Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Uvařeno
bez lepku
bez vajec
sezóna zima

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly nám jak smažené v oleji, tak pečené v troubě.

Ingredience
na cca 15 kusů
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 hrnek sušených hub
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené sladké papriky (ideálně uzená)
  • špetka pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • olej na smažení
  • 3 hrnky vody

Myslela jsem si, že jím zdravě a vařila jsem podle svého nejlepšího přesvědčení. Ale váha šla pořád nahoru a břicho s...

Jak připravit na houbové karbanátky z čočky bez masa

  1. Houby předem namočíme do hrnku vody.
  2. Čočku a houby uvaříme společně ve dvou hrncích vody. Pro vůni můžeme použít i namáčecí vodu z hub.
  3. Vaříme cca 20 minut, až se voda vstřebá.
  4. Do mísy dáme vařené houby s čočkou, přidáme sojovou omáčku, česnek, mouku a koření.
  5. Směs dobře promícháme a vytvoříme hustou hmotu, která jde tvarovat.
  6. Rozpálíme v menší pánvi olej.
  7. Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků, dobře umáčkneme na pevný bochánech a vkládáme do rozpáleného oleje.
  8. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

 

Praktické

  • Použít můžete i červenou čočku neloupanou, tu ale musíme předem namočit.
  • Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá, těsto nedrží nebo se karbanátky rozpadají, bude ji potřeba více.
  • Houby i čočka se v karbanátcích úplně ztratí, budou mít jen lehkou houbovou příchuť.

Kombinujeme

  • Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně “masovou složku”. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku a spoustu zeleniny, protože máme rádi šťavnatá jídla.

Obměna

  • Houbové karbanátky bez masa můžete dělat také v troubě, tím eliminujete nezdravé smažení a riziko, že se karbanátky nepovedou. Upečené karbanátky chutnají více jako placky. Můžete je před pečením potřít olejem.
  • Do karbanátků na způsob veganského masa přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
  • Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou (předem namočenou).
  • Pohankovou mouku dáváme, protože dobře pojí a je bezlepková, ale můžete použít i jakoukoli jinou.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sójovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

56 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

A nemáte nějakou radu, jak to udělat, aby byly i vevnitř dobře propečené? Zvenku je mám už křupavé a zevnitř ještě trochu syrové…

Výborné karbanátky, oproti minulému pokusu se ani nerozpadaly, naopak mi hezky držely tvar (přičítám to opravdu dobře rozpálenému oleji). Sice jsem spoustu ingrediencí nahrazovala jinými kvůli málo zásobené spíži (takže bez hub, kombinace rýžové a žitné mouky, místo sójovky miso pasta) a koření jsem zapomněla dát úplně 😅 Ale pochutnala jsem si 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Kulajda s tuřínem

Kulajda patří k naším favoritům. Polévka je plná zeleniny, není ničím zahuštěná, není v ní vejce, mléko, mouka ani cukr a přesto je naprosto fantastická! D...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...