V naší rodině se dělával bramborový guláš s uzeninou. Tento se mu díky batátům hodně podobá, ale vaříme ho ve zdravé verzi. Je velmi, velmi chutný.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 batát
  • kousek celeru
  • 2 cibule
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 1/2 – 3/4 litru vody z fazolí/vývar
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
  • špetka pepře
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce sojové nebo tamari omáčky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • trochu studené vody
  • špetka soli

Jak udělat dobrý guláš s fazolemi

  1. Očistíme a na drobno pokrájíme cibuli, mrkev a celer (maličké kostičky), na větší kostky batát.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme celer, mrkev, batát, pepř a papriku.
  3. Pár minut restujeme.
  4. Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar), přiklopíme a vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny.
  5. Na závěr vylisujeme do guláše česnek, přidáme majoránku, sojovou omáčku a zavaříme lžíci škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  6. Krátce povaříme, odstavíme a podle chuti přidáme umeocet.

Praktické

  • Vývaru dejte raději méně, aby byl guláš pěkně hustý. Pokud je hustý moc, dořeďte ho.
  • Pokud je řídký, přidejte ještě trošku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.

Obměna

  • My jsme dali vařené černé fazole, ale vy můžete dát jakékoli jiné.
  • Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.

Kombinujeme

  • Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My ho nejčastěji jíme s vařeným obilím.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, koření, ume ocet a sojovou omáčku.

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...
  1. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJsou štíhlí, i když nedrží dietu. Jaké je jejich tajemství?
Další článekProteinový wok s fazolemi a seitanem