, orestujte, poté přidejte brokolici na malé růžičky a pórek na kolečka. Přidejte trošku vody, lžíci natto misa, dejte pokličku a duste. Dochuťte shoyu a umeoctem. Vmíchejte nasekanou petrželkou.

K tomu jsem měla natural rýži vařenou s pohankou z minulého dne ohřátou na pařáčku. Posypáno praženými slunečnicovými semínkami, nastrouhaným smaženým tempehem a naklíčenou cizrnou.

  • Seriál ZDARMA: Jak na jaro

    Jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc.
    Stáhněte si nový seriál na jaro a zjistěte

    • Klíčové souvislosti pro biologické jaro
    • Jaký by měl být ideální jarní režim
    • Získejte postní jarní jídelníček k pročištění těla
    • Nákupní seznam k jídelníčku
    • Video, jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc
    Přihlaste se o seriál právě teď.

    Stáhnout zdarma
  • 16 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Chtěla bych poprosit o radu, jak poznám, že je natto ještě v pořádku? Matou mě takové bílé tečky na něm. Díky :-). Na pórku oblíbená lahůdka i našeho dvouleťáka :-). J.

    Jani, a jak to děláš? Asi nastal čas vyzkoušet právě natto, ale vím o něm kulový a teď ta brouzdám na netu, co s tím. Ale lovím asi chaoticky, nic moc jsem nenašla. U Paní Dýně tedy nějaké recepty jsou, ale já nějak netuším, s čím začít a kolik toho natta se do jídla dává… A tím pádem neporadím s tečkama, neb já to natto ještě v životě ani neviděla…

    Aha, já to přehlídla, v tomhle receptu se píše o lžíci.

    Ehm… takže natto a natto miso je něco jiného… 😀 Pardon za spamování…

    Ahoj Shari, já jsem se koukám taky unáohlila s umístěním dotazu :-). Hledala jsem recept, pod který bych ho umístila. Měla jsem na mysli to táhlé natto – fermentované soj. boby. Poslední dobou se u nás ve výživě čas od času objeví, v malé vaničce – od Sunfoodu, 150g. Zatím jsem sdělala toto množství pro 2-3 lidi na 2 jídla. Inspirovala jsem se receptem právě na Paní Dýni – ten, který je vlastně od p. Chasákové – orestovat pórek (nebo cibule a pórek) – poměrně velké množství, 20 min dusit a pak přidat natto a lžičku hořčice cca. To natto pouze prohřát, nevařit. Já použila bio hořčici Zwergenwiese-Senf, je tedy extra lahůdková – s medem, zázvorem, hřebíčkem, kurkumou, paprikou, chilli, možná i proto tak chutnalo. Ty hrubozrnné hořčice jsou od tohoto výrobce fajn, med bych nahradila třeba sladem, protože to asi fakt dodalo šmrnc 🙂 ta jemná nasládlost. Třeba by do nějaké vaší výživy natto objednali, zatím jsem ho přímo sama z e-shopu neobjednávala, teď v létě bych se asi bála. Nicméně tečky budou asi v pohodě, nic nám nebylo a není 🙂 a pak jsem si uvědomila, že podobné tečky vídám v misu, třeba je to nějaké průvodní jev fermentace? 🙂 Natto je trochu smrádek, ale chutná nám :-).

    Vladka

    Po precteni receptu s pouzitim natto jsem vytvorila vlastni a pouzila ho do rizota, kam jsemdala krome natta i koprivu, ryzi, hrasek, mrkev a kukurici…pak uz jsem se nestacila divit, jak moc je takove jarni rizoto vyborne…trochu jsem se natta obavala, myslela jsem, ze bude smrdet a kdovico, ale mne to teda vonelo, takze uz se tesim, co s nattem jeste vymyslim….

    Facebook Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-64 alignnone photo

    Vůbec to nebylo marné, jenom si příště tempeh ještě prohreju se zeleninou. Moc chutna úprava zeleniny s tím natto-misem 😉

    Ráda bych ochutnala natto, ale nedaří se mi ho sehnat. Máte někdo zkušenost, kde koupit v Praze a okoli?

    Janina

    Natto nevím, to se mi nepodařilo sehnat už od loňského jara. Ale natto miso mají spolehlivě v Danfoodu. Nevím, jak to mají s rozvážkou třeba po Praze.

    Natto dělají v Dobrušce, ale jelikož se jim nějak nedaří vyrobit BIO natto, tak ho neprodávají. Což je fakt škoda, natto je moc dobré (mě teda chutná) – říká se, že chutná tomu, kdo má pročištěná střeva 🙂 Ale natto miso je také fajn – určitě ho zkuste! Dá se dávat do zeleniny, do polévky atp.

    Ta naklíčená cizrna se prosím ji syrová nebo je třeba tepelně upravit? A dá se v kompletním talíři počítat za luštěninu nebo je to s klíčkem už spíš zelenina?

    Ano, cizrna se jí syrová. Tím, že ji necháte naklíčit, tak se z ní stane křupavá pochoutka, jako třeba klíčené mungo fazolky. Má příjemnou oříškovou příchuť. Není vůbec tvrdá, nemusíte se bát. Je to pořád luštěnina. Já ji používám občas pouze v malém množství jako ozdobu talíře 🙂 Jinak se s ní dá pracovat i na ohni. Dělávám třeba něco podobného jako pučálku, ale z naklíčené cizrny nebo munga. Klíčené luštěniny osmahnuté na oleji jsou lahůdka 🙂 Přidávám k nim dusit i zeleninu (nastrouhanou nahrubo), dochutím třeba shoyu.

    Ještě mě napadlo, že z klíčených luštěnin se dají dělat i vynikající karbanátky, i třeba falefel (prý je skvělý i z naklíčeného hrachu, ale ještě jsem nezkoušela). Nebo je třeba používám na posypání například krajíce kváskového chleba, který si výjimečně dám. Nebo jak jsem psala právě kaší, obilovin, do dušené zeleniny, osmahnout na oleji, do salátů atp.

    Díky za tipy Ajko! Falafel mám z naklíčené cizrny nejradši, zkusím ji tedy i zasyrova 🙂

    Naklíčená cizrna a luštěniny vůbec jsou fajn, jen prosím neklíčit FAZOLE, měli jsme s manželem po nich otravu, nepřála bych nikomu…holt nám to nikdo neřekl, že se to nemá 😀 ale ani tak nás to neodradilo od pojídání všeho možného naklíčeného, jen ty fazole si už nikdy klíčit nebudeme, vždycky jedině uvařené 😀 btw mungo fazole jsou třeba výborné 🙂

    Já jsem třeba na webech viděla, že klíčí i adzuki fazole a dělají z nich placičky, ale tak ty nejedí zasyrova, ale smaží na pánvičce 🙂

    Zobrazit všech 16 komentářů

    Jíme Jinak