Domů Tagy Luštěniny

luštěniny

Letní saláty jako od profíka v 6 krocích

Naučte se připravovat zdravé saláty na mnoho různých způsobů. Jako profík. Jednoduše. V 6 krocích. Naučíme vás svěží letní saláty, které jsou lehké, ale zároveň...

Cizrna ve žluté kari omáčce

Kari omáčka je sama o sobě velmi dobrá a když se do ní přidá ještě cizrna, budete vylizovat talíře.

Tradiční strava našich předků

Myslíte si, že snídat polévku a jíst obilné kaše je novodobý vynález? Víte, odkdy se u nás jedí brambory a co bylo na talíři...

Alergie na nikl není z jídla

Alergií na různé kovy přibývá. Klasická medicína nezná léčbu, pouze potlačuje příznaky a časem se přidávají další zdravotní problémy. MUDr. Strandelová nám objasní příčinu...

Jak správně uvařit luštěniny

Bílkoviny jsou potřeba nejen pro období růstu u dětí, ale také jsou nezbytné pro obnovu tkání, když už nerosteme. Neumíme si je ukládat do...

Jsou naklíčené luštěniny stravitelnější?

Janu zajímá, zda je možné luštěniny před vařením nechat trochu naklíčit a jestli nepřichází o důležité živiny, když luštěniny odslupkuje.

Zdravý nákup v supermarketech, část 2. – Tesco

Ne vždy má člověk možnost nakoupit ve zdravé výživě. Často jsou zdravé výživy z ruky, a tak se hodí seznam, co ze zdravých potravin se...

Zdravý nákup v supermarketech, část 1. – Lidl

Ne vždy má člověk možnost nakoupit ve zdravé výživě. Často jsou zdravé výživy z ruky, a tak se hodí seznam, co ze zdravých potravin se...

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Hosnedlovic děti tomu říkají čokodort, já fazolová pizza. Je...

Pečený fazolový nákyp se zeleninou

V chladném období velmi vhodná verze úpravy luštěnin. Tatínkové ji ocení, protože chutí a vůní může připomínat pečený masový prejt. Takže je to také...

Cizrna v „rajčatové“ omáčce

Cizrna ve zdravé rajčatové omáčce je zase další varianta, jak uvařit Jinak tuto velmi chutnou luštěninu.

Rozmarýnový hummus z řepy a cizrny

Když dochází zelenina jako mrkev, vznikají nové recepty. Dnes jsem zaimprovizovala s řepou a cizrnou a rodina byla velmi spokojená. Markétka sice hlásila, že...

Proč se biopotraviny nevyrábí pouze z českých surovin

Nedávno se strhla diskuse pod článkem o bio potravinách. A tak jsme se zeptali přímo ve firmě PRO-BIO: Proč se u nás nedají sehnat...

Tempeh na „medu“

Tempeh na medu byl zásadním zlomem v jídelníčku u nás doma. Od té doby, co ho kupuji, nechybí už opravdu nikomu maso. A mezi...

Kyselo z bílých fazolí s koprem

Jak se někde mihne kopr, jdu po něm a vymýšlím nové a nové varianty, jak ho zapracovat do jídla. Na tomhle kyselu z bílých...

Lze seitan považovat za kompletní bílkovinu?

Václava zajímá, jak je to s kompletním talířem, když máme místo luštěniny seitan.

Lahůdková čočková sekaná

Když jsem poprvé upekla čočkovou sekanou, byla jsem z ní úplně nadšená. Miluji sladkokyselé chutě a proto jsem si neskutečně pochutnala. Touto dobrotou uctíte...

Fazolové karbanátky v rýžovém papíru

Luštěninové karbanátky byly pro nás další krok k mužským žaludkům. Zejména ty smažené v rýžovém papíru velmi potěšily jejich chuťové buňky. Když dáte na...

Zelenina a tofu smažené v hrašce

Velmi oblíbená pochoutka v naší rodině. Smažené "kousavé" kousky uspokojí naši chuť, kterou dříve bývalo maso. Pokud vaše děti či polovičky sabotují teplou zeleninu,...

Lepek – zbytečný strašák

V několika textech se budeme věnovat tématu lepku – někdy shovívavě, jindy rezervovaněji. Nečekejte tedy žádnou „konečnou pravdu o lepku“, čtěte jen s otevřenou myslí a...

Fazole na paprice se smetanovou omáčkou

Pokud máte rádi omáčky, tak tahle vás zaručeně potěší. Je to v podstatě česká klasika, ale místo kuřete použijete mnohem výživnější fazole. Jakou zvolíte...

Sladká omáčka plná zeleniny s rýží a tempehem

Toto je recept na kompletní talíř. Když vynecháte tempeh, může to být večeře, když ho přidáte, bude to kompletní oběd. Bude to rychlovka v...

Pikantní křenová kulička

Malá ale pěkně ostrá. Taková je kulička ze strouhaného křene. Tenhle doplněk vyrobíte raz dva a strávníky u stolu s ní jistě překvapíte. Velký...

Polévka z dýně a červené čočky

Pokud potřebujete prohřát a máte ještě schovanou dýni, uvařte si tuto výbornou zimní verzi dýňové polévky.

Vývar z fazolí adzuki

Je zima a na řadě jsou proto naše ledviny a močový měchýř. Silné ledviny značí silnou osobnost a jsou zdrojem životní energie, tedy vlastně i...

Fazole s fazolkama

Přišla sezóna zelených fazolek. Dávám je do polévek, do salátů, do omáček, dnes mě napadlo smíchat fazole a fazolky. Strávníci byly nadšení. Vyzkoušejte tuhle...

Bylinková sekaná

Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.

Sladký dýňový guláš s cizrnou

Rádi experimentujete? Máte rádi netradiční chutě? Pak je tento recept právě pro Vás! Kombinace nezvyklého koření (zejména skořice) vykouzlí úžasnou jedinečnou voňavou a sladkou...

Jak netrávit tři hodiny denně u plotny

Za poslední roky vaření už máme "vychytané" určité zkratky a o ty se s vámi rády podělíme. Ideální je mít vždy vše čerstvé, zrovna...

Cizrnová šťouchanice

Se zbytky cizrny se dají dělat výborné rychlovky. Jedna taková povedená je třeba tahle s petrželí a dýní.

Rizoto se studeným fazolovým salátem

Rychlý a chutný recept pro horké letní dny. Rizoto se sušenými rajčaty a česnekem, posypáno petrželkou, salát z bílých fazolek, červené cibule, zelených fazolových lusků...

Luštěniny nás nadýmají a bojím se o dostatek bílkovin, co tedy...

Maminku a její dva syny luštěniny nadýmají a není jim po nich vůbec dobře. Jak tedy mají luštěniny upravovat, aby jim nedělaly problémy? Navíc...

Cizrnový kotlík s rozmarýnem

Když zbudou uvařené luštěniny a nějaké to obilí, je večeře nebo oběd na to tata. Nám zbyla cirzna, rýže uvařená s kroupami a lněným...

Jáhlová kaše s mrkví, cizrna se zeleninou a teplý zeleninový salát

Pozdní příchod z výletu, hlad, nouzové zásoby zeleniny v lednici, pár zbytků z předchozího dne...a za půl hodiny si pochutnáváme na čerstvé teplé večeři....

Cizrnová pomazánka s česnekem a kurkumou

Výborná jednoduchá pomazánka, která svojí jemnou chutí příjemně překvapí. Hodí se na celozrnné pečivo.

Fazolový salát

Fazolový salát je obrovská dobrota a možná se vám bude hodit jako zdravá mňamka na Silvestra. Je rychlý, chutný a ještě k tomu moc...

Štědrovečerní menu

Můžete si pochutnat, uspokojit chuť po smažené bílkovině i bramborovém salátu, a přitom můžete jít po večeři zlehka rozbalovat vánoční dárky. Po našem štědrovečerním...

Guláš ze zelí, mrkve, dýně a černých fazolí s rýží

Tahle dobrota vznikla tak trochu náhodou. Byla jsem na návštěvě u Evy a měla chuť pro všechny uvařit večeři. V lednici byly uvařené černé...

Fazolový guláš s červenou řepou a cuketou

Náš farmář mě zásobuje cukatami a červenou řepou, čímž mě nutí vymýšlet nové způsoby, jak je zpracovat, aby to nebylo pořád stejné. Dnes tedy...

Kvašené fazole

Léčebný vývar z fazolí adzuki vaří v lednu kdekdo. Většina z nás potřebuje ledviny posílit. Ale co se zbytky těch fazolí, ptáte se? Já...

Nepečené kokosové kuličky z fazolí

Když jsme vloni dělaly s Helčou fazolové koule, bály jsme se, zda to bude k jídlu. Mile nás překvapilo, že chutnalo všem návštěvám i...

Sója ano nebo ne?

Často se nás ptáte, zda sóju doporučujeme, zda ji mohou děti apod. Přicházejí dokonce i někteří z vás na naše kurzy s tím, že...

Jemná zelná omáčka s červenou čočkou a koprem

Další možnost, jak si dopřát chuť luštěnin aniž bychom se jimi přecpali. Stačí z nich udělat omáčku, "naředit" je zeleninou a hned jich máme...

Rizoto se zeleninou, cizrnovou kaší a napařenou zeleninou

Podle vašich dotazů soudíme, že vám dělá problém rychle připravit chutnou večeři, obzvlášť, když má splnit kriteria kompletního talíře, který jste třeba k obědu...

Je vegetariánství zdravé?

Většina lidí si myslí, že k tomu, aby se stal vegetariánem stačí prostě přestat jíst maso. Jako všechno, co člověk vezme do rukou, tak...

Dýňovo – adzukový kotlík s bulgurem

Inspiraci na tento recept jsem našla v Bioabecedáři od Hanky Zemanové. Jen jsem trochu poupravila suroviny a vynechala rajčata, která nám kvůli obsahu toxických...

Nadýmání

"Od té doby, co jím jinak, mám věčně nafouklé břicho, " říkají někteří z vás. Proč se to děje? Proč někdo nemůže luštěniny, jiný...

Sladká tymiánová omáčka s dýní, řepou a zelím

Omáčky by měly být na našem talíři často, zelenina pokaždé. Tady máme obojí. Je sezóna dýní a řepy, tak až nebudete vědět, co s...

O bílkovinách

Bílkoviny jsou potřeba nejen pro období růstu u dětí, ale také jsou nezbytné pro obnovu tkání, když už nerosteme. Neumíme si je ukládat do...

Čočka na kyselo

Čočka je plná rostlinných bílkovin a vlákniny. Kromě toho obsahuje spousty vitamínů ze skupiny B, mnoho minerálů jako draslík, fosfor, vápník, hořčík i železo....

Sladké zeleninové stew s fazolemi

Pokud máte rádi sladkou chuť stejně jako já, tak Vás tento recept určitě uspokojí. Kombinace sladkých druhů zeleniny a shiromisa sladkou chuť ještě posílí.

Jak ráno zvládneme uvařit snídani, oběd a svačinky do školky s...

Jak to děláme my? Při našich seminářích si lidé námi uvařené jídlo velmi pochvalují a jsou často překvapeni, jak moc jim chutná. Těší se, jak...

Prdelačka s adzuki a kroupami

Polévka z fazolek adzuki a ječných krup připomíná jak chutí, tak vzhledem českou prdelačku, přitom neobsahuje nezdravé tuky a ostatní škodlivé látky. Adzuki jsou...

Čočková pomazánka s dýní a cibulkou

Čočková pomazánka má mnoho využití. Náplň do palačinek či waflí, pomazánka na obilné placky nebo prostě forma luštěniny v kompletním talíři, která nahrazuje omáčku.

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?