Dobrý večer, hledám nějaký osvědčený recept na domácí chléb. Na kurzu jste říkaly, že pečete chleba s přidáním obilovin (celého zrna). Já během kurzu měla hlavu jak pátrací balon, tak jsem se bohužel nepídila po detailech. Bylo by možné přidat recept na chleba na web? My jsme na pečivo zvyklí a úplně všechno a takhle najednou rodině vzít nemůžu :) už jsem jim sebrala mlíko,bílou mouku a cukr – a ono toho pak z původního jídla moc nezbyde … Tak aspoň ten chleba, ať maj na co mazat cizrnovou pomazánku :D děkuji moc moc, Lenka

Autor: LenkaS

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Dobrý den, co si myslíte o chlebu z naklíčeného obilí (pšenice a žito), je vhodný či ne? Koupila jsem ho v Country Lifu, chutná moc dobře, více o něm jsem našla zde http://www.volny.cz/tomas.hradecky/letak.htm Díky za odpověď.

      • Složení je pšenice, žito, voda, sůl, kmín, výrobce – Tomáš Hradecký, Jablonec nad Nisou. Technologický postup uveden není. Dnes jsem ho viděla i v Bio obchodě v Bělehradské.

        • Ještě mám jeden dotaz – když jsem byla poprvé u MUDr. Strnadelové, byla mi měřením u pana Zerzána zjištěna potravinová zátěž na pšeničnou i žitnou mouku a nevím, zda je to jen v kombinaci s droždím (také zátěž) nebo i v kváskovém nebo výše uvedeném chlebu z naklíčeného obilí. Pravda je, že zatím jsem zkoušela kváskový chléb jen kupovaný a byla jsem po něm nafouklá a po tom z naklíčeného obilí taky nic moc, ale to nevím, zda to nebylo spíš špatnou kombinací anebo celkově potřebuju vyčistit, protože tento týden ať jím co jím, jsem pořád nafouklá :-(

  2. Ahoj všichni,
    mám takový dotaz. Znáte a používáte někdo plodinu teff? Teď v týdnu jsem ji objevila u nás ve zdravé výživě. Prý je bezlepková a má vysoký obsah minerálů, vitamínů, aminokyselin atd. Mám totiž celiakii a tak každé zpestření v oblasti obilovin opravdu vítám s radostí. Je sice dražší, ale jednou za čas pro zpestření jídelníčku se to dá přežít. Na internetu jsem vyčmuchala, že je původem z Etiopie a že si tam z ní dělají tradiční každodenní pokrm injera, což je kvašená placka. Tak mě tím pádem napadlo, že když to zkvasí, jestli by z toho náhodou nešel třeba vyrobit kvásek na bezlepkový chleba, místo kvásku žitného, který v žádném případě já nesmím. Netušíte někdo? Předem díky K.

  3. Ahoj,
    napíšu Vám recept na kvásek, který mám od mě neznámé Hanky myslím, která to napsala zde do diskuze. Ještě jsem neslyšela, že
    by se to někomu nepovedlo :) tímto paní Hance moc moc zpětně děkuji, pečeme už přes rok 2 x týdně :))
    Množství jsem si upravila na jednu třetinu.
    Do skleněné nádoby, míchat dřevěnou vařečkou.(nyní už přimíchávám i kovovou lžičkou a ničemu to neva)
    mouka celozrn. žitná jemně mletá bio
    1. den
    v nádobě dobře rozmícháme 70 g mouky + 80 ml vlažné vody (28-30st.). Překryjeme utěrkou a necháme stát v kuchyni (21-23st.)-v létě do chladnější místnosti
    2. den
    přimícháme 30 g mouky a 80 ml vlažné vody, přikryjeme utěrkou a zase necháme stát
    3. den
    přimícháme dalších 30 g mouky ALE už jen 40 ml vlažné vody
    a přikryjeme
    4. den
    naposled přimícháme 30 g mouky a 40 ml vlažné vody a necháme přikryté ještě 24 hodin.

    Je-li správná teplota při kvašení, pak by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů svoji charakteristickou kyselou vůni a konzistenci hodně měkkého těsta.
    V lednici vydrží kvásek až 10 dní.
    Akorát dávám vždy pozor na to, když na stěnách tuhne časem hmota, tak to má tendenci pod tím zplesnivět. Takže čas od času
    přendat do jiné nádoby.

    • Sice se mi blíží porod, tak kurs pořádaný jen námi v budoucnu nechystáme, ale mohu vám prozradit tajemství, poslední týden v listopadu (od čtvrtka do neděle) budeme spolu přednášet a hlavně ukazovat vaření ve Františkových lázních v hotelu Francis. Brzy se o tom vše dozvíte z našich stránek.

      • No co, když nebude kurz v nejbližší době, tak on bude o něco později, že? A třeba se mi povede výlet do Františkovek:)

  4. Tak já učinila dneska ještě jeden pokus, když je teď venku takové ideální počasí:) Sklenice stojí na lince a jsem zvědavá, jak to dopadne. No a když to nedopadne, tak zkusím sehnat někoho, kdo by se podělil. Děkuju za tipy, holky:)

      • Sázavský expres nezabilo ani droždí :-) Dokonce už několikrát překysnul, ale vždycky jsem ho zachránila. Včera byly kváskové knedlíky a ty bezlepkové byly snad ještě lepší než s lepkem.

  5. mně se kvásek nedařil, dokud jsem se bála, že to nepude :-) … dle kurzu (i mé zkušenosti) je jedno, jestli je kvásek 10-letý nebo 1-týdenní, ale je dobré ten první od někoho dostat …lze to poslat i poštou – je to fakt odolné a jako startér stačí lžička. Pak už jen přikrmovat – mně se osvědčilo vždy k 1 dílu kvasu přidat 3 další díly hmoty z žitné mouky a vody (poměr cca 1:1) – prostě tak, aby to bylo hodně hustá kaše, tak hustá, kolik vařečkou umíchám. Když jsem si zakládala nový kvásek, dala jsem ho nejdřív do pidiskleničky a 2x denně vždy půlku hmoty vyhodila, přidala 2 lžičky vody, 2 lžičky mouky a zamíchala do husta – po 4 přikrmeních už bublinkovatěl, ale pak se zas zastavil (to je prý normální), po 10-15 přikrmeních už jel stabilně a drží se. Neměl k tomu žádnou speciální teplotu, stál na lince – i když my sme choulostiví, přes 20st. máme doma pořád. A na kynutí chleba je nahřátá trouba dostačující. Chlebu i víc prospěje, když během kynutí „zažije“ víc teplot – podle toho se tam prý prokvašujou víc bakterie mléčného a kvasinkového kvašení (vysvětlit neumím, ale obojí je prý prospěšné). Nebo se dá dát těsto do formy a formu do větší nádoby s horkou vodou. Takto bych podpořila i kvásek, pokud bych ho zakládala v chladnějších dnech.

  6. Kdysi jsem kvásek zkoušela vyrobit a vůbec se mi to nepodařilo. Pak jsem dostala kvásek na kurzu, trochu od Helči a trochu od Evy, říkám mu Sázavský expres a myslím, že přežije všechno. Někdy si ho 14 dní v lednici ani nevšimnu, ale stačí vyndat, přikrmit a jede znovu. Má sílu. Na Cuketkovi je kvásková seznamka a nejen podle mě je nejlepší ten první kvásek od někoho dostat. Jinak když kvásek přikrmím, žádné zvláštní podmínky mu nedělám, prostě ho nechám do rána na lince a ráno je ho plná sklenice. Pak buď peču nebo ho dám zpátky do lednice. Vlastně ani moc nepeču, skoro nemáme kdy chleba jíst a navíc u nás se dá koupit chleba z kvasu bez éček, pšenično-žitný, takže asi tak 2x do měsíce chleba koupím (a stejně ho nesníme, jen kousek a pak putuje tvrdý dál). Co se mi povedlo vyrobit je bezlepkový kvásek z kukuřičné mouky. Sice ten kvásek „vznikal“ asi tak 7 dní, už jsem ho chtěla vyhodit, pořád to byla jen mouka s vodou, ale pak najednou bubliny a kvásek byl na světě. Na kuchyňské lince, žádné teplo. A bezlepkové něcojakodalamánky byly dobré. Takové správně nakyslé jako chleba, což dítě ocenilo :-) A kynout nechávám těsto (když netopíme nebo není venku vedro) v troubě. Vyhřeju na 50 stupňů, vrazím mísu dovnitř a nechám být. Teplo se tam udrží hodně dlouho. A jdu vyndat oba kvásky a zítra budu péct :-)

    • … vlastně pařit, pečený chleba taky už nedělám… a ještě rada, kterou mám od biotety Drahušky – výborně se pečivo skladuje v biosáčcích z DM drogerie. Jsou to vlastně kompostovatelné pytle na odpadky, jsou prodyšné a pečivo se v nich nezapaří, ani neplesniví. Fakt výborná vychytávka!

  7. Párkrát jsem kváskový chléb zkoušela, nedopadlo to úplně zle, ale nebylo to ono. Mám problém s kváskem (daří se, jen když je venku opravdu horko, takže v roce to je jen pár dní), a pak i s kynutím. Povedl se mi asi jen 2x, kdy loni byla pár dní velké pařáky, takže kvásek „frčel“ a kynout jsem dala chleba k rodičům do zimní zahrady. To mi prvně viditelně nakynul. Doma jsem se mu snažila připravit podmínky ke kynutí v koupelně pod zářičem:-D Ale nic moc. No a ten kvásek – nemůžu přijít na způsob, jak mu zajistit tu správnou teplotu, aby to ustál:( Tak se přimlouvám, aby do článku přišly i nějaké tipy na tyhlety moje problémy, prosím prosím smutně koukám:)

    • Já jsem se pokoušela vyrobir kvásek už asi 150x, všemožnými způsoby, z mouky, ze sušených kvásků, v troubě, na sluníčku, nic…Na netu je dost informací, ale dost se rozcházejí v množství mouky či vody, že fakt nevím. Asi je opravdu lepší první kvásek od někoho zkušeného dostat. Mrkněte na http://www.kvaskovychleba.cz, http://www.varimezdrave.cz

      • Myslím si, že právě neúspěšné zkoušení výroby kvásku vás může odradit, jako mě před 2 lety. Od té doby, co jsem kousek dostala, tak mi kváskové pečení jde a moc mě baví, takže bych se raději rozhlédla po kvásku a pak už ho máte navždy.

    • Já pekárnu nemám a běžně mi chleba kyne při pokojové teplotě, ale nechávám ho před noc, nebo přes den 10-12 hodin. Jelikož dvoustupňové kynutí je prospěšné, dá se na chvilku těsto strčit do teplé trouby, ale pozor, kvásek je hodně náchylný na teplotu, takže max. na 50°C, pak vypnout, troubu trochu provětrat, aby uvnitř nebylo velké teplo a dát tam těsto trochu naběhnout.

  8. máte-li kvas, můžete zkusit následující recept:
    Zamíchat 300g mouky (pšeničné/žitné/špaldové) + 170g vody, 80-120g kvasu (hustého), lžičku soli, kmín, 2 lžíce oleje – spojit v hutné těsto – není třeba nijak zvlášť dlouho hníst – 2min. úplně stačí (někdy podle savosti mouky přidat mouku/vodu, prostě aby bylo těsto celkem husté), pak se můžou/nemusí přidat semínka a zas zamíchat do těsta a pak přidat vařené obilí (vychladlé) – 200-300g a zas zamíchat do těsta, nechat kynout třeba přes noc, ráno dát do vyhřáté trouby na 180-200st. a péct cca hodinu. Já bych dala do olejem vymazané formy, přikryla bych alobalem a zhruba po půl hodině pečení trochu polila povrch vodou (nebude mít pak tak tvrdou kůrku). Moje doporučení pro první pokus: použít pšenici/žito a jako vařené obilí bílou rýži (spíše menší množství); hnětení nevěnovat příliš mnoho času – prostě spojit hmotu a hotovo. Po upečení přikrýt utěrkou a nechat vychladnout.

    • Robím podobne akurát všetko dávam od oka,nie som schopná variť podľa presných množstiev surovín.Mne sa v trúbe za hodinu neupečie,vo vnútri zostane surové cesto ale parený sa podaril zatiaľ vždy(parím dve hodiny v hrnci).

      • mně se v troubě takto malý chleba (300g mouky+300g vařeného obilí) za hodinu upekl, ale je fakt, že jsem dělala jen 2x u mámy, byl placatější ve zbytečně velké zapékací misce, neměla jsem jinou formu, kde by mohl být vyšší; doma mám pekárnu, která peče při nižší teplotě, takže tam to chvíli přes hodinu mám (navíc pod skleněnou „pokličkou“, která to trochu urychluje a trochu přibližuje pečený výsledek pařenému).

        Jinak velmi spolehlivý ukazatel „hotového“ chleba je změřit teplotu uvnitř – jakmile dosáhne 95st. je hotový (mám jehlový teploměr z doby, kdy jsem zkoušela vyrábět šunku, tak s tím teď občas něco testuju :-) ).

        • Tak ten teplomer je dobrý tip,doma nemám žiadny iba na okne a ten co sa strká pod pazuchu :).Je pravda,že parený chlebík mi dosť vyhovuje len občas mám chuť na pečený.Kamarátky mamke sa nedaril kvások tak začala piecť z kupovaného(u nás ho predávajú v obchode v chlaďáku) a chleba ma z neho výborný ale robí riedšiu konzistenciu než ja na parený tak to musím skúsiť.Keď som piekla,dávala som do sklenenej formy vyloženej papierom na
          pečenie a zakryté skleneným víkom a určite bol urobený za dve hodiny,neskúšala som skrátiť napr.na 1 a 1/2 hodiny ale bol dosť veľký takže to množstvo hmoty potrebovalo určite viac času.

          • tenkrát jsem sehnala teploměr na aukru, nějaký noname za 80Kč (koukala jsem, že ho mají v nabídce pořád) a naštěstí mi slouží dobře.

    • Mockrát děkuju za návod. Už podle něj dělám třetí pokus, každý chleba trošku jiný a jsme nadšení. Konečně jsem si s přicházejícím chladem pořídila kvásek (od Paní Dýně) a začala jsem zkoušet.

  9. Dobrý den,
    recept na chleba určitě co nejdříve přidáme, je z kvásku a celé je to složitější popsat, i když těžké ho upéct určitě není, naopak. Takže prosím vydržte, jen co bude čas, chleba přidáme.

  10. Zobrazit všech 31 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekDejte nám vědět
Další článekGomasio z řasy Wakame a semínek