Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-kořeněném kabátku.
Ingredience
na 4 porce
  • dýně (hokkaido nebo máslová)
  • kapustičky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sladu nebo javorového sirupu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšků (není nutné)
  • hrst pekanových nebo vlašských ořechů
  • větší špetka sušeného tymiánu
  • sůl

Jak připravit sladkou pečenou zeleninu se skořicí

  1. Dýni nakrájíme na kostky (máslovou je třeba oloupat, hokkaido není třeba loupat) a kapustičky na půlky nebo čtvrtky (dle velikosti kapustiček).
  2. Zeleninu smícháme se špetkou soli, olejem, sladem, skořicí, tymiánem a muškátovým oříškem.
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 20-30 minut.
  4. V polovině pečení zeleninu promícháme.
  5. 10 minut před koncem pečení přidáme ořechy.

Praktické

  • Tato připravená zelenina je výtečná i jen tak samotná (třeba s dipem, oříškovým nebo semínkovým máslem nebo jinou zálivkou), v salátu (např. spolu s rukolou, tahini zálivkou a uvařenou cizrnou nebo fazolemi), v buddha bowl, nebo ji můžeme zkombinovat s těstovinami či jakoukoliv vařenou obilovinou a luštěninou.

Obměna

  • Místo dýně můžete použít i batát, přidat řepu, mrkev aj.
  • Kapustičky lze úplně vynechat.

Děti

  • Takto připravená zelenina je vhodná pro děti od 1,5 roku. Opatrně ale s ořechy a snížíme množství oleje.

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...
  1. Podzimní pečený zeleniny miluju! nasladko jsem to ještě nezkoušela, tak mám důvod tohle jídlo udělat znova…

  2. No tak to zni baaaajecne. Uplne to vidim na taliri s kulatou ryzi a polit tahinim. Zitra mame veceri. Diky :))

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDíky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!
Další článekJídelníček při střevních problémech (dráždivý tračník)