Když začněte jíst jinak a dojdou vám všechny souvislosti, propadnete depresi, pokud máte děti ve školce nebo ve škole a mají se tam stravovat. Ten zpropadený spotřební koš má za následek příšernou skladbu jídelníčku, nad kterou by jeden plakal. Jenže změnit jídelníček ve škole či školce, když jsou takové normy, je takřka nemožné. Ale naděje je tu! Nedávno totiž vznikla občanská iniciativa rodičů a profesionálů, která se velmi aktivně zasazuje o zásadní změny ve stravování našich dětí. Můžete se připojit. Čím víc nás bude, tím spíše se něco změní!

Jak vznikla občanská iniciativaIMGP4197

Bohuslav Sedláček má tři děti. A když si uvědomil, že dorůstají do školního věku a měla by přijít strava v jídelně, zhrozil se. Uvědomoval si důsledky nevyváženého jídelníčku, který děti standardně v jídelně dostávají. On a jeho žena přikládají výživě značný význam a mají se změnou jídelníčku skvělé zkušenosti. Uvědomili se, že už mateřská škola by mohla znamenat překážku v jejich snažení a začali jednat. Zjistili, že nejsou zdaleka sami, kdo tento problém řeší a tak vznikla občanská iniciativa Skutečně zdravá škola.

Co je cílem iniciativy

„Jsme občanská iniciativa rodičů a profesionálů. Našim cílem je zlepšit školní stravování. Propojujeme mezi sebou lékaře, učitele, odborníky na výživu, vedoucí školních jídelen a samozřejmě kuchařky,“ říká Bohuslav Sedláček, zakladatel iniciativy. Odborným garantem iniciativy je Margit Slimáková, farmaceut a dietolog v jedné osobě, dle které je jedním z problémů současného školního stravování tzv. spotřební koš. Ten určuje mantinely pro jakýkoliv školní jídelníček. „Současný spotřební koš vychází ze zastaralých výživových doporučení z roku 1989. Kromě nadměrného množství bílkovin, vysokého množství energie a nedostatečného množství zeleniny, předepisuje 15 gramů cukru denně v každém jídle, což jsou více než tři kostky. Přidávat dětem cukr do jídel je v současné době, kdy bojujeme s nadváhou a přejídáním, naprostý nesmysl,“ uvedla Slimáková. 

Právě aktualizaci spotřebního koše a státních výživových doporučení považují signatáři Skutečně zdravé školy za naprosto zásadní. „Podíváme-li se na výživová doporučení Harvardské školy veřejného zdraví, což je koncept založený na aktuálních vědeckých poznatcích o výživě, uvidíme, že se skládá ze zeleniny, ovoce, celozrnných obilnin a bílkovin, které mohou být buď rostlinného, nebo živočišného původu. Nenajdeme zde doporučení jíst každý den maso a mléko, což je u nás běžné. Naopak, setkáme se s doporučením omezovat mléko a mléčné výrobky a s příklonem ke stravování založeném na rostlinných produktech. V českých školách vidíme pravý opak. Základ tvoří bílá mouka, maso a mléko. Pokud se vaše děti stravují jakkoliv jinak, i když zdravě, máte problém. Ve škole se nenají,“ poznamenal Sedláček.

Kde najít zdravou školu

Avšak i v současných nepříznivých podmínkách mohou školy změnit dosavadní negativní praxi. Doporučení lze najít na webových stránkách iniciativy www.skutecnezdravaskola.cz. Zájemci tam najdou též školy, které se změnou již samy začaly. Vedle škol se zapojují i organizace jako ekocentrum Paleta nebo občanské
sdružení Líska. „Rozhodli jsme se být jedněmi z prvních podporovatelů této iniciativy, neboť jsme si vědomi úzké souvislosti mezi lidským zdravím, zvláště když se jedná o děti a mladé lidi, a ochranou životního prostředí kolem nás“, uvedla Iva Koutná, ředitelka sdružení Líska.
Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola

Zapojte se

Iniciativa jednak hledá regionální koordinátory, jednak sbírá zkušenosti od vás rodičů či škol a školek.  Jak můžete pomoci:

  • Propagujte iniciativu a informujte o ní
  • Vytvářejte místní (regionální) síť podporovatelů
  • Oslovte školy, aby se přidali k iniciativě
  • Pomozte najít školy, které jsou ve vaření vzorové a mohly by být uvedeny mezi příklady dobré praxe
  • Šiřte naše aktivity (tiskovou zprávu, otevřený dopis, možná dojde i na petici)
  • Sbírejte a zasílejte nám náměty a připomínky k činnosti iniciativy
  • Pomozte se sháněním finanční podpory
  • Organizujte akce na podporu zlepšení školního stravování pod hlavičkou naší iniciativy, viz např. tento seminář 
  • Pište, co se vám povedlo, co byste mohli doporučit ostatním

 

Naše zkušenost

Když se chce, všechno jde. To je moje heslo. A proto Markétka  s Danečkem chodili do školky, kde byl jídelníčku v pořádku. A když školka přestala fungovat, našli jsme školku, kam jsme dětem vařily a taky to šlo. A ještě lépe to šlo, když jsme jim udělaly s Helčou kurz a oni přidali k normálnímu a vegetariánskému jídelníčku ještě jídelníček podle JJ.  Pokud vám není lhostejno, jak budou vaše děti jíst, dejte tiskovou zprávu či doporučení do své školy, školky, jídelny. Dělejte něco. Spojte se s iniciativou, staňte se koordinátorem ve svém regionu nebo jen pošlete všem email, že něco takového je. Prostě cokoli. Jen nadávat na tenhle stát a spotřební koš prostě nestačí :-) 

Jsme moc rády, že tato iniciativa vznikla, protože už dlouho jsme měly chuť něco s tím samy udělat. Říkám si už dlouho, že až nebudu mít maličké děti a tolik práce kolem nich, že snad půjdu zadarmo přednášet do škol žáčkům a studentům o základech zdravého jídelníčku, aby vznikla poptávka přímo od nich. Co já bych za to dala, kdyby mi na základní škole někdo řekl, co mám jíst, abych byla zdravá! Od základní školy hledám, studuji, čtu, chodím po kurzech….a přišla jsem na to až po dvaceti letech hledání

Takže iniciativě moc fandíme a v rámci svých možností ji budeme podporovat.

 

Kontakty

 

  • Bohuslav Sedláček, email: skutecnezdravaskola@email.cz, www.skutecnezdravaskola.cz, tel.: 732 96 72 06
  • Líska – o.s. pro EVVO ve Zlínském kraji, www.liska-evvo.cz, tel.: (+420) 605 806 840, email: infoevvo@seznam.cz, www.facebook.com/sdruzeniliska

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Neuvěřitelných 83 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. A nevíte někdo, co je potřeba k domácímu vyučování vlastního dítěte?Prý musím mít aspoň maturitu…

    • Pro prvni stupen je potreba jednoho rodice s maturitou a potvrzeni od psychologa o vhodnosti ditete k individualnimu vzdelavani, pak to chce najit fajn skolu na prezkouseni 2x rocne. Pro druhy stupen je potreba VS vzdelani jednoho z rodicu nebo nekoho, kdo bude zapsan jako vzdelavajici.

        • Da se to resit, jako vyucujici se nahlasi pribuzny nebo kamarad s maturitou. Kdo v praxi deti uci nikdo neresi, jde o to, aby drzely krok se skolou v ramcovem vzdelavacim programu, zkratka, aby prosly zkouskami.

      • Je potřeba vyjádřeni pedagogicko psychologické poradny a je jedno, jestli je kladné, nebo záporné. Záleží na rozhodnutí ředitele školy. Ostatní, jak psala Eva.

  2. V seznamu Skutečně zdravá škola – školka, jsou přihlášené MŠ, které vaří zcela nevyhovující jídlo pro malé děti. Se zdravým stravováním nemají nic společného. Nerozumím tomu.
    Nevíte prosím někdo o SKUTEČNĚ zdravé školce v Ostravě?

    • Hm, tak to je tedy špatné. Možná jsou ty školky teprve v procesu zaučování??? V Ostravě bohužel nevím.

  3. Tak nevím…poslala jsem 3 zprávy s odkazy a i prekopirovanou výzvu ohledně Dopisu ministrovi :-)…nezobrazuje se nic….věřím, že nejde o žádné politické lobby :-D..třeba to holky někde vytáhnou ze spamu, nebo se dá něco dohledat přímo na str. SZŠ…

  4. ______________________ Původní zpráva: ________________________
    > Od: „Bohuslav Sedláček“
    > Komu:
    > Datum: 17.09.2014 21:14
    > Předmět: VÝZVA – NAPIŠTE MINISTROVI
    >
    NAPIŠTE MINISTROVI

    Výzva rodičům a sympatizantům občanské iniciativy Skutečně zdravá škola

    V září vydalo MŠMT stanovisko, ve kterém se distancuje od našich aktivit.
    Bylo rozesláno na všechny školky a školy v ČR a fakticky je výzvou k bojkotu
    našich aktivit a určitým nátlakem varujícím před spolupráci s námi. Celé
    znění najdete zde
    (http://www.ceskaskola.cz/2014/09/stanovisko-ministerstva-skolstvi.html) a
    naše vyjádření posíláme v příloze. Pokud i nadále podporujete naši činnost,
    velmi nám nyní pomůže, napíšete-li vlastní názor na celou situaci panu
    ministru Chládkovi. Rádi Váš dopis zveřejníme na facebookových stránkách.

    Níže uvádíme možný vzor, na jehož základě můžete vytvořit vlastní dopis.

    Další možností, jak nám v této nejednoduché situaci pomoci, je vyjádřit se
    přímo na kameru a natočit krátké video. Můžete v něm popsat vlastní
    zkušenosti se školním stravováním a vysvětlit, proč naše aktivity
    podporujete. Video uložené na youtube pak rádi zveřejníme.

    Děkujeme, že stojíte při nás.

    Váš tým Skutečně zdravé školy.

    Dopis:

    Vážený pane ministře,

    musím jako rodič důrazně protestovat proti stanovisku
    (http://www.ceskaskola.cz/2014/09/stanovisko-ministerstva-skolstvi.html) 
    MŠMT k aktivitám občanské iniciativy Skutečně zdravá škola. V naší škole se
    snažíme (rodiče) o změny ve školním stravování. Chválíme, co je dobré (……………
    …………………), ale též bychom chtěli změny: méně zahušťování bílou moukou,
    vynechat uzeniny, méně sladkých jídel a více slaných bezmasých jídel.
    Konečně potvrzuje to i hlavní hygienik Vladimír Valenta
    (http://zpravy.aktualne.cz/domaci/mene-veproveho-a-uzenin-doporucila-skolnim-jidelnam-hygiena/r~9bd02b04e02111e389540025900fea04/)
    . Aktivitu rodičů podporuje i ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal 
    (http://video.aktualne.cz/dvtv/duel-nezdrava-strava-ve-skolnich-jidelnach/r~a05af022351811e4a7300025900fea04/)
    . Proto mě velice mrzí stanovisko MŠMT. Skutečně zdravá škola je iniciativa
    rodičů a my rodiče, troufám si říci na mnoha školách, jsme za ni velmi
    vděční. Nerozumím tomu, proč MŠMT hází rodičům klacky pod nohy v jejich
    snaze o zlepšení zdraví jejich dětí a svým stanoviskem ztěžuje komunikaci
    rodičů s vedením škol. Byla bych ráda, kdybyste si prostudoval všechny
    dostupné informace k tématu zdravého stravování ve školách. Snad potom
    přehodnotíte stanovisko Vašich pracovníků. Chci doufat, že se mi dostane
    nějaké odpovědi, a že ji budu moci tlumočit dalším nespokojeným rodičům.

     

    S pozdravem ……………..(https://www.facebook.com/eva.urbankova.169)

     

    Kontakty:

    Ředitelky kanceláře ministra MŠMT: Lucie.Orgonikova@msmt.cz
    (mailto:Lucie.Orgonikova@msmt.cz)

     
    Náměstek ministra: Jaroslav.Fidrmuc@msmt.cz
    (mailto:Jaroslav.Fidrmuc@msmt.cz)

    =

  5. NAPIŠTE MINISTROVI
    Výzva rodičům a sympatizantům občanské iniciativy Skutečně zdravá škola

    Email na ministerstvo jsem uz odeslala, pripojte se take!

    • Mohu se zeptat, jaky konkrétní email, Ivo? A kam jsi jej přesně posílala? Kdyžtak mě prosím kontaktuj na mail, pokud ti to nevadí… Předem dik, Lea lea.stochlovazavinacseznam.cz

    • Souhlasím, zapojte se všichni, kdo jen trochu můžete (umíte psát). Já to mám určitě v plánu, po dlouhé době mě něco zase ‚zdvihlo ze židle’…při čtení dopisu školským zařízením proti iniciativě SZŠ jsem nevěděla jestli se hystericky smát nebo brečet (po pravdě jsem měla ze všeho nejvíc chuť něco nakopnout…nebo spíš někoho). Nic naplat, stále platí otřepané že ‚nejhorší boj je s lidskou hloupostí‘..ale když to každý zná a uznává, kde se ti blbci sakra berou…?!:-)

  6. Paní Helenko a Evičko, mohla bych Vás o něco požádat, prosím? Jsem signatářem ve skutečně zdravá školka. Momentálně nás požádali o nějaké recepty pro školní jídelny a mne napadlo Vás požádat, jestli by nebylo možné poprosit o nějaké zaslání receptů, vhodné do školní jídelny pro děti(buď přímo panu: Bohuslav Sedláček – skutecnezdravaskola@email.cz nebo na můj mail: mikaila@centrum.cz), chtějí mít vše v napsané podobě a hlavně vyzkoušené a tak mne napadlo Vás o tohle požádat. Budu moc ráda za odezvu, bych věděla co můžu napsat panu Sedláčkovi.

  7. Tak o čem ta vaše strava tedy je?

    „Zdravý jídelníček. Pravděpodobné se ptáte, co máte tedy vlastně jíst. Zapátrejte v jídelníčcích našich babiček a prababiček. Takřka jsme vytěsnili z našich stolů to, co ony jedly dnes a denně. Jsou to obiloviny, luštěniny, tepelně upravená zelenina, ořechy a olejnatá semena. Toto je základ stravy, který vede ke zdraví, k harmonii našeho zažívání, k prevenci před nemocemi… Ideální složení potravy se skládá ze dvou třetin z celozrnných obilovin a luštěnin s výraznou převahou obilovin. A z jedné třetiny ze zeleniny.“

    No to je ten návrat do idylických časů našich babiček! Nostalgie po obilovinách – největším odpadu lidské stravy a nejhorší nutriční katastrofě v evolučních dějinách Homo sapiens. Zamáčkněme slzu a buďme rádi, že toto středověké stravování na úrovni dnešního Třetího světa už máme za sebou.

    • No vidíte a můj dědeček, který na této stravě vyrostl se dožil v plném zdraví a samostatnosti 95 let.

  8. Paní Míšo, bude to znít hrozně, ale jsem ráda, že na tom nejsem takto jen já. :-) už jsem si myslela, že si všechny děti zvykly bez problémů. Jsem ráda, když si i přečtu jak to mají jiní a jak to kdo řeší, pak je to doma méně stresové :-) a navíc se člověk přečte i nějaké tipy, které ráda vyzkouším :-)

  9. Jinak si myslím, že by pro naše děti byl dobrý start strávit někde týden s dětmi, které jsou na stravu dle JJ zvyklé a to by se jim pak papalo :-) Doma by ani nepoznali, že jsme po nějakém takovém pobytu přešli na trvalé papání dle JJ. Třeba to bude pro holky něco motivačního a začnou dělat nějaké tábory pro maminky s dětmi :-)

  10. Tak to já se teď snažím vysvětlovat hodně často. Musím však přiznat, že z toho neustálého opakování mi jde hlava kolem. Snažím se, snažím a výsledek někdy prima, někdy se mi chce z toho křičet… Je to hodně obtížné ještě k tomu malému beránkovi se snažit něco vysvětlit po našem :-) Ale musím dcerku pochválit. Dostala brumíka…, maminka však vysvětlovala, vysvětlovala až dcerka sama uznala, že pro její bříško to není dobré a my se snažíme papat jen dobré věci pro naše bříška. Dnes „chuderka“ měla podle mne a manžela velice dobrou večeři dle JJ, manžel i já jsme ji u stolu chválili a dcerka taky, ale kdyby jste viděli jak dlouho jídlo přežvykovala než polkla… i manžel říkal, že jí nemám trápit…, ale mne to jako trápení nepřipadá. Proč bych měla dát dítěti něco jiného, když už vím, že to je špatné. Moje druhé dítko (1 rok) papá ukázkově dle JJ – sice se do 9 měsíců pouze kojila a stále se hodně kojí, ale dokrm jí velice chutná. Škoda že jsem na tyto stránky narazila tak pozdě. Jde to velice ztuha se starším dítětem, které sice papalo „zdravě“, ale to jsem neměla tyto informace, takže teď vím, že to zdravé nebylo tak zdravé… Původně jsme si myslela, že bude tohle jídlo dle JJ problém pro manžela, ale ten pokaždé ukázkově sní celý talíř  A dcerka alespoň půlku. Ale motivační tabulka je už v plánu, to se bude pak papat  Jen jsme se tento víkend seznámila pravděpodobně s eliminací. Taková neskutečná únava, bolení celého těla a zle od žaludku… Celý den jsem prospala.
    Paní Helenko, máte dobré, že synek alespoň umí pocítit (i když je to pro něj určitě nepříjemné) co způsobuji takovéto dortíčky a běžné jídlo, ale naše děti to bohužel hned nepocítí a tak ani netuší co jim to ta máma stále blábolí…
    Ale čas je nejlepší lék :-) Třeba se taky dopracujeme lepším dnům :-)

    • ahoj Mikailo, myslím, že to máme nějak podobně. mladší dcera (5 let) chodí do školky, já pravidelně omdlívám, když pročítám její jídelníček ve školce na týden dopředu, nicméně dcera chodí ze školky nadmíru spokojená. teď byla asi měsíc doma a už mi říkala, jak se těší do školky na oběd, že tam paní kuchařka moc dobře vaří. a samozřejmě když máme nějaké jídlo „jakoby“ stejné jako vaří ve školce, ale v té naší zdravé variantě, tak často nezapomene okomentovat, že ve školce vaří tohle teda líp… to po sobě s manželem jen tak hodíme okem a ani není třeba komentovat… je nám jasné, že aby mělo jídlo ten správný šmak, dochucují jídla kečupem, masoxem a kde čím…
      myslím si, že je samozřejmě mnohem těžší, když člověk chce zvyknout děti na hodně odlišné jídlo, než na které byly zvyklé, než když na tom jídle vyrůstají odmalička. starší dcera (9 let) – když jí dám vybrat, jestli chce další den na oběd do jídelny nebo domů, pravidelně chce radši domů. nicméně povahově a i tím, že je starší, je mnohem zodpovědnější a uvědomělejší než její mladší sestra. oběma jsme vysvětlili, proč jsme se takhle rozhodli jíst, co určité potraviny dělají v těle a že když budeme jíst dobře, nebudeme muset chodit k doktorům, ale i tak je to těžké. některá jídla si holky oblíbily a těší se na ně, některá zase pravidelně bojkotují. ranní kaše (a to jen nasladko) nám jeden čas jedly obě, teď je nejí ani jedna, o polívce ke snídani ani nemluvím. celkově byly zvyklé docela na sladké (jsme celá rodina dost hubení a já v cukru nikdy neviděla nějak velký problém) a to člověk jen tak neodbourá. tak aspoň kupuji některé dobrůtky ve zdravé výživě, snažím se péct zdravé koláče, aby je to ostatní tak nelákalo. ale ta změna je běh na dlouhou trať, jak jsem pochopila až časem. my spoustu věcí vyškrtli z jídelníčku ze dne na den a pak jsme některé vzali na milost, aby kolem jídla nebylo víc stresu než užitku a aby to nebylo taky jediné téma našeho života. no držme si palce, aby se to jen lepšilo! :)

      • Urcite se to zlepsi, u nas to take chtelo cas!

        Prezvykovani znam, na to se snad ani neda divat. S polevkami ke snidani jsem zacala o vikendu, ze zacatku nejedla nic a snidani doprovazel plac (spise hystericky plac). Proste talir odnesu, neni svacinka a je az obed. Kolikrat nam jidlo nejedla. Nebo finta – nechce obed, naji se na svacinu a veceri uz nechce. To uz me neprekvapi a nekompromisne dam ke svacine zase obed.

        Co se tyce dojidani se ve skolce. Tam snad neni rady. My mame moznost nosit snidani/svacinu z domu. To je jako kdyz nekdo bydli s babickou a ta ‚dokrmuje‘ dite.
        Ja bych prosila, zadonila, brecela, podplatila detskeho lekare, at napise nejake potvrzeni pro skolku. Protoze snidane a svacina je to nejhorsi, co maji ;-(
        Takze vydrzte ;-)! S temi starsimi je to tezke, clovek musi mit opravdu pevne nervy ;-)

        V nasi skolce ted probiha anketa, jak jsou rodice spokojeni se stravovanim. Ja jedina dala 5 (nedostatecne), jinak jsou tam 1 & 2. Je to jako boj s vetrnymi mlyny.

        • Holky, vidím že je nás nemálo, co řešíme zmenu stravy u starších děcek. Já jsem prozměnu dost nekompromisní. Nejstarší je uz školák a ve škole mu chutná. Naše jídlo mu taky chutná, ale nekteré potraviny nemusí (třeba tempeh), nicméně si občas taky vymýšlí, že nechce zas to ‚zdravé‘ jídlo. Řeknu jen, at jde od stolu a že nic dalšího nedostane, kdyz nechce. Vím že, ma-li hlad, zasedne a vše sní. Takže to hraju na hlad. Nakonec vždycky podlehne a přijde ke stolu se najíst. Zádné alternativy nenabízím a dokonce rovnou zatrhnu svacinu, kdyz nema hlad snidat či obědvat. Napříště si to už rozmyslí :-0 Chce to čas a vydržet, naštěstí partner mě podporuje, Takže se to lépe zvládá. A dva mladší (2,5 roku a 9 měsíců) bastí krasne cokoli, i jen napařenou nesolenou zeleninku :-) tak i to ty starší postupne přesvědčí, že je zbytečné se tomu tak bránit. K tomu pak věcné vysvětlováni stále dokola a jednou jim to doklapne. Jen musíme být trpělivé a jít příkladem.
          Kaše jsme taky jednoho krásného dne přestali dělat na sladko a všichni to vzali, i kdyz to chvílí nechapali. Řeklo se, že budou ted se zeleninou (zacali jsme oblíbenou dusenou mrkvickou) a postupne se to preklopilo. Ted uz si to na sladko na snídani ani neumíme představit, jak by nám ty chutě zeleniny chyběly ;-) ale chce to vytrvat a stát si za svým, neuhnout a svého rozhodnuti se držet. A oni to pak i ti starší nakonec vezmou za hotovou věc a zvyknou si. A kdyz třeba nedají ráno kaši, tak aspoň polévku, nebo naopak. Tak se, děvčata, držte a přeju hodně sil.

  11. U nás je to stejné, dokonce to dcera vymyslela tak, že se raději hodně nasvačí ve školce, aby pak vydržela doma i bez večeře. Často ani neochutná a hlásí, že jí to nechutná. A to manžel statečně vše jí a říká, že je to dobré, i když mu to někdy nechutná a mladší bráška jí nadšeně. Tak se raduji z maličkostí, třeba že začala jíst pickles a že když je se mnou doma, tak snídá kaši, i když na sladko. Myslím, že by na ní zabralo vzít jí mezi nějaké děti, které jí jinak a chutná jim to. Zatím jediné jídlo, které jí opravdu chutnalo byly celozrnné lasagne plněné dýňovou a fazolovou omáčkou.

  12. Denisko a Ivanko, moc děkuji za tipy. Určitě udělám motivační tabulku :-) Budu více vysvětlovat, i když se mi zdá, že to stále vysvětluji… Ale ještě více přitlačím :-) Snažím se nenutit jí do jídla, ale když už to mám uvařené a vím, že je to kvalitní a zdravé, přeji si, aby to jedla. Musím tomu dát čas… Moc děkuji :-)

  13. Lékařka mi napsala potvrzení, že doporučuje pro naše dítko domácí stravu z důvodu zdravotních problémů. Syn má hodně potravinových alergií, i když se ve školce snažili vyjít vstříc, měl stále zažívací potíže, jejich dieta totiž spočívala v tom, že měl nejčastěji brambory a maso nebo šunku a přeslazení pití. Nechtěli asi přijít o peníze za stravování, ale já jim dala šanci 14 dní a pak jsem to vyřešila takto. Od té doby, co má domácí „jiné“ jídlo, tak je i psychicky spokojený a hlavně nemá žádné trávící potíže. Starší syn – 12 let mi už taky odmítl chodit na obědy do školy, že mu je po tom těžko a že tam není nic bez masa, tak vařím oběd pro všechny a jsme spokojení. Zatím to jde, jsem v domácnosti, jsem zvědavá jak budu stíhat až najdu práci, ale pro spokojenost kluků udělám maximum.

    • Denisko, tak to jste dobře vyřešila. Já mám zase takový problém, že moje skoro 4 letá dcerka nechce jíst odlišně a ještě k tomu tvrdí, že paní kuchařka ve školce vaří lépe než maminka doma. Doma s námi večeří zdravě, ale jen proto, že to jíme všichni. Nemáte někdo nějaký tip jak díte naučit jíst zdravěji? Hlavně ty ranní snídaně. Na kaše je zvyknutá, ale vyžaduje je jen sladké. Jak jste to řešili? Omlouvám se, že tento dotaz nepatří přímo pod správný štítek, ale je to rovněž jídlo…

      • Nevím, jak by to dopadlo u nás, nebýt zdravotních potíží. Syn (5 let) ví, že ho po školkovém jídle bolí bříško a má průjmík, tak se vždy ujišťuje, jestli má domácí jídlo. Je celkem hrdý na to, že jí zdravě a pořád o tom vykládá, jak děti měli zase maso a brambory a ten strašně sladký čaj, který už sám ze začátku odmítal, že raději vodu. A jak děti pokukují po jeho pěkném jídle. On se tím spíš cítí výjmečný v tom dobrém smyslu, že má něco lepšího než ostatní a že oni pak nebudou tak zdraví jako on. Snažím se mu to vysvětlovat, nenutit, ale u něho je to prostě vlastně dané, že nemůže nic jiného. Ale po tomhle jiném jídle sám cítí, jak se mu to bříško spravilo, tak už ani nic jiného nechce. Starší syn (12 let) ten žádné zdravotní problémy ani nemá, ale sám už poznal, že mu je po našem jídle líp a hlavně, že je víc psychicky v pohodě, což dříve moc nebýval, tak to dokáže ocenit. Takže už raději obědvá doma a při nákupu komentuje to, co si lidi dávají do vozíku a co všechno nesnědí. Občas také zhřešíme, ale zase se rádi vrátíme k tomu svému. Jsem ráda, že nám to všem tak sedlo, dlouho jsem hledala, co by nám vyhovovalo a dalo se to skloubit s omezením malého až teda na manžela, sní i to naše, ale ke všemu musí mít flákotu masa. S vaší malou bych to nehrotila, pořád lepší kaši na sladko než pribiňák s piškotem. Naši kluci také raději na sladko. Čím bude starší, tím jí vše lépe vysvětlíte a také to třeba potom už sama na sobě pozná. Lepší je to postupně než rychle a násilně, já taky vše postupně ubírala a přidávala, aby to „skoro nepoznali“, občas něco nechtěli a něco si zase zamilovali a teď už to berou jako normálku.

        • Deniso, to zní naprosto skvěle, kdyby jste se chtěla podělit o váš příběh, jak jste začali, proč a jak jste na to šla, bylo by to obrovskou motivací i pro ostatní. Ozvěte se mi prosím na helenajirsova@gmail.com

      • Nam se nejvice osvedcila motivacni tabulka. Za snezene jidlo je hvezda, za urcity pocet hvezd odmena.
        Ranni kase nejsou nejoblibenejsi, ale ji je. Kdyz ji pekne pres tyden, o vikendu je ta neeej kase na sladko. To se potom moc tesi ;-)
        Doma ji nenasilne rikame, z ceho je salam, klobasy, oplatky – uz babickam rika, ze nebude mit cukrovou nemoc.
        Pomohla nam nahoda, ze ve skolce mela polevku s klobasou (ucitelka nevytahla par kousku) a shodou okolnosti druhy den zvracela. Deti ve skolce je ji lito, ze zase maji chleba se sunkou, protoze budou preci nemocne. Tomu uz rozumi, jeji ‚kamosi‘ vecne chybi a ona vi, ze je to kvuli jidlu.

      • Můj syn mi ted také začíná jídlo víc bojkotovat a tak stále vysvětluji, pokud po něčem strašně touží, domluvíme se na tom, že si to výjimečně dá, ale i s důsledkem. Tuhle zkusil dort a noci se ukázkově pozvracel. Ve školce měli párty, dal si s dětmi a v noci ho bolelo bříško. To je zase výhoda dětí na této stravě, že jejich tělo nic neukládá, ale řeší to hned, takže si to může pocítit na svém těle, zda mu to za to stojí. Snažím se s ním domlouvat co chce jíst a vymýšlím to pak tak, aby to bylo zdravé.

  14. Ohledně sladkostí a sladkého pití jsem učitelky ve školce několikrát důrazně poprosila, aby to synovi nedávaly. Na pití má vodu a místo sladkostí dostává obrázky. Aspoň něco.

  15. Blíží se čas zápisu, tak jsem obeslala přes třicet školek a jeslí v našem městě, státních i soukromých, s dotazem ohledně stravování a co si myslí o tomto projektu. Výsledek? „Máme jiné priority… Jídlo není všechno… není zájem ze strany rodičů… zdravé jídlo je drahé… nemůžeme si to dovolit, máme svázané ruce… atd…“ V jedné školce umí vařit bezlepkové a v několika málo zařízeních alespoň připustili možnost donášení vlastního jídla, ale bude to chtít potvrzení od lékaře :/
    Maminky, co nosíte dětem jídlo v termoskách, jak jste to potvrzení prosím vyřešily? Pochybuju že nám naše dr. takové potvrzení napíše. A co pití, necháváte děti pít školkový slazený čaj a barevné šťávičky nebo mají své lahvičky?

    • My jsme kvůli tomu dali děti do soukromé školky. Tam nejste v podřízené roli státní organizace ale zákazník :-) Nedala bych dítě někam, kde by mu dali pít černý a ještě slazený čaj natož barevné šťávičky. V naší školce dávali našim dětem vodu.

      • Hej, súkromné škôlky sú fajn, len pre mnohých rodičov finančne nedosiahnuteľné – aj keby deti nosili veci z bazáru (ako dávnejšie písala kdesi ottovka). Momentálne riešim túto dilemu a reálne mi z toho vychádza iba štátna škôlka.

  16. Mlíko maso se ještě pochopit dá ale přidávat tři kostky cukru do každého jídla?? Nebo to je myšleno jako za celý den?

  17. Tento projekt mne velice nadchl. Moc Vám děkuji za tento článek! Právě studuji všechny odkazy a přemýšlím, jak vše předložit v naší školce. Chtěla bych mít vše nastudované, vytištění, abych mohla vše přehledně předložit paní ředitelce. Chystám se zapsat mezi signatáře. Myslím, že je to opravdu dobrý nápad a já jdu rozhodně do toho :-) Věřím, že se to povede :-) Zkusit se musí vše :-)
    Snad se zapojí více maminek, čekala jsem více komentářů k tomuto článku… Jedná se přeci o zdraví našich dětí!

    • Nepochybuji, že vás tento projekt nadchl. Nadšení je to hlavní, čím jeho propagátoři oplývají. S vědomostmi a konkrétními daty je to už mnohem horší. Až se po zavedení těchto „pokrokářských“ myšlenek kvalita stravy našich dětí vrátí 50 let v čase na úroveň Moldávie, Ukrajiny a spol. a doplatí na ni celá příští generace, bude už pozdě.

      • Dietologové jsou naši úhlavní nepřátelé :) Ne vážně, jíme jinak a to tedy ještě jinak než tyto stránky doporučují a to tak, že by z toho každého „tabulkáře“ trefil šlak. A víte co? Jsme zdravější než předtím a cítíme se mnohem líp. Proč se vracet k jídelníčku Caithamlové nebo Havlíčka, když je nám z toho jídla blbě? Mluvím za svou veganskou rodinu s 8 měsíční dcerkou. Naprosto odmítám, že bychom se vraceli do 50 let na Ukrajinu. Vracíme se totiž mnohem dál do doby, než lidi zapomněli, co je to jídlo a k čemu přesně má sloužit – že rozhodně není k ukájení svých strachů, obav, přepracování, zklamání, chutí apod.

        • Martine mluvíte mi z duše. Kdyby jste se chtěl s ostatními podělit o vaší cestě k veganství budeme moc rádi.

        • Moc se přimlouvám za článek,veganství mi velmi leží na srdci a podpora je tak důležitá.Psychicky je mi dobře jak nikdy,dokud nepřijde nějaká kritika.Hlavně ze strany rodiny to bolí.I když chápu,že mají jen strach.

        • „Naprosto odmítám, že bychom se vraceli do 50 let na Ukrajinu.“

          Budu krutý a musím vás vyvést z omylu. Vracíte se na úroveň chudých států Třetího světa. Zajímal jste se už někdy o to, co tam mají na talíři a proč si u nás kupují šaty s velikostí odpovídající dětem v pubertě?

          • Tak za sebe říkám, že si rozhodně raději kupuji šaty ve velikosti 36 než šaty velikosti 44 :-) Ale chápu, že každý to má jinak, však taky nosit pár desítek kilo navíc je moc fajn, takže čemu se divit ;-) Rozhodně mi taky moc chybí senná rýma a další neduhy, kterých jsem se díky jinému jídelníčku zbavila. A pokud jsou obyvatelé třetího světa v takové duševní pohodě jako já, tak se ani nedivím, že nás do budoucna převálcují. Jak praví Nostradamus ;-)

      • Zatím je to ale naopak, naše generace a generace našich dětí už na naší běžnou stravu doplácejí.

        • To byste se asi měla seznámit se stravou zemí, která byla autorům zjevně vzorem – Ázerbajdžán, Arménie, Turecko nebo Rumunsko. Tamější populace požírající zeleninu a zrní jsou o půl hlavy menší než ta naše a vyznačují se kombinací útlých, zakrslých mužů a obézních žen (z toho přídělu sacharidů, rozumíte?). Následkem toho tyto státy trpí epidemií cukrovky a kardiovaskulárních chorob.

          Život v blahobytu sice přináší zvýšení výskytu rakoviny (především v důsledku vyšší spotřeby živočišných tuků a alkoholu), ale současně dramatické snížení rizika právě u cukrovky a kardiovaskulárních chorob, protože spotřeba rizikových rostlinných potravin (obiloviny, brambory) klesá na úkor potravin živočišných. Následkem toho celková nemocnost klesá a žijeme stále déle, kapišto?

          Nepochybuji o tom, že zde přítomní nadšenci jsou opojeni pocitem, že jsou věrozvěsty pokroku a cítí se naprosto skvěle. I když už často připomínají svým zjevem indické fakíry. Horší bude, až z jejich dětí vyrostou podvyživení záprtci a budou se ptát mámy, proč tomu tak je. Mám obavy, že pro výživové experimenty svých rodičů nebudou mít příliš pochopení.

          • :D tak to jsem se pobavila! Moc to nechápete nebo si děláte legraci, viďte. Nicméně bych se přimlouvala za to, abyste nám tu nezapleveloval(a) zajímavou diskuzi neopodstatněnými názory, které jsou zde na webu už několikrát vyvráceny a vysvětleny. Alespoň si přečtěte, o čem to vůbec je, než začnete povýšeně kritizovat a poučovat. Ty vaše slavné živočišné potraviny vám dost „lezou na mozek“, zamyslete se nad tím ve vlastním zájmu.

            • Ja som, mozno zial, uz vyrastla z doby, kedy som bola absolutne sebaista, presvedcena o tom, ze to, co robim, je naisto spravne pre mna i pre moje deti… Pred desiatimi rokmi som sa stala postupne vegetariankou, ale moje zdravie mi za to velmi nepodakovalo. Teraz sa snazim zachranit, co sa da u seba i u svojich deti aj vdaka JJ. Ale stopercentnu istotu nemam. Chcela by som teda namiesto prikrej a ostrej reakcie na Dietologov prispevok radsej navrhnut, ze by dievcata zistili, ak by boli take laskave, ako to je v rodinach, kde jedia inak uz dlhu dobu. Same pisali, ze ich deticky su menise, nez tabulkove. Maminky sem casto pisu s rovnakym problemom. Deti nedostatocne prospievaju. Mnohe z nas vyzeraju skutocne ako fakiri. Mame podvahu a poriadnu. Menstruacia neprichadza… Dokonca aj deti pani Luznej a pani Strnadelovej uz neboli celkom kojenci, ked ich zacali krmit touto stravou. Za tych 20 rokov ale maju urcite mnoho skusenosti s vlastnou rodinou aj s inymi. Zaujimalo by ma, ako to je v rodinach, kde sa takto je dlhodobo. Ako prospievaju deti z takych rodin, ake velke narastli v porovnani so svojimi rodicmi. Fakty by nam pomohli a pan Dietolog by napriek dost rypavemu tonu svojho prispevku zistil, ci ma pravdu on alebo druha strana…

              • Uz pred 2 roky jsem na CH4 UK videla dokument o ‚prerostlych‘ detech v USA. Nejen vahove, ale predevsim vyskou. 10-leti chlapci vypadaji na 15 let. Cim je to zpusobeno, to asi dojde kazdemu.

                Za me radsi mensi a zdrave dite, nez obezni a prerostle.

                • Být malým záprtkem a žít do 100 let je nepochybně snem každého muže. Váš potomek mužského pohlaví vaši starostlivou péči jistě ocení, až bude v období dospívání svojí zakrslou vyhublou figurou ohromovat atraktivní dívky.

              • No to víte. To je to fanatické nadšení podpořené názory „odborníků“, kteří si svoje fakta zásadně cucají z prstu. Respektive upřednostňují tezi, že přání je otcem myšlenky. Tuhle jsem dokonce zaslechl od magistry Slimákové, jak prý obyvatelé Třetího světa skvěle prosperují bez konzumace mléčných produktů! :D Svatá prostoto…!

                V nejchudších státech Evropy typu Arménie, Ázerbajdžánu, Albánie nebo Turecka dosahují muži a ženy skoro o 10 cm menší výšky než v ČR. V takové Indii nebo Vietnamu si odečtěte 16 cm a v Barmě 20 cm. (To je ta zdravá zeleninka, víme?)

                Můžete si být jistá, že bez výdobytků moderního zdravotnictví (které mj. eliminuje negativní vliv chorob na tělesný růst) by se děti českých praštěných veganů vzrůstem pohybovaly někde na úrovni místních podvyživených obyvatel za Třicetileté války. Ale i tak jim garantuju, že ty jejich ubohé děti přijdou aaspoň o 5 centimetrů.

                • Docela vám rozumím. Hodně dlouho jsem totiž měla stejný názor jako vy. Mám ovšem proti vám jednu zásadní výhodu: zkusila jsem obojí. Jak vámi vychvalovanou „pestrou živočišnou stravu“, tak vámi zatracovanou „zdravou zeleninku“. Zkuste hádat, při které je nejen mně líp :-) A co se týče vámi často zmiňované výšky. Nebude to tak dlouho trvat a atraktivní dívky budou mít na výběr. Dvoumetrový stokilový neplodný chlap a nebo běžně vysoký zdravý plodný „záprtek“. Pro pořádek nutno uvést, že i ti zdraví muži budou mít na výběr. Po jaké ženě takový plodný muž „sáhne“ raději, je myslím zcela jasné. Holt přírodu nepřechytračíme ;-)

                • Dobrý den, kolik jste poznal takto se stravujících dětí? A jak se Vám zdají děti svačící kostíky apod. ,uzeniny atd. Jsou obezní už v první třídě, stále chybí. Zcela jistě to budou „kluci jako buci“. Pochopila jsem, že tohle stravování zpochybňujete, ale ráda bych věděla jaké, že je podle Vás to správnější.

              • Vegetariánství není JJ, to už tu několikrát zaznělo a došla jste k tomu nakonec i vy. Děti jsou menší než jsou tabulky – ono všechno tabulkové není automaticky dobré. To tu také bylo napsáno mnohokrát. Děti rostou pomaleji, ale jsou zdravé. Protože jsme součástí přírody, srovnejte s tím, co roste. Třeba se zeleninou. Taky můžu hned na začátku hodit k dýním hrst cereritu a to budou panečku dýně. Velké, vodnaté. Jen moc ne k jídlu. To jsou ty nutrilonové a sunarové děti. Výšku dědíme. Pokud je maminka podprůměrně vysoká žena a tatínek nadprůměrně vysoký muž a kluk zdědí výšku po mamince, bude malý. Ale ne proto, že ho maminka do dvou let kojila a pak stravovala jinak. Pokud by v dětství nedostal všechny živiny, tak pak je to něco jiného. Ale pokud o tomhle stravování něco víte, nevím, která živina vám v něm chybí. A jestli maso – jezte ryby. A že mnohé z nás radikálně zhubnou a máme podváhu a problémy s menstruací. No aby ne! Když potřebujete zgruntu opravit dům, těžko jako první budete řešit barvu prostírání do jídelny. Prostě tělo dělá to, co umí. Nejen já jsem si nechala udělat různé testy, abych zjistila, jestli něco nechybí. Opakovaně mám nejen já zkušenost, že hodnoty, které byly dříve špatné nebo jakžtakž, se ukázkově srovnaly. Přemýšlím, jaký důkaz by byl ten pravý a rozhodující. A zjistila, že takový neexistuje. Protože i kdybych tu napsala jméno, příjmení a rodné číslo dítěte, které takto jí a vyrostlo, případně desítku dalších, okamžitě se ozve někdo s tím, že chce stovky důkazů nebo tisíce a pěkně konkrétně a vyfotit a nastoupit :-D Přece je logické, že dělám to, co myslím, že je pro mě nejlepší. Pokud něčemu nevěřím, tak buď se vzdělávám a pátrám (tak jako jsem to udělala já) a nebo s veškerou zodpovědností setrvám v tom, v čem je mi dobře. Jak se budu stravovat já, je moje zodpovědnost. Mám to jednodušší v tom, že můžu porovnávat. Ale jak říkám (píšu), je to na každém, jakou cestu si zvolí…

          • Nevím, z jakého zdroje a jakého období vycházíte. Lidé si často neuvědomují, že v posledních letech došlo k velkým změnám ve stravě právě i v těchto zemích a že mnoho nemocí se zde nově začalo právě například s rozovjem mlékáren objevovat. Co se týče kardiovaskulárních chorob, je to hlavní příčina úmrtí především ve „vyspělých“ zemích. Například v USA je na první místě v příčinách úmrtí srdeční choroba (asi 700 tis. lidí ročně), na druhém rakovina (550 tis. ročně), na třetím překvapivě smrt v následku léčebné péče, dále mozkové příhody, chronické nemoci dolních cest dýchacích, nehody, diabetes, chřipka a zápal plic, Alheimer. Zdroj The Journal of the American Medical Association. Cukrovka v USA se za posledních dvacet let zvedla ve věkové skupině 30 až 39 let o 70%, ve věkové skupině 40 až 49 let o 40% a 50 až 59 let o 31%. Cukrovkou i naší zemi trpí stále mladší děti a to i typem, kteří se dříve vyskytoval výhradně u dospělých. Obávám se, že tyto vážné choroby nebudou u nás ani v USA zapřičiněny rostoucí spotřebou rostlinné potravy. Stačí se podívat do statistik. A koneckonců nám stačí naše vlastní chybějící choroby, nepotřebujeme nakonec ani ty statistiky. Omezení nebo vyřazení živočišných potravin vedlo u nás a mnoha dalších lidí k vyléčení z vážných a smrtelných chorob. Můžeme vám připadat jako hrstka bláznů, nám zase připadají jake experimentátoři se zdravím ti, kdo drží třeba paleo dietu. Abychom byly fér – vyzkoušely jsme s Helenou i to a víme, kam to vede :-)

            • „Obávám se, že tyto vážné choroby nebudou u nás ani v USA zapřičiněny rostoucí spotřebou rostlinné potravy.“

              No to právě ano. Podíl rostlinné stravy ve výživě prakticky všech nejbohatších států Evropy v posledních cca 30 letech stále stoupá. Kvalita výživy v USA je dokonce horší, než byla v roce 1961. To je v prudkém rozporu s vývojem v té chudší části Evropy, kde se momentálně stravují podle tzv. Zdravého… pardon… Tureckého talíře, a podíl rostlinných produktů tu klesá na úkor produktů živočišných.

              • Ono je to ještě trochu jinak, nebudu tu opakovat, co tu řekly už holky, ale srovnávat Turecko a USA je o ničem. V obou zemích se jí špatně a je jedno, zda se strava kloní víc k rostlinným potravinám nebo živočišným. Jakmile je rostlinná strava založená na musli, cornflakes, různých extrudovaných výrobcích, potravinách z bílé mouky, jako jsou sušenky, sladkosti ap, přidává se do ní cukr, éčka ap, tak škodí úplně stejně jako živočišná, ne-li víc. Turecký talíř rozhodně není zdravý, jako nejsou zdravé jejich sladkosti doslova prolité cukrem, lilkovitá zelenina, rajčata, papriky a brambory, které my konzumovat rozhodně nedoporučujeme.
                Pokud chcete srovnávat vliv zdravé rostlinné stravy, chtělo by to najít národ, kde se stravují přirozeně, jedí celé obilné zrno, čerstvou zeleninu a luštěniny, tam pak je vliv stravy co se týče zdraví obrovský. Rakovinu ani infarkty neznají a většina se dožívá vysokého věku v plném zdraví, což o lidech z Turecka ani z USA tvrdit nemůžeme.

                • Turci mají po Řecku druhou nejvyšší spotřebu zeleniny v Evropě. Kde byste chtěla hledat národ, který by ideálnějněji zapadal do vašich krásných utopií o zdravé výživě založené na mrkvi a zrní?

                • Já takových národů znám několik, kde je tato strava tradiční a staletími ověřená, ale přijde mi zbytečné tu vést tuto diskusi.

                • No vy si tyhle ideální národy hlavně velmi intenzívně představujete, že? Co třeba takoví Křováci z komedie Bohové musejí být šílení, žijící v kouzelné harmonii s přírodou… Pravda je, že jednou jsem viděl na YouTube dokument, kde byli hladoví a podvyživení členové křovácké komunity nuceni jíst listí z keřů, aby přežili.

                • Proč hned sahat do extrémů a do hladovějících zemí, stačí se podívat na národy, kteří mají všech pět pohromadě a prostě nekonzumují mlíko, cukr a maso.

                • Stejně jako Shari by mne moc zajímalo, proč vlastně na tyto stránky chodíte? Baví vás se hádat? No to se nedivím, ona konzumace masa a dalších živočišných produktů má takové důsledky.
                  Nebo prodáváte nějaké živočišné produkty? Jste řezník? Anebo nějaký výživový specialista, ke kterému přestali chodit klienti, protože začli chodit sem, tak jste se šel pomstít?
                  Nechápeme vaše důvody, proč jste nám sem přišel dělat živočišnou osvětu. Děkujeme, nemáme zájem, nám se konzumace zrní líbí :-)

                • My a naše rodiny tu utopii úspěšně a v plném zdraví žijeme, vážený Dietologu. Nebudu vás zatěžovat takovými věcmi, že dcera se díky téhle stravě naprosto nadstandardně vyrovnává s celikakií a dalším ne zrovna běžným problémem. Nerozumím tomu, proč lidé stále potřebují nějaké porovnávání. Jakoby nestačilo, že to jednoduše funguje. Jakoby nestačilo být zdravý, v pohodě, bez výkyvů nálad, tolerantní, výkonný, s krevními a jinými testy na jedničku. Stále se najdou lidé, kteří i přesto, že vidí takového jedince, chtějí víc. Svatozář? Vodu ve víno proměnit? Národ, který co nejideálněji zapadá do vašich přestav hledejte sám. Mě národ plný Dietologů nějak neláká a myslím, že i leckterý standardně stravující se jedinec by měl s takovým národem problém :-D

              • Já bych to neřešila, každý ať si jí, jak chce, nikdo tady nikoho nenutí, že má jíst to, či ono. Pokud se vám názory a principy JJ nelíbí, je to vaše svaté právo. Ale tak proč tady ztrácet čas? Já ještě nedávno považovala makrobiotiku za sektu totálních vypatlanců, kteří jedí jen obilí. A v té době by mne ani nehlo sjíždět jejich webovky, diskuze apod. Co se stresovat, že… Teď jsem trochu jinde a JJ mne dost zaujalo, makrobiotika jako taková je pro mne hrozně složitá, ale JJ se mi líbí. A nikomu, kdo o to nestojí, to nenutím. Tak vy nenuťte nám vaše přesvědčení a budem všichni spokojení:)

                • P. dietologu – celý život jsem měla zdravotní problémy – „léčili“ mě doktoři – praktik, gastroenterolog, urolog, neurolog, ortopéd, kožař, alergolog aj. Každý z nich mi jen předepisoval různá vyšetření, léky, ale žádného nezajímalo co jím. Přitom jsme to co jíme. Až jsem vyřadila ze svého jídelníčku veškeré živočišné potraviny a zařadila více obilovin, luštěnin a zeleniny, tak jsem se pomalu uzdravovala, ale hlavně bez všech těch tabletek, které doktoři tak rádi předepisují. Vlastně oni si musejí vytvářet pacienty, jinak by neměli na živobytí.

          • Mohl byste uvést nějaké konkrétní studie? Pokud je mi známo, tak v uvedených státech nejsou základem celozrnné obiloviny, tepelně zpracovaná zelenina dostatek luštěnin. A pak přijde na to, zda máte na mysli chudé vrstvy, kde je strava značně nekvalitní nebo bohatší. Zrovna turecké zákusky jsou mnohem sladší než ty české. Souhlasím, že takové „rostlinné potraviny“ a sacharidy mohou vést k obezitě, zakrslosti apod.

            • Aha! Na vině jsou zjevně www odkazy. Takže prameny si budete muset vygooglovat. Začneme spotřebou potravin podle FAOSTATu.

              NIZOZEMSKO
              Maso celkem 85,5 kg/rok per capita
              Mléčné produkty 357,3 kg/rok per capita
              Pšenice 75,0 kg/rok per capita
              Zelenina 83,3 kg/rok per capita

              Průměrná výška: 183,8 cm u mužů, 170,7 cm u žen
              (Schönbeck Y, Talma H, van Dommelen P, Bakker B, Buitendijk SE, HiraSing RA, van Buuren S. The world’s tallest nation has stopped growing taller: the height of Dutch children from 1955 to 2009. Pediatr Res. 2013 Mar;73(3):371-7.)
              Počet úmrtí na infarkt (2002): 329 na 100 000 obyv.
              (European cardiovascular disease statistics 2012, str. 39)
              Výskyt obezity (1998-2002): Muži 10,4%, ženy 10,1%
              (str. 104)
              Výskyt zvýšených hladin krevní glukózy (2008): 5,1% (str. 113)

              TURECKO
              Maso celkem 25,3 kg/rok per capita
              Mléčné produkty 143,0 kg/rok per capita
              Pšenice 199,8 kg/rok per capita
              Zelenina 233,3 kg/rok per capita

              Průměrná výška: 173,6 cm u mužů, 161,9 cm u žen
              (Işeri A, Arslan N. Estimated anthropometric measurements of Turkish adults and effects of age and geographical regions. International Journal of Industrial Ergonomics, 2009; 39: 860–865.)
              Počet úmrtí na infarkt (2002): 1132 na 100 000 obyv.
              (European cardiovascular disease statistics 2012, str. 39)
              Výskyt obezity (2001-02): Muži 16,5%, ženy 29,4%.
              (str. 104)
              Výskyt zvýšených hladin krevní glukózy (2008): 10,0% (str. 113)

              Dodávám, že Nizozemsko reprezentuje nutričně nejkvalitnější stravu na světě, zatímco Turecko je typickým příkladem tzv. Zdravého talíře (či spíš Tureckého talíře, že?).

              • Turecký talíř založený na rajčatech, lilku, bramborách, mase, mléčných výrobcích a přeslazených zákuscích rozhodně není zdravý talíř, takže se ani nedivím, že mají tak vysoký výskyt obezity a infarkt.

                • Vy byste tam hodila nějakou superzdravou pohanku, ne? A nemáte takhle problémy se čtením nebo pochopením psaného textu? Mimochodem, v rajčatech problém nebude, protože ta jsou náhodou docela zdravá (ale jen pro dospělé, protože u dětí inhibují růst), a v bramborách rovněž ne, protože v těch je Turecko pod evropským průměrem. Problém je obecně v kombinaci vysoké spotřeby zeleniny a obilovin, která vede k podvýživě a epidemii cukrovky a kardiovaskulárních chorob.

                • Připadá mi, že vy spíš máte problém se čtením, protože když se rozhodnu něco kritizovat, tak bych tomu měl nejdříve rozumět. Naše strava není o vysoké spotřebě obilovin a zeleniny. Je o tradici, energiích a harmonii, ale to ty co jedí konvenčně nikdy nemohou pochopit. Turecku se opravdu není zdravě se stravující národ a také zdraví není jenom o jídle. Mimochodem a víte že pohanka není obilovina?

              • Ja si snad myslim, ze jste nejaky zoufaly chovatel dobytka, co hleda potencionalni zakazniky. Proc nam tady argumentujete ‚malymi zaprtky‘ a nezajimavymi vyzkumy?
                Zkuste treba Club fanousku Harley Davidson. Muzete jim navrhnout, at od zitrka jezdi v Toyote Yaris. Treba je Vase argumenty nadchnou a presvedci.

                Na strankach JJ pochopeni a podporu nenajdete.

                • No u lidí s vymytými mozky nenajde pochopení nikdo. Hlavně aby vám dlouho vydržel ten pocit, že se vám na nutričně nejhorších složkách lidské stravy daří stále lépe a lépe.

                • Já bych se moc chtěla zeptat, proč vlastně chcete lidi z JJ zachránit? Ten důvod jsem zatím nepostřehla a opravdu mne to zajímá. A jak jste se vlastně na tyhle stránky dostal/a a co vás vedlo k tomu, že jste se i registroval/a? Díky (bez ironie, sarkasmu apod.)

                • Nám se na těch dle vás nejhorších a přitom kupodivu pro člověka nejpřirozenějších složkách potravy daří opravdu stále lépe. Dokonce známe i případy, kdy na této stravě se lidé vyléčili z rakoviny a to tací, kterým už lékaři nedokázali pomoci. Neberte si to osobně, ale já mám opačnou zkušenost, že ten kdo se futruje masem a vejci, tak je zatvrzelý ve svých názorech a nedokáže přijmout jinou pravdu než tu svojí. Já už si masovou dietu vyzkoušela a děkuji, nechci. Moje tělo a potažmo zdraví mi ukázalo, že tudy cesta nevede. Ale to neznamená, že nejsem otevřená novým poznatkům, což se u masařů opravdu říct nedá.

    • Já jsem se stala signatarkou hned den po uveřejnění tohoto článku, jen nějak nezbývá času na komentáře :-0 ale hodlám se taky angažovat a snad i aktivněji vystoupit, protože totéž čeká i mě v naši místní školce/škole. Mám 3 kluky a jeden uz tam chodí. Zbývající dva, kteří uz nicméně konvenční stravu nepoznají, tam brzy taky nastoupí, Takže dříve nebo později to budu muset řešit velice konkretně a osobně. Také si chci proto vše nastudovat, abych nešla s prazdnyma rukama ;-) tak at to vyjde, Mikailo, a at se to pomalu začne v lepší obracet :-D já v to věřím.

  18. Já už jsem tyto stránky „skutecnezdravaskola“ posílala do naší školky paní ředitelce před Vánocema i s krátkým vysvětlením a bohužel žádná odpověď. Tak nevím, jestli si to přečetla, nebo to ani nedostala. Zkusím to ještě jednou a požádám o odpověď. :-)

    • Možná jen nestíhala před Vánoci :-) Ale určitě bych se taky připomínala, Monibu.

  19. Projekt Zdravá škola je jistě chvályhodný počin !!!
    Ten link na stravovací pyramidu nefunguje. Ale to neva, to jde dohledat… nevadí vám, že je doporučováno tolik bílkovin jako obilí. A zeleniny mnohem více?

    „Když se chce, všechno jde“… to je ale docela levné heslo, nemyslíš? Určitě nemáš tak málo životních zkušeností, abys to brala jako životní heslo. Určitě jde často mnohem více než si na začátku myslíme. Ale spousta věcí prostě nejde. A je nutné svá přání a plány korigovat reálnými možnostmi, vnějšími i vnitřními.

  20. Zobrazit všech 83 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekStrava a civilizační choroby – 2. díl
Další článek3. Zaměřeno na maso