Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-kořeněném kabátku.

Ingredience
na 4 porce
  • dýně (hokkaido nebo máslová)
  • kapustičky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sladu nebo javorového sirupu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšků (není nutné)
  • hrst pekanových nebo vlašských ořechů
  • větší špetka sušeného tymiánu
  • sůl

Jak připravit sladkou pečenou zeleninu se skořicí

  1. Dýni nakrájíme na kostky (máslovou je třeba oloupat, hokkaido není třeba loupat) a kapustičky na půlky nebo čtvrtky (dle velikosti kapustiček).
  2. Zeleninu smícháme se špetkou soli, olejem, sladem, skořicí, tymiánem a muškátovým oříškem.
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 20-30 minut.
  4. V polovině pečení zeleninu promícháme.
  5. 10 minut před koncem pečení přidáme ořechy.

Praktické

  • Tato připravená zelenina je výtečná i jen tak samotná (třeba s dipem, oříškovým nebo semínkovým máslem nebo jinou zálivkou), v salátu (např. spolu s rukolou, tahini zálivkou a uvařenou cizrnou nebo fazolemi), v buddha bowl, nebo ji můžeme zkombinovat s těstovinami či jakoukoliv vařenou obilovinou a luštěninou.

Obměna

  • Místo dýně můžete použít i batát, přidat řepu, mrkev aj.
  • Kapustičky lze úplně vynechat.

Děti

  • Takto připravená zelenina je vhodná pro děti od 1,5 roku. Opatrně ale s ořechy a snížíme množství oleje.

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...
  1. Podzimní pečený zeleniny miluju! nasladko jsem to ještě nezkoušela, tak mám důvod tohle jídlo udělat znova…

  2. No tak to zni baaaajecne. Uplne to vidim na taliri s kulatou ryzi a polit tahinim. Zitra mame veceri. Diky :))

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPikantní kari omáčka
Další článekProč na podzim tloustneme a jak se tomu vyhnout