Domů Tagy Bez lepku

bez lepku

Recepty na bezlepková jídla.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní - přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Miso polévka s pak choi

V létě se snažíme zařadit polévky do jídelníčku alespoň 2x za den a měly by být jen lehké s minimem tuku.

Nápoj z pupalkových květů

Květy pupalky se otevřou večer, noční hmyz je opyluje a ráno jsou zvadlé. Užijte si tuhle noční krásku i jinak než čichem a zrakem. Pupalkový...

Kukuřičné tortilly s pikantní náplní

Zcela bez lepku a přitom tak chutně! A navíc překvapivě rychle hotové. Tak to vypadá, když vejde do kuchyně Roman a použije zbytky od...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letnější variantu...

Mexické kukuřičné tortilly

Mexické kukuřičné tortilly si můžete připravit snadno a levně doma. Budou bez éček, budou dost měkké na to, aby šly zabalit a nepraskaly a...

Smetanová polévka s čerstvým koprem

Smetanové krémové polévky u nás frčí. Samozřejmě jsou bez mléka, bez mouky a bez cukru. A já zbožňuji čerstvý kopr, který právě také pěkně...

Kukuřičná polenta se sezamem

V horkých dnech je kukuřičná polenta moje nejmilejší obilovina. Uvařím ji celý plech a mám na dvě jídla vystaráno. Vaří se sama, takže je...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A...

Zdravý pohár s kustovnicí

Pohár patří k létu ale nemusí být nutně zmrzlinový, aby osvěžil.

Chřest s těstovinami a smetanou

Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má...

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné...

Tempura z kopřivy

Kopřiva v těstíčku je vítanou křupavou složkou našich talířů. Příprava je jednoduchá a efekt dokonalý.

Polévka s tempehem

Další divoké zeleniny, které mohou ozvláštnit naše polévky a doplnit cenné látky jsou řebříček, hluchavka a sedmikrásky. Můžeme je dát dovnitř i navrch.

Meduňkový čaj

Čaj z meduňky s trochou citronu je jedna z možností, jak využít jarní bylinky.

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi chutný. Povýšili jsme...

Nadýchaná příloha – jáhly a bílá quinoa

Quinoa i jáhly jsou přirozeně bezlepkové. Když je uvaříte společně, dostanete velmi výživnou přílohu, která bude díky quinoe nadýchaná.

Jarní miso polévka s pak Choi

Jarní miso polévka by měla obsahovat alespoň jednu zelenou zeleninu.

Polévka z bílého chřestu jinak

Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.

Čokoládovo – kávový dort s křupinkami

Čokoládový dort, který vás svoji chutí a rychlou přípravou chytne za srdce.

Kukuřičná polenta s amarantem

Polenta je po zimě příjemnou změnou na talíři. A když se do ní přidá trochu amarantu, dostane se velmi výživné jídlo. Amarant totiž obsahuje ještě...

Miso polévka s kusy zeleniny

Všimli jste si, jak moc změní způsob krájení zeleniny její chuť? Zkuste pro jednou nepoužívat nůž a ušetřit čas za krájení. Nejspíš budete překvapeni...

Cizrna ve žluté kari omáčce

Kari omáčka je sama o sobě velmi dobrá a když se do ní přidá ještě cizrna, budete vylizovat talíře.

Rychlovka z červené čočky, rýže a zeleniny

Když přijdete domů hladoví a máte jen vařenou rýži, můžete si pochutnávat na výborném jídle už za 20 minut. Dokonce i když nemáte ani...

Jarní květáková polévka se zavářkou z kuskusu

Lehká květáková polévka s čerstvým libečkem je příjemným osvěžením i v těchto velmi teplých dnech. Pokud přidáte zavářku z kuskusu, dostanete polévku jak od...

Karbanátky z červené čočky a mrkve

Veganské, bezlepkové karbanátky chutnají jako běžné karbanátky z mletého masa. Stačí je okořenit, osmažit a můžete oslňovat návštěvy.

Kapustová polévka s mrkví a vločkami

Dva druhy zeleniny, ovesné vločky a výborná polévka je na světě.

Polévka s divokou zeleninou a rýžovými těstovinami

Jakmile venku potkáte česnkáček, bršlici nebo kopřivu, vezměte je domů a někam je přidejte. Třeba do téhle polévky.

Krémová polévka z řepy, mrkve a batátů

Spojením tří skvělých druhů zeleniny vznikla skvělá, krémové polévka.

Nejlepší fazolová paštika

Shodly jsme se s holkama, že tohle je ta úplně nejlepší fazolová pomazánka, jakou jsme kdy jedly. Dělal ji Roman a v tom je...

Miso polévka s mrkví a pórkem

Rychlá miso polévka pouze se dvěma druhy zeleniny.

Salát z kvašené zeleniny

Kvašená zelenina je na jaře obzvlášť důležitá a může být klidně zamíchaná jen do salátu.

Makové sušenky (bezlepkové)

Vynikající bezlepkové makové sušenky polévané čokoládou a výtečný makovec.

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.

Quinoa

Quinoa má vysokou nutriční hodnotu a obsahuje spousty bílkovin. V jazyce Inků znamená výraz quinua matka zrno.

Placky z jahel a čočky (bezlepkové)

Tyhle placky "co dům dal" bývají hned hotové a jsou vděčnou změnou na talíři. Ideální verze na cesty nebo do práce. V plackách je...

Miso polévka s mrkví a daikonem

Miso polévka je skvělá i s bílou ředkví - daikonem.

Jemná cizrnová paštika

Rychlá, levná, krásně barevná a chuťově výborná pomazánka.

Vanilkový pudink z makového mléka

Pudinky jsou vděčné dezerty. Teplé se hodí do chladných dní, vychlazené připomínají zmrzlinu. Tenhle makový strčí do kapsy všechny pudinky z mléka a cukru....

Polévka s hlívou ústřičnou a sušeným daikonem

Polévka, která chutná a léčí. První léčivá složka je hlíva, druhá pak sušená bílá ředkev daikon Ta dokáže při správném použití rozpustit v těle...

Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů

Rychlá, levná, krásně barevná a chuťově výborná pomazánka.

Zeleninová polévka s hlívou ústřičnou

Hlíva ústřičná je považována za elixír mládí, protože umí nabudit imunitu, snižuje cholesterol a obsahuje cenné minerály a vitamíny. Mezi jinými i vitamín D....

Miso polévka s žampiony a zeleninou

Mám po ránu závislost na miso polévce. Další verze, tentokrát s žampiony, které polévce dodaly skvělou chuť.

Staročeská čočková polévka s kváskem

Čočková polévka s kváskem je tak dobrá, že by si člověk dal k obědu dvě a oželel by hlavní chod. Jde připravit i bezlepkově. A...

Zapečené těstoviny à la šunkafleky

Tohle jídlo jsme si daly s Helčou před webinářem. Přijela s tím, že nemá hlad a pak si přidávala. Kam se hrabou šunkafleky!

Jak správně uvařit luštěniny

Bílkoviny jsou potřeba nejen pro období růstu u dětí, ale také jsou nezbytné pro obnovu tkání, když už nerosteme. Neumíme si je ukládat do...

Pórková polévka s celerem a pohankou

Když se do polévky zavaří pohanka, polévka pěkně zahřeje. Vyzkoušejte tuhle velmi chutnou kombinaci.

Bílá rýže s černou quinoou

Bílá rýže s quinou jsou  chutná, výživná a rychlá příloha. Pokud použijete červenou nebo černou quinou, dostanete také vizuálně zajímavé jídlo.

Zeleninová polévka s pórkem a batáty

Miluji jednoduché polévky ze tří druhů zeleniny.

Polévka à la minestrone

Vždycky mi chutnala v italských restauracích minestrone. A tak jsem si vymyslela vlastní verzi - bez rajčat, bez cukru, bez parmazánu. A jsem z...

Jemná zeleninová polévka

Jednoduchá polévka u nás zabodovala. Rychle hotová, rychle snědená. Mám jí prý udělat zase.

Jarní kapustová polévka

Kapustovou polévku vaříme docela často, patří mezi naše favority, protože chutná úplně všem a je raz dva hotová. Tohle je naše oblíbená jarní verze.

Kukuřičná polenta – základní recept

Kukuřičná polenta je oblíbená příloha. Po všech těch zrníčkách je tu najednou zcela jiná konzistence. Většinou ji používáme tam, kde bychom si běžně dali...

Bílá rýže s pohankou a sezamem

Ne každý má rád na přílohu samotnou pohanku. Má specifickou chuť i vůni. Zatím nikdo mi ale nedal košem pohance vařené společně s rýží....

Čočková kaše s tymiánem

Když chcete mít rychle něco sytého a chutného, uvařte čočkovou kaši. Já ji dělám často a na mnoho způsobů, ovšem tento dnes velmi zabodoval,...

Glazované batáty s mrkví

Zeleniny není nikdy dost, proto se snažím vymýšlet další nové a chutné kombinace. Zkuste batáty s mrkví a trochou tahiny a budete překvapeni, jak...

Bílá rýže s amarantem

Amarant je velmi výživný, stačí ho přidat trošku a zásadně se zlepší nutriční hodnoty. Já ho ráda přidávám do rýže.

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?