V naší rodině se dělával bramborový guláš s uzeninou. Tento se mu díky batátům hodně podobá, ale vaříme ho ve zdravé verzi. Je velmi, velmi chutný.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 batát
  • kousek celeru
  • 2 cibule
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 1/2 – 3/4 litru vody z fazolí/vývar
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
  • špetka pepře
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce sojové nebo tamari omáčky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • trochu studené vody
  • špetka soli

Jak udělat dobrý guláš s fazolemi

  1. Očistíme a na drobno pokrájíme cibuli, mrkev a celer (maličké kostičky), na větší kostky batát.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme celer, mrkev, batát, pepř a papriku.
  3. Pár minut restujeme.
  4. Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar), přiklopíme a vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny.
  5. Na závěr vylisujeme do guláše česnek, přidáme majoránku, sojovou omáčku a zavaříme lžíci škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  6. Krátce povaříme, odstavíme a podle chuti přidáme umeocet.

Praktické

  • Vývaru dejte raději méně, aby byl guláš pěkně hustý. Pokud je hustý moc, dořeďte ho.
  • Pokud je řídký, přidejte ještě trošku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.

Obměna

  • My jsme dali vařené černé fazole, ale vy můžete dát jakékoli jiné.
  • Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.

Kombinujeme

  • Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My ho nejčastěji jíme s vařeným obilím.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, koření, ume ocet a sojovou omáčku.

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...
  1. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJsou štíhlí, i když nedrží dietu. Jaké je jejich tajemství?
Další článekProteinový wok s fazolemi a seitanem