Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Zelňačka s “uzeným”

Uvařeno

Za každou větou jsem si musela odkašlat, antibiotika už mi nezabírala.

Základní informace

Když se nám zastesklo po ‘uzené’ zelňačce, po které by nám však nebylo těžko a která by nebyla plná přesoleného uzeného masa, vznikla tahle lehká varianta, jež nás nadmíru potěšila. Od té doby si s ní občas zpestřujeme jídelníček a nemůžeme se jí nabažit. Potěší jistě i konvenční strávníky a možná ani nepoznají rozdíl. Věřím, že zaujme i Vás :-)

Ingredience na 4 porce

  • 1 cibule
  • 1,5 hrnku zelí
  • 1/2 hrnku kedlubny
  • 1/2-1 hrnek kysaného zelí
  • 1/2 balíčku uzeného tofu nebo uzený tempeh
  • Případně uvařenou řasu kombu z předchozího vaření (vývaru či luštěnin) nakrájenou na nudličky
  • Olej
  • Sůl
  • Lžička papriky
  • Špetka kmínu
  • Vývar nebo voda
  • Umeocet
  • Sojová omáčka

Když máte, přidejte vařené fazole a můžete použít i vývar z nich.
Pro mlsaly a na dozdobení sojová smetana nebo sojový kysaný jogurt.
Semínka a zelenou posypku.

Postup

Cibuli nakrájíme na hrubo, zelí na nudličky a kedlubnu na větší kostky či hranolky. Kedlubna nám v polévce skvěle a vhodně zastoupí chuť brambor.
Cibulku orestujeme se solí na oleji, až zesklovatí, přidáme čerstvé zelí a ještě restujeme, dokud zelenina nezačne vonět. Pak poprášíme paprikou a chvilku necháme opéct. Přidáme kmín, vlijeme horký vývar či vodu a nasypeme kedlubnu a řasu. Dusíme pod pokličkou, než zelí trochu změkne cca 10-15 min.
V závěru varu přidáme kysané zelí a na kostky nakrájené tofu a již jen prohřejeme. Máme-li více času, můžeme nechat i déle povařit, polévka tak získá na intenzivnější zelné a uzené chuti. Pak již jen dochutíme dle naší potřeby umeoctem, nebo pokud je dost slaná tak jablečným octem a případně sojovou omáčkou. Většinou ale ani není příliš třeba ochucovat, záleží kolik dáte kysaného zelí a jak moc je slané a kyselé :-)

Praktické

Pokud máte, můžete přidat do zelňačky během varu i fazole, jsou chutné a syté a navíc polévku vzhledově krásně doladí. My právě dovařili adzuki a tak se pár zužitkovalo i do polévky.
Na talíři ještě můžete dozdobit sojovým kysaným jogurtem nebo smetanou a posypat slunečnicovými semínky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
9. 2. 2023

Mnaaaaam ♥️♥️♥️

Kateřina
25. 9. 2016

I když je pořád krásně a teplo, už na mě přišel podzim a zelí mi přišlo k chuti. Výborná polévka a hlavně bez dýně, od které si potřebuju trošku odpočinout.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Veganská krémová polévka ze zeleného chřestu

Chřest jsem objevila vloni a letos se ho nemohu nabažit.
7
26

Jíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut

Chutný a zdravý oběd pro celou rodinu, polévka i hlavní jídlo, se dá bez problémů připravit za 30 minut i s úklidem kuchyně! Jak to zvládnout? Pojďte s nám...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...