Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zelí na sladkokyselo

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Zelí na sladkokyselo se dá hravě připravit i bez cukru a klasického octa. Chuť je k nerozeznání, nebo spíše ještě lepší.

Ingredience
pro 4 porce zelí
  • půl hlávky bílého zelí
  • 1 cibule
  • 2 PL oleje
  • 1 PL sladěnky
  • 2 dcl vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu a půl deci studené vody
  • půl lžičky drceného kmínu
  • umeocet
  • sůl

Mám transplantované obě ledviny a potíží s věkem jen přibývalo – nabrala jsem 30 kg, bolely mě kolena, klouby, ...

Postup
  1. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky, stejně tak zelí.
  2. Do hrnce dáme olej, rozpálíme ho, přidáme cibuli a sůl a společně restujeme do sklovata.
  3. Přidáme nakrájené zelí, drcený kmín, chvíli restujeme, pak přidáme dvě deci horké vody nebo zeleninového vývaru a povaříme do změknutí zelí asi 15 minut.
  4. V půl deci studené vody rozmícháme škrob a vlijeme do povařeného zelí. Přidáme lžíci sladěnky a povaříme ještě několik minut do zhoustnutí.
  5. Zelí dochutíme trochou umeocta. Pokud bude příliš kyselé, přidáme ještě trochu sladěnky.
Obměna

Stejně tak můžeme uvařit červené zelí, které více osladíme sladěnkou.

Kombinujeme

Zelí je skvělá příloha třeba k haluškám nebo uhlířině.

Děti

Zelí je vhodné pro děti od 1,5 roku, jen ubereme sůl a dochucovadla.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes bylo k jáhlovým burgerům k obědu. Bylo výborné. Děkujeme 🙂❤

Manžel snědl jemu přidělené knedlíčky (ty už prý dělat nemusím), zato zelí si přidával. Bála jsem se, že toto množství bude moc z té půl hlávky, ale bylo akorát pro nás čtyři.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Kapustičky “na zádíčka”

Tradiční úprava růžičkové kapusty, díky které si ji zamilujete!

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...