Mrkněte na naše všechny zdravé recepty.

  • ,,Mokrý” jablíčkový koláč
  • ,,Tvarohový” koláč ala tiramisu
  • “Boloňské” špagety s čočkou
    Rychlá, dobrá a sytá alternativa boloňských špaget. Doporučujeme jako rychlovku na večeři, když nevíte, co vařit a potřebujete nasytit celou rodinu.
  • “Bramboračka” bez brambor
    Polévka chutí i vzhledem připomínající klasickou bramboračku. Místo brambor použijeme tuřín, který byl dříve na našem území velmi rozšířenou a oblíbenou zeleninou. Tuřín se dá někdy koupit ve zdravé výživě, nebo v Makru. Ale jde i dobře nahradit kedlubnou.
  • “Bramborová” kaše s restovanou zeleninou
    Takovéhle kaše jsme si dávali první tři roky jiného vaření na snídani. Od té doby, co snídáme jen polévky, dáme si takovou kaši s chutí občas na večeři. Tahle kombinace se obzvlášť vyvedla a kaše z jahel a rýže byla k nerozeznání od bramborové kaše, jakou znám z dětství. A pozor – zase to byla rychlovka!
  • “Bramborová” kaše z jáhel
    Pojďme společně uvařit něco dobrého!
  • “Bramborová” kaše z jáhel a topinambur
    Výborná alternativa k bramborové kaši bez mléka a odlehčená a vylepšená zdravotně léčivou topinamburou. Skvělá příloha například k luštěninové sekané.
  • “Bramborové” knedlíky
  • “Bramborový” guláš
    V tomto guláši hraje hlavní roli dýně. Skvěle nahradí brambory.
  • “Bryndzové halušky”
    U nás, Slovákov, chýbať nemožu. Pokiaľ ich máte radi, skúste túto verziu – aj keď s tými povodnými veľa spoločných surovín nemajú…
  • “Carrot Cake” ranní kaše
    Kdo by odolal mrkvovému dortu? Tak právě takový nádech má tato ranní kaše. Je slaďoučká po mrkvi, s vůní koření a parádně krémová. Prostě mňam.
  • “Čokoládová” poleva z karobu
    Připravuje se stejně jako karobová čokoláda, jen místo oleje použijeme ztužený tuk a na ztuhnutí přidáme agar. Je vhodná všude tam, kde chceme, aby poleva držela tvar a neměla pudinkovou konzistenci.
  • “Čokoládový” krém z karobu
    Chcete ozdobit dezert? Zamlsat si a přitom nechcete do těla dostávat cukr, průmyslové tuky a kyselinu oxalovou (šťavelovou), které nám silně překyselují organismus? Máme pro vás elegantní řešení. Čokoláda to není, nalaďte si chuťové buňky na jemnější chuť. Ale jako poleva na dušené či pečené ovoce, ozdoba pohárů a pudinků je karobová čokoláda prostě skvělá.
  • “Cukrová” poleva na perníčky bez bílého cukru (vegan, paleo)
    Chybí vám zdobené perníčky? Teď už nemusí. Máme pro vás tip na zdravější alternativu klasické cukrové bílé polevy na perníčky. Z pouhých 3 ingrediencí a do hodiny suchá a ztuhlá stejně jako ta originální cukrová. Lze udělat i bílá nebo barevná.
  • “Humrová” pomazánka z tofu
    Výborná pomazánka, která chutí připomíná falešnou humrovou. Je vhodná na chleba, placky či kneckebrot.
  • “Kvaška” – presovaný salát
    Osvěžující, presovaný salát vám doporučujeme konzumovat nejlépe v létě, kdy naše tělo potřebuje vnitřně ochladit.
  • “Majonéza” z červené čočky
    Rychlá, nutričně bohatá a velmi jedlá alternativa k majonéze. Pokud zrovna nemáte po ruce natural tofu na výrobu domácí tofunézy nebo jste alergičtí na sóju, zachrání vás loupaná červená nebo žlutá čočka. Proto jí říkáme čočkanéza – čočková majonéza.
  • “Masové koule” z krup
  • “Pizza” pomazánka
    Rychlá a chutná pomazánka, k jejíž přípravě potřebujeme jen mixér a pár běžných ingrediencí. Díky koření a sušeným rajčatům trochu připomíná pizzu, odtud její název.
  • “půlomáčka” od Davida
  • “Rajská omáčka” z červené řepy
    Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. Pro ty, kteří pečou z kvásku, je výborná jako základ na zdravou pizzu. Je rychlá, jednoduchá a moc dobrá.
  • “Rajská” HIT omáčka s těstovinami a tofu
    Jednoduchá, rychlá a lahodná rajská omáčka bez rajčat, na které si můžete pochutnat i při histaminové intoleranci.
  • “Škvarková” pomazánka
    Výborná pomazánka na kváskový chleba i topinku, ve kterém pohanku, jakožto základní ingredienci, nepoznají ani její nejzarputilejší odpůrci.
  • “Sýrová” omáčka na těstoviny
    Rychlá jednoduchá omáčka, která svou chutí připomíná sýrovou a na které si pochutná celá rodina.
  • “Tvarohová” tofu pomazánka s mrkví
    Bylo potřeba udělat honem něco slaného na oslavu. Za pár minut byla hotová tofu pomazánka a během ochutnávání se diktoval recept hostům.
  • “Tvarohové” bezlepkové řezy

    Bez lepku, bez cukru, bez mléka a přesto vynikající. Tak takové jsou tyto “tvarohové” řezy, které se nemusíte bát nabídnout ani klasicky se stravujícím návštěvám. Připravte je ideálně den dopředu. Budou ještě lepší.

  • “Tvarohovo” jablečný páj
    Voňavá a lahodná sladká svačinka bez cukru, bílé mouky, vajec, mléka, tvarohu či smetany.
  • “Uzené” bílé fazole na pórku
    Miluji ty velké bílé máslové fazole. Rozplývají se na jazyku… A v kombinaci s uzenou paprikou jsou božské. Zkuste je taky!
  • “Bramborová” kaše z květáku s karamelizovanou cibulkou
  • 10 super tipů, jak v kuchyni využít amasaké
    Amasaké je původně japonská receptura na přirozeně sladký fermentovaný krém z obilovin. Je tak slaďoučký, že s ním lze doslazovat kaše, zdobící krémy, zmrzliny, dezerty i pudinky. Přinášíme vám 10 tipů, kam ho můžete použít.
  • 12x inspirace na zdravé Štědrovečení menu: polévku i hlavní chod
    Smažená ryba a tučný bramborový salát. To je česká Štědrovečerní klasika. Chcete letos ulevit svému trávení a zkusit zdravější verzi? Poradíme vám, jak na to. Máme pro vás hned 12 tipů, co si na Štědrý večer můžete dát.
  • 16 nejlepších zdravých receptů s jahodami
    Využijte sezónu jahod a udělejte si výborný zdravý dezert bez cukru, mléka, bílé mouky a vajec, který uspokojí vaši chuť na sladké, ale neohrozí štíhlou linii. Vyberte si některou z těch 16 výborných dobrot a pusťte se do toho :-)
  • 17x nepečené cukroví – stihnete ho i na poslední chvíli
    Vánoce už klepou na dveře a vy už nestíháte upéct žádné cukroví? Nevadí! Máme pro vás 17 receptů na nepečené cukroví! Tohle veganské cukroví přípravu na poslední chvíli přímo vyžaduje, protože ho nelze většinou příliš dlouho skladovat. https://www.jimejinak.cz/datlove-kulicky/
  • 18 chutných receptů s mangoldem
    Mangold je velice chutná a zdraví prospěšná zelenina, jejíž sezóna je v plném proudu. Nechte se při jeho přípravě inspirovat některým z našich receptů.
  • 18x valentýnské recepty. Připravte pokrmy pro vaši lásku s láskou
    Ať už tento svátek slavíte nebo naopak ignorujete, každá příležitost, kdy lze projevit lásku svému partnerovi a ještě se u toho dobře najíst, stojí za to! Připravili jsme pro vás 18 skvělých zdravých receptů, kterými se můžete inspirovat a potěšit partnera.
  • 28 zdravých alternativ na Silvestra
    Chcete si na Silvestra připravit zdravé a chutné občerstvení? Inspirujte se našimi tipy. Novoroční pohoštění přeci nemusí být jen o majonézových chlebíčcích.
  • 3 skvělé marinády (nejen) na tofu a tempeh
    Natural tofu a tempeh, ale i seitan jsou sami o sobě bez chuti. Výborným způsobem, jak jim dodat chuť je právě marinování. Pak už stačí jen osmažit, upéct nebo ogrilovat a máte výborné jídlo.
  • 3 TOP recepty na zdravé a chutné burgery
    Burgery milujeme pro jejich skvělou chuť (a vůbec v nich nemusí být ani maso, ani vejce), rychlou přípravu a variabilitu. Stačí vždy trochu obměnit náplň, přidat jiné koření a na své si přijde každý. Pak už jen stačí dobrá bulka, zdravá majonéza, zelenina a hurá na ně! Pojďte se s námi naučit dělat ty nejlepší letní burgery!
  • 3D dort – jde to i JINAK
  • 3D dort beruška a housenka
    Udělala jsem dceři k prvním narozeninám 3D dort podle receptů z Jíme Jinak. Byl dobrý, byl krásný a chutnal i konvenčním strávníkům.
  • 4 recepty na domácí přírodní potravinová barviva
    Nedávno jsme zveřejňovali praktický seznam přírodních potravinových barviv. Teď se vrhneme na jejich přípravu. Udělejte si s námi 4 jednoduchá domácí potravinová barviva v tekuté i sypké verzi. Žlutou, zelenou, fialovou a růžovou. Rozveselte si barvami život nejen na talíři!
  • 4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody
    Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní pomazánky na pečivo, chlebíčky, placky nebo si je dejte jako dip  zelenině!
  • 5 skvělých zdravých večeří, které vás zahřejí i zasytí
    Venku nám začalo přituhovat. Chce to proto něco teplého do žaludku. Zkuste některý z našich chutných, zdravých a zahřívajících rychlovek. Vybrali jsme pro tebe 5 receptů na lehká a rychlá jídla. Najdete mezi nimi také skvělé dietní večeře.
  • 5x luxusní domácí čaje z čerstvého ovoce (ideální do chladného počasí)
    Zahřejí, pohladí a uspokojí chuť na sladké. Čaje z čerstvého ovoce jsou ideální nápoje do chladného počasí. Proste se jen tak zachumlat do deky a popíjet tento teplý a přirozeně sladký nápoj…
  • 6 receptů na ochlazující drinky bez cukru + 1 praktický tip navíc
    Venku je horko a vy přemýšlíte, čím byste se ochladili? Zkuste některý z těchto ledových drinků a limonád bez cukru. A prozradíme i praktický tip, díky kterému vykouzlíte z každého drinku nejen ochlazující, ale také vizuální zážitek.
  • 6 tipů na valentýnské zdravé dobroty
    Blíží se Valentýn. Už víte, co dobrého připravíte vašemu partnerovi nebo partnerce? Připravili jsme pro vás 6 tipů na zdravé zamilované dobroty.
  • Adzuki brownie koláček
    Výborná varianta známého dezertu, tentokrát z adzuki fazolí, které v něm ani nepoznáte. Je krásně mazlavý, s plnou chutí čokolády. Potěší i klasicky se stravující část rodiny :-)
  • Adzuki dortík s marmeládou a kokosovým přelivem
  • Adzuki energy balls
    Bez cukru, bez vajec, bez mléka, bez lepku, ale rozhodně ne bez chuti! Takové jsou tyto snadné a rychlé nepečené kuličky. Energii vám dodají také díky obsahu matcha čaje, který není jen na pití, ale můžeme ho využít i jako přísadu do sladkých i slaných jídel, dezertů, krémů a podobně. 
  • Adzuki fazolový nákyp
    Skvěle ochucená pečená pochoutka, která mizí pod rukama. Skvěle se hodí k jakékoliv omáčce!

Mrkněte na všechny zdravé recepty.