Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Madeleine – slané křupavé madlenky

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Slaná verze oblíbeného francouzského pečiva s náplní z cukety vám poslouží jako svačinka nebo pohoštění pro návštěvu. Jsou krásně křupavé a voní kořením a jejich příprava není nijak složitá.

Ingredience
Na těsto:
  • 300 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 150 g vody
  • 30 g oleje
  • mletá pískavice modrá (volitelné)
  • sůl
  • kmín
Na náplň:
  • cuketa
  • cibule
  • česnek
  • koření Holy Veggie
  • sůl
  • pepř
  • tahini

Jedna lékařka se divila, že  takovými výsledky vůbec chodím, druhá mi řekla, že takové bolesti mít nemůžu. Dostala js...

Jak připravit křupavé madlenky naslano

  1. Všechny ingredience na těsto smíchejte a těsto dejte do lednice odpočinout.
  2. Cuketu a cibuli nakrájejte na malé kostičky. Dejte do mísy, přidejte sůl, pepř, koření Holy Veggie a 1 lžíci tahini, aby se vše spojilo.
  3. Formu na madlenky lehce naolejujte a odeberte kousky těsta a prsty roztáhněte do formy. Dovnitř vložte náplň a zakryjte těstem, a pořádně přimáčkněte, aby se madlenky dobře uzavřely.
  4. Povrch potřete vodou a posypte solí, kmínem a sezamovými semínky.
  5. Pečte v troubě na 190°C do zlatova.

Praktické

  • Těsto vyšlo na 11 madlenek.
  • Madlenky musíte řádně uzavřít, klidně je rukou vyberte z formy a pořádně těsto přimáčknete, poté vraťte znovu do formičky.
  • Nemáte formu na madlenky? Zkuste třeba tu na rakvičky, pracny nebo košíčky.

Obměna

  • Pískavice modrá není nezbytná, ale krásně provoní jakékoliv pečivo.
  • Holy Veggie je směs koření od Sonnentoru, pokud nemáte, nahraďte jakýmkoliv kořením dle vaší chuti.
  • Na posypání můžete použít jakákoliv semínka.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

48 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana3112
28. 8. 2024

Prosím, jak dlouho se asi peče ?🌞

Jako vždy jste úžasná. Zkusím😍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zlaté koule

Tyto koule můžete použít i jako jídlo do ruky, na párty, pohoštění, jsou skvělé jak studené, tak teplé. Jsou bez lepku, masa i vajec a jejich příprava je r...

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Slané Taiyaki

Tento improvizovaný recept, v Japonsku neexistující, se zrodil v mé kuchyni, protože tady se může stát cokoliv. Jednoduchý, kořeněný a lehce pikantní, k po...

Scarpaccia di zucchine – cuketová bota

Originální název tohoto receptu je v překladu cuketová stará bota. Tento název získal díky vzhledu připomínajícímu podrážku staré boty. Ale nenechte se odr...

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Cibulové hromádky

Další verze mých oblíbených hromádek, tentokrát slaná. Jednoduchý a rychlý recept, vhodný k pomazánkám nebo jako pohoštění na párty a oslavy.