Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký je rozdíl mezi sójovou omáčkou Shoyu a běžnou z obchodu? Je opravdu nutné kupovat sójovku ve zdravé výživě, když je o tolik dražší?
Přírodní sójová omáčka je vyrobená opravdu přírodně – fermentací, starým a tradičním způsobem. Rozdrcené sójové boby, rozdrcená pražená pšenice, voda a přítomnost fermentačních kultur zajišťují jedinečnou jakost, čistotu a hlavně zdravotní nezávadnost. Při fermentaci se štěpí bílkoviny, sacharidy a tuky. Také ale vzniká vitamín B12 a další látky, které jsou zdraví velmi prospěšné. Fermentace probíhá pomalu v sudech a trvá několik měsíců. Díky čistě přírodní fermentaci obsahuje sójová omáčka kolem 150 – 250 senzoricky aktivních chuťových složek a neobsahuje žádné konzervační látky ani glutamáty. Má jemnou a vyváženou chuť. Vyznačuje se světlehnědou barvou, zemitou vůní.
Při výrobě běžných sójových omáček jde o to chemicky rozštěpit dlouhé molekuly bílkovin na kratší. Děje se to tak, že se sója, nebo jakýkoliv jiný zdroj bílkovin vaří v kyselině chlorovodíkové 15 až 20 hodin. Po odstranění aminokyseliny se směs zchladí, aby se ukončila hydrolytická reakce, potom se do směsi dávkuje hydroxid sodný, aby se produkt zneutralizoval. Jak známo, reakcí kyseliny a hydroxidu (louhu) vzniká sůl a voda. V tomto případě je to opravdu sůl, jak ji známe z kuchyně: chlorid sodný. To je ta slaná chuť sójové omáčky. Dále se roztok neutralizuje, lisuje, míchá s aktivním uhlím a v závěrečné fázi znovu přefiltruje. Barvu, vůni a chuť získá tento hydrolyzovaný rostlinný produkt přidáním karamelové barvy, kukuřičného sirupu, glutamátu sodného a soli. Konečný produkt se rafinuje a stáčí.
Je snad jasné, jaký obrovský rozdíl a dopad na zdraví má běžná rychlo sójovka a ta zdravá Shoyu a Tamari. Navíc pokud si koupíte větší balení za cca 200kč, tak vám lahev vydrží na několik měsíců. Myslím si, že zrovna to není až tak vysoká částka a navíc je to dobrá investice do zdraví.
Obě mé děti mají alergii na BKM a sójovou bílkovinu. V Shoyu je bílkovina rozštěpená na aminokyseliny, tak mě napadlo, jestli by to tedy alergici mohli? Máte s tím někdo zkušenost? Díky, Veronika
Shoyu je dlouhodobě fermentovaný výrobek, tam by to třeba nemuselo vadit, asi bych to zkusila a uvidíte, zda jim to vadí či ne.