Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-kořeněném kabátku.

Ingredience
na 4 porce
  • dýně (hokkaido nebo máslová)
  • kapustičky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sladu nebo javorového sirupu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšků (není nutné)
  • hrst pekanových nebo vlašských ořechů
  • větší špetka sušeného tymiánu
  • sůl

Jak připravit sladkou pečenou zeleninu se skořicí

  1. Dýni nakrájíme na kostky (máslovou je třeba oloupat, hokkaido není třeba loupat) a kapustičky na půlky nebo čtvrtky (dle velikosti kapustiček).
  2. Zeleninu smícháme se špetkou soli, olejem, sladem, skořicí, tymiánem a muškátovým oříškem.
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 20-30 minut.
  4. V polovině pečení zeleninu promícháme.
  5. 10 minut před koncem pečení přidáme ořechy.

Praktické

  • Tato připravená zelenina je výtečná i jen tak samotná (třeba s dipem, oříškovým nebo semínkovým máslem nebo jinou zálivkou), v salátu (např. spolu s rukolou, tahini zálivkou a uvařenou cizrnou nebo fazolemi), v buddha bowl, nebo ji můžeme zkombinovat s těstovinami či jakoukoliv vařenou obilovinou a luštěninou.

Obměna

  • Místo dýně můžete použít i batát, přidat řepu, mrkev aj.
  • Kapustičky lze úplně vynechat.

Děti

  • Takto připravená zelenina je vhodná pro děti od 1,5 roku. Opatrně ale s ořechy a snížíme množství oleje.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...
  1. Podzimní pečený zeleniny miluju! nasladko jsem to ještě nezkoušela, tak mám důvod tohle jídlo udělat znova…

  2. No tak to zni baaaajecne. Uplne to vidim na taliri s kulatou ryzi a polit tahinim. Zitra mame veceri. Diky :))

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDíky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!
Další článekJídelníček při střevních problémech (dráždivý tračník)