Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Fazolová pomazánka/dip nažluto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

V teplých dnech přijde k chuti lehká pomazánka z bílých fazolí a kurkumy.

Ingredience
  • 2 hrnky uvařených bílých fazolí
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 3 vrchovaté lžíce arašídového másla
  • 1 velká cibule
  • sůl
  • lžička umeocta
  • půl lžičky kurkumy
  • citronová šťáva - podle chuti

Kačka od začátku roku s Jíme Jinak shodila 10 kg, přestala pít kávu a sladké už jí nechutná. To ale nejsou zdaleka vš...

Jak připravit pomazánku z fazolí

  1. Cibuli nakrájejte na kostky, rozehřejte na pánvi olej, přidejte cibuli, trochu osolte a osmažte ji do sklovata.
  2. Přisypte uvařené fazole a kurkumu, nechte ji prohřát (budou se lépe mixovat).
  3. Odstavte, přidejte arašídové máslo, umeocet podle chuti a rozmixujte do hladka. Podle chuti můžete přidat ještě citronovou šťávu.

Obměna

  • Místo bílých fazolí použijte jakoukoliv uvařenou luštěninu – červenou čočku, mungo fazolky, cizrnu…

Kombinujeme

  • Pomazánku můžete použít jako základ na tortillu nebo palačinku či na obilné placky.
  • V teplých dnech je výborná jen jako dip k zelenině.

Děti

  • Tuto pomazánku mohou děti od 1,5 let, ale šetříme solí a kurkumou.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
9. 10. 2023

Po delším čase je třeba znovu ochutnat tuto pomazánku 🙂

Jaroslav Hlávka
15. 2. 2022

Tato pomazánka je taková nenápadná a přitom tak dobrá 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní čočka

Dnes jsem nasbírala čerstvý česnek, hrášek, bob, ředkvičky, petrželku a zrodil se tento jarní pokrm s první jarní zeleninou ze zahrádky.

Koláč co dům dal

Rychlý a jednoduchý koláč, na jehož přípravu není třeba speciálních ingrediencí. Většinu z nich máme běžně doma a pokud ne, jsou běžně k dostání. Připraven...

Mungo s kopřivou na sladkém curry

Zelené fazolky mungo jsou na jaře dobré na všechny způsoby a kopřivou také nešetříme. Proč je tedy nezkombinovat do jednoho jídla? My jsme si tuze pochutna...

Fenykl – Foeniculum vulgare dulce

Rozhodla jsem se napsat malý článek o fenyklu. Moje recepty tuto zeleninu obsahují a určitě, pokud jí nekoupíte v obchodech, můžete si jí snadno vypěstovat...

Wagnum

Pečené křupavé “nanuky” naslano. Recept je určen pro ty, co si rádi v kuchyni hrají a rádi překvapí své blízké nebo hosty. Nemohla jsem tomu dá...

Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů

Další recept na výborné pesto z mědvědího česneku, které vám vydrží i několik měsíců.