Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Zeleninové rizoto

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
děti od 1 a půl roku

Rizoto na sto způsobů je naše oblíbená a velmi lahodná rychlovka. Když je doma uvařená rýže nebo jiná obilovina, je večeře rázem hotová.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 PL lžíce oleje
  • sůl
  • 1 červená cibule (může být i žlutá)
  • 1 větší mrkev
  • asi 15 cm pórku - zelená i bílá část
  • hrnek nakrájeného zelí
  • jarní cibulka nebo petrželka
  • lžička sojové omáčky
  • podle chuti umeocet
  • deci zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 4 hrnky uvařené rýže nebo 1 hrnek rýže a 2,5 hrnků vody

Neměla jsem představu, jak dlouho vydržím stravovat se jinak. Šest týdnů ale uteklo jako voda, shodila jsem pěkných p...

Postup

 

  1. Mrkev nakrájíme na proužky nebo tenké plátky, cibuli na proužky, pórek na větší podélné proužky a zelí na proužky, jarní cibulku na kolečka.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli, přidáme mrkev, zelí pórek a mícháme několik minut, až zelenina změkne.
  3. Přidáme uvařenou rýži, deci zeleninového vývaru nebo horké vody a dobře promícháme.
  4. Necháme pár minut pod pokličkou dojít. Dochutíme lžící umeocta a sójové omáčky. Labužníci si ještě mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Podáváme sypané jarní cibulkou nebo petrželkou. Lze přidat i strouhané uzené tofu. A nezapomeňte přidat kvašenou zeleninu nebo jiný svěží salát.

Obměna

Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny. Výborné je rizoto i s dýní, zelím či kapustou.

Děti do roka

Pro děti do roka ještě vaříme zvlášť,  ve vodě tedy uvaříme zeleninu a smícháme ji s uvařenou rýží. Na závěr propasírujeme.

Děti od roka do roka a půl

Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme, nepoužíváme koření. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.

Děti od roku a půl do tří let

Můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
27. 6. 2023

Výborný! Přidala jsem jen pár zbylých červených fazolí a jsem moc spokojená😘

sofiasurmikova
21. 8. 2022

Dobrý večer,
prosím si radu, možno bude mať niekto skúsenosť. Mám 20 mesačného syna, ktorý má zníženú činnosť štítnej žľazy ( zatiaľ na hrane, ale bez liečby). Môžem používať sójovú omáčku a sóju vôbec a ako ju nahradiť v jedlách? Väčšinou sa v jedle vždy niečo z tohto nájde. Chcela by som ho aj naďalej stravovať s jime jinak, ale neviem, čo ďalšie by som mu mohla variť, alebo ako správne upraviť jedlá do budúcnosti tak, aby chutili. Ďakujem za pomoc Evka (Sofinkina mamina).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...