Občas si někdo plete s veřejnoprávním médiem. Sem tam někdo prudí, že mu mažeme příspěvek nebo že dokonce u nás na webu funguje cenzura. Mohlo by nás to štvát, ale spíš vám vysvětlíme náš postoj a proč tenhle web vůbec píšeme. A taky proč otevíráme Klub Jíme Jinak.

Nejsme veřejnoprávní médiumPráce na tomhle webu je naše hobby

Často si z různých důvodů posteskneme, že něco je prostě “typicky česká vlastnost”, tohle by se mohlo stát “jen u nás” apod. Bohužel se to týká i tohoto webu a některých našich čtenářů. Občas mi připadá, že si nás někteří pletou s veřejnoprávním médiem, které žije z koncesionářských poplatků, a lidé si víceméně určují jeho obsah. Aspoň to tak působí, když čtu komentáře o tom, že bychom “měli psát to či ono” a naopak “neměli psát tamto” a “už vůbec nemůžeme psát támhleto”. Občas se tu někdo rozčiluje, že na našem webu dochází k cenzuře a že jsme dokonce jeho příspěvek snad smazali. Jak si to můžeme dovolit?!

Tenhle web není povinný a není pro každého

No, tak já vám něco řeknu. Teda vám všem, kteří takhle podobně uvažujete (ostatní prosím, aby tento příspěvek vynechali a věnovali se užitečnějším tématům). Vězte, že na tomto webu píšeme o tom, co jsme nastudovaly, co jsme 20 let hledaly a zkoumaly, co funguje, pomáhá a uzdravuje lidi. Má být místem, které sjednocuje lidi podobného smýšlení, ty, kteří hledají nebo už našli a jsou ochotní svoje zkušenosti sdílet. Nikomu náš životní styl nenutíme, tak není potřeba, aby nám někdo nutil zarytě ten svůj. Nás stejně nepřesvědčí 🙂 A pokud to někdo nechce slyšet, může publikovat sám. Ale jinde. Nechceme na stránkách hádky a přestřelky. Tento web není povinný, není pro každého a koneckonců my si jeho provoz financujeme samy. Ať už je to doména, hosting, všechny úpravy webu, aplikace nebo vývoj. Naopak nikdo neplatí nám za náš čas, který po večerech věnujeme obsahu a odpovídáním na dotazy. Kdo někdy podobnou práci dělal, umí si představit, kolik práce to zabere. Přepsat jeden recept, doplnit o fotky, upravit a spustit, trvá přes hodinu. Mám na mysli jen samotnou editaci receptu, nepočítám pokusné vaření, kdy odměřujeme, kolik přesně jsme čeho daly, aby vám to vyšlo stejně. S články se to má zrovna tak, spíše to trvá déle. Kdo nám někdy slíbil poslat svůj příběh, a pak se to pokusil splnit, ví své. No a vašim dotazům a komentářům věnujeme tolik času, že kdyby nás za to někdo platil, byly bychom si už vydělaly na nové auto.

Jak fungují komentáře

U komentářů panuje jakási vyšší moc. Nevíme, jak je to zařízené, snad je shůry dáno, že většinou jedovaté, sprosté nebo nesmyslné komentáře padají do spamu a nezobrazí se automaticky hned jako všechny ostatní reakce. Když totiž na našem webu dáváte nějaký komentář nebo někomu na ten jeho odpovídáte, automaticky se to hned zobrazí na webu. Je to tak nastavené, komentáře neschvalujeme, to bychom nedělaly nic jiného. Vlastně až v noci čteme, co se přes den na webu odehrálo, co tam kdo napsal, co na to někdo jiný odpověděl. Kdybychom komentáře schvalovaly, měly by strašné zpoždění ve zveřejnění. Komentáře se zobrazují hned, jak je napíšete, zkuste si to. Zajímavá ale je, že ty zlé obvykle spadnou do spamu mezi spoustu balastu, co se na internetu najde. Leží pak mezi nabídkami kvalitního sexu, viagry a výhodného pojištění a čekají, až se tím prokoušeme a promažeme se až k nim. To obvykle trvá několik dní. Ale co je ještě zajímavější, že někteří prudiči, co nám tam píšou nepříjemnosti, nás nelení kontaktovat emailem nebo telefonem a popohání nás, ať to zveřejníme, ať odpovíme nebo ať smažeme či odvoláme, co jsme napsaly. Někteří jsou velmi urputní a honí nás i o víkendech, ať už to tam dáme a ať na to zareagujeme.

Špatná zpráva pro všechny tyhle škarohlídy – to nehrozí. Nebudeme denně pročítat stovky spamových zpráv a hledat tu vaši. Nebudeme mazat, o čem jsme přesvědčené.  A nebudeme trávit hodiny odpovídáním na zarputilé nesmysly. Píšeme na web svoje zkušenosti. To nejlepší, čeho jsme zatím dosáhly. To dobré, o co jsme schopny se podělit. Nepíšeme o věcech, které jsme nezkusily nebo nezažily. A když je to něco, co nevíme, jdeme se poradit se zkušenějšími, jako třeba v článku o nekojených dětech a obilném mléku. Když uděláme chybu nebo se spleteme, tak to samozřejmě hned to napravíme. Tuhle byl nějaký recept označen jako veganský a bylo v něm vejce, jindy byla v receptu sladěnka, a přitom byl označen jako bezlepkový. Když na to přijdeme nebo nás upozorníte, tak to hned spravíme. Ale těžko může po nás někdo chtít, abychom odvolaly, že mléko není zdravé, že brambory nejsou vhodná zelenina a že cukr neškodí.

Hrozinky nebo rozinky

Mimochodem chyby, to je taky legrační záležitost. Já jsem milovala na škole jediný předmět. Češtinu. V cizích článcích vidím chybu, jen se na ně podívám. Ale když takhle mezi půlnocí a druhou ranní píšu honem honem příspěvek na web, stejně mi tam něco unikne. Ať už překlep nebo hrubka. Prostě se tam dostávají. Nemám to ráda, vadí mi to, ale děje se mi to. Co mě ale zaručeně pobaví, jsou emaily o tom, že to je tedy nevídané, jak si můžeme dovolit napsat čárku tady a tvrdé y tam. Tuhle mi jeden pán napsal sice laskavě, ale káravě, že máme v receptech příšernou chybu, když píšeme hrozinky. Že jsou to rozinky a že snad si můžeme přečíst, co se píše na obalech, když z nich děláme ty recepty, které pak tady zveřejňujeme. I zastyděla jsem se a běžela do kuchyně. Jaké bylo moje překvapení, když jsem našla dva sáčky a dva výrazy! Na jednom byly rozinky, na druhém hrozinky. Pomýlená tím pánem jsem si pomyslela, že už i výrobci dělají chyby, ale pak vzala do ruky pravidla a zjistila, že oba výrazy jsou správně. Takže i tak se to někdy má s češtinou na našich stránkách. Za chyby se předem omlouváme. Určitě se jich spousta najde i v tomto příspěvku, protože už je zase hodně pozdě a mně se chce spát.

Radit chceme, ale zadarmo

Že jsme v Česku, se pozná i podle přístupu k placení. Někteří čtenáři nám zasílají opravdu rozsáhlé dotazy, žádají konzultace emailem. Takový email obvykle začíná hezky. Že jim naše stránky moc pomohly, že se zbavili toho a toho zdravotního problému a teď by ještě potřebovali…a následuje sáhodlouhý seznam dotazů, na které nejde odpovědět ano nebo ne. První dva roky jsme odpovídaly zdarma jak na emaily, tak na dotazy po telefonu či v komentářích na webu. A nikdy nám nikdo nic neposlal krom poděkování. Jenže je to časově neúnosné. Máme práce, které nás živí. Máme děti a máme domácnosti. To všechno stojí náš čas a naši pozornost. Tenhle web, to je naše hobby. Nemáme sponzora (bohužel) a nežijeme z reklamy, protože většinou nás na spolupráci osloví někdo, koho na našich stránkách nechceme, jelikož nesouhlasíme s anoncovaným produktem.

A tak jsme začaly nabízet prosebníkům o pomoc možnost přijít na placenou konzultaci nebo si za zpracování odpovědi zaplatit. Ale jak došlo na peníze, najednou nebyly reakce na email nebo se paní zlobila, že chce jen poradit a ne si něco kupovat. Nechtěly jsme po nich nic velkého, pár stovek podle množství hodin, které jsme na zpracování některých elaborátů potřebovaly. Jedné velmi nešťastné mamince, která už slítala kdejakého doktora, léčitele a homeopata, a zaplatila za léčbu dítěte kdeco, bylo zatěžko poslat 200 Kč za 4 stránky zprávy. Jiná si nechala radit s jídelníčkem 3 týdny, a pak tak nějak zapomněla na úhradu. Je to asi taková česká povaha. Brát a nedávat. 

Dárcovství se u nás nenosí

Daly jsme tomu s Helčou ještě jednu šanci. Na podzim jsme poprosily o podporu ve formě finančního příspěvku. Kolik myslíte, že přispělo lidí? Takřka všechny je známe osobně, jsou to většinou lidé, kteří byli u nás na kurzech. Příspěvek poslalo i pár neznámých. Všem dárcům tímto moc děkujeme, každá koruna se počítá! Víme, že nám poslaly peníze některé maminky, které samy potřebují peníze jako sůl a moc si toho vážíme.  Ale že bychom vybraly třeba na roční provoz serveru? To bohužel ne. A dotazy se množí a množí.

Spouštíme Klub Jíme Jinak

Ale dost lamentace. Naštěstí je zde mnoho lidí, kteří to se zdravím myslí vážně, už jsou zkušenější, chtějí vědět víc a chtějí tomu něco dát. Rozhodly jsme se poskytnout všem těmto zájemcům naše znalosti a zkušenosti a pomáhat jim více. Otevíráme Klub Jíme Jinak. Ověříme dotazy klidně i u lékařů či jiných odborníků, abychom měly jistotu, že radíme správně. Individuální poradenství tohoto typu běžně stojí v tisícikorunách na hodinu. My však chceme udělat informace cenově dostupné pro všechny. Na oplátku tedy budeme chtít úhradu členství, které dělá měsíčně cenu oběda. Naše zdraví je snad cennější než pár stovek ročně.

Proč děláme Jíme Jinak

Když se při čtení těchto řádků ptáte, proč to vlastně děláme, tak vězte, že je to hned několik důvodů. Samy jsme marně hledaly podobné informace a dvacet let tápaly a zkoušely všechno možné i nemožné, abychom byly zdravé a štíhlé. Přišlo nám jednodušší dát tyto informace na web včetně tolik dotazovaných receptů na naše jídla, svačinky a dezerty, co jsme nosily dětem do školky, než to pořád dokola někomu opakovat nebo diktovat. A proč nás to baví i navzdory občasným prudičům a škarohlídům? Protože to má smysl. Píšete nám svoje zázračné příběhy o uzdravení těla i duše, o vyléčených dětech, o mizících obtížích. Vaše pozitivní zpětná vazba nás drží nad vodou a po večerech u počítače. Chceme, aby tenhle svět byl plný zdravých a veselých lidí a víme, že bez změny jídelníčku to nepůjde. Třeba přispějeme svoji troškou do mlýna. A členům klubu přispějeme víc 🙂

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

45 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Ahoj 🙂
    asi před 2 týdny jsem si přečetla recept na dýňový perník a u něj mi to docvaklo – JDE TO! Můžu jíst tak, aby mi to chutnalo a bylo to zdravé a dávalo to mému tělu vše, co potřebuje. Ihned jsem se rozhodla, že končím s výmluvama a jdu do změny. Takové zázračné účinky na lidi máte vy a váš web 🙂
    Od té doby postupně zkoušíme vařit podle vás, každý den vysedávám do noci a čtu vše, co jste tu napsaly a pak ani usnout nemůžu, jak se mi to vše honí hlavou.
    Z morousů a hudrovačů si nic nedělejte. Oni to buď vůbec nevidí. Anebo to začli vidět a jsou naštvaní na celý svět, že byli za bludné ovce.
    Moc děkuji za vše, co pro nás děláte, věřím, že s vámi jsem na správné cestě 🙂
    Budu šířit váš věhlas dál 🙂

    • Moc děkujeme, určitě to jde, jinak by tento web nebyl a že jsme na svých tělech vyzkoušely už kde co!

  2. Evi, a Heli, obdivuhodné bytůstky, DÍYK ZA VŠECHNU VAŠI PÍLI, je nedocenitelná… Já když si představím při svých mateřských starostech o děti a domácnost (a to ještě nechodím do práce) ještě pravidelně večer “pracovat” na webovkách… Ufff! Velice vás obdivuji!
    Jsem začátečník, po krůčcích se více a více zamilovávám do chuti obilovin a nových chutí a je to neuvěřitelné, ale opravdu se člověk po takovém krásném kompletním talíři cítí tak nějak JINAK, POVZNESENĚ… Ty pocity si užívám, díky za ně!
    A na závěr doufám, že snad na svoji stranu přivedu i svého milovaného muže – na slovo vzatého odborníka přes potraviny a potravinové doplňky, který ačkoli v těch (omlouvám se za ten výraz ale jiný mě fakt nenapadá) sračkách dělá dnes a denně, je stále zabedněný a nevadí mu dát dětem žvýkačku s aspartamem nebo klobásku, auuuu…
    Ale to už jsem daleko od hlavního tématu…
    No zkrátka i já se těším do klubu! 🙂

    • Děkujeme za pochvalu, ona je to totiž naše srdeční záležitost, proto většinu večerů a nocí pracujeme na stránkách, přes den zkoušíme a fotíme nové recepty a snažíme se pořád v tomto oboru vzdělávat.
      Kdo nezkusil, jak je mu v bříšku krásně po kompletním talíři plným různých nových chutí neuvěří. A když vytrváte a nebudete na vašeho muže tlačit, jen mu občas dáte ochutnat nějakou mňamku, tak to také pochopí. U nás doma to trvalo 4 roky, než manžel začal s námi i pravidelně obědvat.

  3. Evi, Heli, opravdu před Vašim úsilím, odhodlaností a vůbec vším, co z vás vyzařuje smekám :-))) jste velikou inspirací a zaroveň pomocnou rukou a navíc vše děláte s lehkostí a radostí, jakou by Vam leckdo mohl závidět. Máte můj veliký obdiv a velký dik za vše, co tady na webu odhalujete a jak na něm pracujete – klobouk dolů, děvčátka 😉
    Jsem krátce po porodu našeho nejmladšího a tak jsem posledni dobou neměla moc času procitat nove články (ačkoli jsem na Vašich stránkach témeř denně). O to vic mě překvapila posledni nálož příspěvků a velice potěšil především ten poslední ;-D do klubu se mooooc těším, takže budu každy den číhat a vyhlížet, kdy to “vypukne” 😉 členství zdar a Vam dvěma dvojnásob :0)

  4. Doufám, že poslední článek není pro členy klubu a něco jsem nepropásla :). Taky se tam moc těším.

    • Kdepak, klub Jíme Jinak ještě není spuštěný, ale bude během několika dní. Zamčené články jsou jen pro účastníky víkendového kurzu.

  5. Ahoj, Evi a Helča!
    Myslím, že robíte skvelú vec a veľmi vám fandím!!! Síce som na tieto stránky za posledný rok veľmi nechodila, ale “nakopli” ma skoro pred 1,5 rokom a som vám za ne veľmi vďačná. A po skvelom víkendovom kurze som odhodlaná chodiť sem častejšie a “nakaziť” vaším trendom ešte viac ľudí než doteraz (a to ich je celkom dosť). A tak som práve uhradila členský poplatok (snáď niesom ešte stoprvá :D)
    Teším sa na “výhody” a hlavne držím päste, aby vám to šlo a aby ste mali to správne nadšenie (aspoň ako doteraz) …:)

  6. Evo a Helčo, Vaše stránky jsem objevila teprve nedávno, ale přesně ve správný čas. O to, co jím (jíme s partnerem) se zajímám už dlouhou dobu a na běžné poměry se stravujeme opravdu zdravě. Partner se ale v poslední době necítí moc dobře a ani všechna možná vyšetření téměr nic nenašla. Takže pomalu pracujeme na tom, jak vylepšit a změnit naše stravování, protože tohle přece můžeme ovlivnit uplně sami. Bude to nejspíš ale běh na dlouhou trať – především pro partnera je třeba všechny tyhle změny provádět opatrně a pomalu, nic nezakazovat, nebýt radikální a mít dobrý pocit z každého posunu k lepšímu. Nemá smysl se víc rozepisovat, běžně nikam na žádné diskuze nepřispívám, ale tohle jsem prostě chtěla napsat. A hlavně se přidat do klubu a dozvědět se co nejvíc 🙂 Tak jen ať Vám to funguje a ať je nás v klubu co nejvíc! 🙂

  7. Milá Evo a milá Helo! Moc Vám fandím! Kdo je blbcem, ten jím zůstane. Nemám k tomu co dodat. Já bych se s tím vůbec nezabývala, ale chápu Vás. My jsme zvláštní národ. Hezky to tady vyztihl David a plně s ním souhlasím. Já se držím hesla… kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody. A to je v životě se vším!

  8. Ahojte krásné a moudré ženy, poslala jsem Vám malý příspěvek přímo na účet. Z mateřské si sice nemůžu dovolit víc než těch dvěstěpade, ale je to částka, která nikoho neohrozí a kdyby to tak udělal opravdu každý, kdo si tady brouzdá, jste za vodou :). Vlastně jsem Vás chtěla takhle podpořit už dávno, ale až tenhle článek mě nakopl, že je třeba řešit některé věci HNED a neodkládat. Díky moc za tenhle web!

  9. Zdravím dámy, paní Evo, mi si spolu občas dopisujeme ( o naší cestě ke zdraví) a už jsem Vám to psal onehdy, smekám před trpělivostí se kterou odepisujete – bez sarkasmů a urážek. Jste profíci. Ti co jsou protivní a ďoubaví, těžko kdy zakusili den bez masa, mléka či cukru a jen v nevědomém podvědomí závidí těm, kteří dokážou jít doslova proti proudu a snaží se žít zdravě aniž by odpovědnost za své zdraví svěřovali na bedra lékařům. Omlouvám se, ale kdo pije mléko, bude se vždy chovat jako ve stádu a půjde s ním kamkoli, takže nebuďme telata, buďme lidi s veselou myslí, mějme se rádi a odpouštějme si.

    • Davide, díky, moc si uznání od takových lidí, jako jste Vy, ceníme. Členové klubu se mohou těšit na Váš příběh – pak pochopí, že Vy opravdu víte, o čem mluvíte. A děkujeme za příspěvek 🙂

      • Zdravím,
        ještě bych se chtěl pozeptat, možná by to zajímalo i jiné, kolik tak potřebujete alespoň na provoz stránek? Mě nedělá problém někomu na dobrou věc přispět, mnohdy i cizím lidem, tak proč né právě Vám?

    • Milá Vilmo, klub se teprve chystá, dáváme dohromady exkluzivní materiály a pak pošleme všem registrovaným uživatelům nabídku na výhodnější předplatné 🙂 Dejte nám týden, maximálně dva a budete moc do klubu 🙂

  10. Váš článek ve mně vyvolal tolik emocí. Za ty pozitivní vděčím Vám. Slovo obdiv k Vašim osobám jste četly asi stokrát, je to výstižné slovo. Obdiv za to, že jste vytvořily takové stránky, které, jak píšete, mají smysl. Obdiv za to, že vás nic a nikdo neodradil a stále věnujete svůj volný čas, energii, peníze atd., abyste pomohly ostatním. Obdiv za to, že dokážete jíst tímto způsobem. Každý například ví, že zelenina je zdravá, ale kolik lidí ji denně konzumuje. Každý vím, že se má sportovat, nekouřit, ale kolik z nás to dodržuje. Myslím, že jste inspirací pro mnohé za celý Váš přístup k životu.

    A za ty negativní emoce mohou ti různí prudilové. Vlastně mně to ani nepřekvapilo. Jeden čas jsem četla na internetu k různým článkům i komentáře od lidí, od jisté doby už to nedělám. Co někteří lidé dokážou napsat – jsou hrubí, zlí, arogantní, závistiví atd. Říkám si, že takoví lidi nemůžou být šťastní, proč by spokojený a šťastný člověk něco takového psal. Člověk jen žase. Takové lidi snad můžeme jen litovat. Škoda, že takové maily spam rovnou nesmaže, abyste s nimi nemusely ztrácet čas.

    A finanční příspěvek? O tom by se asi dalo hodně napsat. Proto k tomu napíšu jen to, že placené členství je skvělé rozhodnutí.

    Sice se nestravuji podle Vás, ale je to asi tím, že jsem naprosto zdravá a moje strava (od každého něco) mi vyhovuje. Přesto se mi Vaše stránky moc líbí, ráda čtu Vaše články a sem tam něco vyzkouším. Ale jak jsem manželovi řekla, kdybych někdy onemocněla, kromě toho, že zajdu za doktorem, začnu zároveň jíst podle Vás a věřím tomu, že mi to pomůže víc než doktor :-).

    Přeji Vám jen samé spokojené členy Klubu Jíme Jinak!

    • Jitko, moc děkujeme za krásná slova a podporu! Zkuste někdy jíst podle nás třeba měsíc, možná budete překvapená (jako mnoho dalších), že teď se cítíte zdravá, ale při změně se cítíte VÝBORNĚ a totálně ŠŤASTNĚ 🙂

  11. Ahoj holky, ja jsem na vasich strankach naprosto zavisla a s clenstvim urcite pocitam! Mate skvele stranky se spoustou zajimavych clanku, ktere opravdu pomahaji kdykoliv je clovek na pochybach.
    Nedavno jsem cetla uzasnou knizku kde autor nabadal pacienta aby sve telo bral jako partnera na ceste zivotem a ne jako sluhu…myslim ze to je uzasne prirovnani;)

  12. Vždyť to říkám, (už to tu jednou někde bylo ode mě napsané) – Cyril a Metoděj. Věrozvěstové. Naše vnoučata se to už budou učit ve škole (výživové hodnoty a skladbu potravin), ale my musíme sami hledat kazatele, myšlenkově totožného, iniciativně se snažit o šíření… Zaplať Pánbů, že jsme je našli. Dmu se pýchou, že já jsem jedna z těch, co s vámi jedla. Do klubu jdu s plnou vervou. Andrea s Toničkou a rodinou.

  13. Příčina: baštíš špatné věci! Důsledek: jsi nemocný. Takhle jsem to vnímal dřív. Nicméně teď tu posloupnost vidím takto: Příčina: Ztratil jsi schopnost mít svůj život ve svých rukou! Důsledek: jsi nemocný! Chci říct, že neučíte lidi vařit, ale myslet a ovládat …svůj svobodný život plný možností. Pro mě jste inspirace v nejširším slova smyslu. Do klubu jdu, ale buďte “i zadarmo”, i když to často svědí a nejde poškrábat 😀

    • Jindro, tomu já tleskám, přesně o to nám jde – aby lidi začali myslet. A bez změny jídelničku to jde ztuha, někteří jsou totálně zfetovaní colou, cukrem, mlékem,…po změně procitají a začínají rozhodovat sami za sebe. Však to znáš. Neboj, klub bude jen sekce s extra materiály pro ty, co už procitají a poberou to, co tam hodláme dávat. Náhodný čtenář zbloudilý na naše stránky by chystané materiály asi ani nepobral 🙂

    • Pan Motýl to vyjádřil naprosto přesně.Mám stejnou zkušenost.Moc mě to psychicky posílilo,když jsem začala jíst jinak!Děkuji!Do klubu také jdu!

  14. Vaše stránky jsem objevila v srpnu 2012 a od té doby mě jiné nezajímají.Jsem ráda za každý recept a povzbuzení z komentářů.Jen tak dál Evi a Helčo. Klub určitě ano.Zdravím Jana

  15. Také se trochu stydím, že jsem holkám dosud nepřispěla na provoz stránek, které jsou mi inspirací i pohlazením po duši. Do klubu se určitě hlásím. Evičce moc děkuji za rady po telefonu a přátelství, které od srdce cítím, i když jsme se viděly jen 2x na kurzech. Helčo moc ti gratuluji k miminku, které se u tebe v bříšku určitě má jako v bavlnce:-). Holky posílám Vám energii a lásku, ať Vám to pořád tak dobře šlape. Evi a v září to snad klapne a přijedem tě s prckem navštívit:-).

  16. Vase webovka me opravdu bavi! Je inspirativni,vtipna, inteligentni, smyslplna..Takze at si lide, ktery sdileji jiny zivotni styl najdou takovou webovku, ktera je bude take bavit a neztraceji zbytecne cas nad necim co stejne nezmeni, ledaze by zmenili sebe a pridali se k nam:)

  17. Brouzdám na těcht stránkách teprve nějakou chvíli, ale strašně moc mi pomáhají. Začalo to synovou alergií na mléko , při dietě došlo k obrovské proměně, on vypadá prostě JINAK. Krásná pleť, lepší imunita, dělá mu to moc dobře..a to je jen vysazení mléka. Chceme se pomalu a jistě přesunout na jiné stravování a tady nacházím to, co bych jinde hodně dlouho hledala a kde bych tápala. Děkuji vám oběma za pomoc při hledání jiného způsobu života :-)). Zpoplatnění klubu mi příjde naprosto logické a pochopitelné, ráda si vás “předplatím” a budu se těšit na další recepty 🙂

  18. pekne ste to napisali. drzim vam palce.
    ale ked uz ste spominali tie chyby, co vzdy hned opravite…. nadpis odseku “Radit chceme, ale zadarmo” – nemalo to byt “Radit chceme, ale ne zadarmo”?

    • Asi to má být z pohledu zájemců – ve smyslu “radu chceme dostat, ale platit za ni nechceme”. Aspoň já si to tak vyložila. I když mě to na malou chvíli taky zmátlo. Když se to přečte celé, tak je to ale jasné a je to prkotina. Vzhledem k tomu vašemu vzácnému času a efektu, co to přinese , na rozdíl od bezlepkové- nebezlepkové, bych to ani neřešila. A ještě přidám, že se mi moc líbíte, vy obě děvčata i vaše stránky a držím vám place, protože jsem si jistá, že děláte moc dobrou věc.

  19. V první chvíli jsem si řekla, že je to správné rozhodnutí, pak mě napadlo…vždyť já rok a půl taky byla v opozici. Rok a půl jsem nevěřila, možná někdy i prudila. Kdybych se na stránky nedostala nebo nemohla svá tehdejší moudra napsat do komentáře, nedošla bych tam, kde dneska jsem. Můžu se vlastně radovat, že jsem stránky objevila včas 🙂 Do klubu samozřejmě chci, to by mě ani nenapadlo v něm nebýt 🙂

    • Jani, Ty jsi ta nejmilejší opozice, jakou jsme kdy na našem webu měly 🙂 Jsme moc šťastné, žes vytrvala a že Tě dnes máme za blízkou důvěrnou dušičku, se kterou si můžeme radostně špitat o tom, jak je nám fajn z jídla, což pro velkou spoustu lidí zůstává neodkryto. Navíc bez Tebe by se asi ani nekonal květnový kurz, jsi úžasný pracant!

  20. Správně řečeno (napsáno), správné rozhodnutí. Já vás našla asi před měsícem (hledala jsem na netu naslepo, co dát dítěti místo umělého nebo kravského mléka). A váš článek mi trochu připomíná mou nedávnou situaci, pro změnu se týkají cvičení. Taky jsem se už musela ozvat, měla jsem nerva, že se ženské urazí, že se jich dotknu. No, tak mě skoro až rozbrečely, protože poctivky se neměly proč urazit, naopak mne hodně podpořily, no a nepoctivky se už neukázaly. Takže vám držím dál palce a chci do Klubu:-D

  21. Pravda pravdoucí… souhlas! Jsem na Vašich stránkách přímo závislá, jste součástí mého života, přijde mi že Vás znám odjakživa, držím Vám palce, Váš web je pro mě nekonečnou inspirací a konečně mi s Váma všechno doklaplo a dává smysl… a sypu si popel na hlavu, že jsem ještě neposlala žádný příspěvek. To je jako když chudí novomanželé pozvané svatebčany na hostinu poprosili, aby přinesli džbán vína a všichni svoje džbány vylili do velkého sudu… jaké bylo překvapení, když si připili vodou…

    • Terezko, díky za hezký komentář, to s tím vínem je krásné přirovnání. Tak zlé to snad u nás zase nebude, uvidíme, kolik lidí bude ochotno si koupit členství v Klubu 🙂

  22. Zobrazit všech 45 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekTo děláte velkou chybu, když mu nedáváte cukr
Další článekChráněno: Zprávy ze zákulisí