Lískovo – mandlové mléko » Jíme Jinak

Lískovo – mandlové mléko

Autor , Rubrika Nápoje, Recepty, Svačiny, 09.05.2017

Štítky:, , , , , , , ,

Mléko s lískových ořechů a mandlí nemá chybu. Je jemné, lahodné a přirozeně mírně nasládlé.

Ingredience
na cca půl litru mléka
  • 50 g mandlí (mohou být i neloupané)
  • 50 g lískových ořechů
  • 500 ml vody
  • dostanete přes půl litru mléka

Postup

  1. Ořechy a mandle zalijeme pětinásobkem vody a necháme několik hodin nebo přes noc stát při pokojové teplotě.
  2. Vodu slijeme a namočené ořechy s mandlemi vhodíme do mixéru. Přilijeme asi polovinu vody.
  3. Mixujeme asi minutu. Pak přidáme zbytek vody a opět promixujeme. Tím, že vodu přidáváme postupně, se mléko lépe promixuje. 
  4. Mléko přecedíme pomocí jemného sítka. Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovanou směs tak dlouho, až zbude suchá drť. Přelijte do lahve a uschovávejte v lednici. 
  5. Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, na kaši či sladké pečení.

Máčení

Máčení ořechů a mandlí se provádí především kvůli tomu, abychom se zbavili inhibitorů růstu, které ořechy a mandle konzervují. Proto namáčecí vodu nepoužíváme, ale vylijeme. Pokud se inhibitorů nezbavíme, mohou nám způsobit nadýmání. Druhý způsobo, jak se jich zbavit je pražení. Pražením se navíc rozvine chuť a vynikne aroma ořechů.

Použití

  • Mléko samotné, nejlépe čerstvé, se doporučuje pít při překyselení organismu a při osteoporóze. Je to výborný zdroj vápníku u veganů.
  • Mléko se hodí jako základ pro dezert či zjemnění některých pokrmů, kam bychom dali rostlinnou smetanu (omáčky, zeleninová jídla, kaše apod.).
  • Mléko můžete použít studené či ho vařit.

Praktické

  • Skladujte v chladu. Mléko vám vydrží 2- 3 dny.
  • Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, sušenek, náplně do štrúdlu i koláčů.
  • Čím menší dáte poměr vody k ořechům, tím smetanovější dostanete nápoj. Chcete-li tedy hutnější nápoj až krém, dejte poměr 1:4.

Děti od půl roku

Pro malé děti doporučujeme mléko krátce převařit, bude lépe stravitelné a zneutralizují se enzymy blokující trávení.

Děti od roku

Nepřevařené ořechové mléko mohou děti v malém množství asi od roku, převařeného nebo jinak tepelně upraveného mohou větší množství.

 

  • Otevíráme JARNÍ DETOX program!

    Pojďte si s námi vyčistit tělo, duši i bydlení.

    • Detoxikujeme tělo
    • Zhubneme bez hladovění
    • Naučíme se zdravě vařit
    6x online video vaření a letos nová videa i jídelníček. Podívejte se na video.

    Prohlédnout
  • 9 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Četla jsem na emiminu, že by se pomixované mělo převařit – kopíruji
    z náhražkových mlék jsou nejjedlejší ta ořechová – namočte večer nějaké oříšky a semínka do vody, ráno to rozmixujte, převařte, ještě jednou rozmixujte do hladka a přecete. Zbylou sušinu využijte do pečení, nebo do musli. Pokud chcete smetanu, tak použijte méně vody, aby to bylo husté. Převařením jednak zneutralizujete například enzymy blokující trávení bílkoviny a hlavně tedy získáte z oříšků a semínek silnější „mléko“. U obilninových „mlék“ je převaření nezbytné, jinak by ty škroby nebyly dobře stravitelné. (vitariáni nerozumí biologii a nebo přímo vědomě kecaj)
    tak nevím ja ho dceři dělat 🙁

    Ivo, vitariáni to mají celé celkem jinak, ale neznám žádného osobně, co by přežil na syrové stravě českou zimu. Obiloviny je vždy nutné převařit, ořechy, mandle a semínka jsou lépe stravitelné také převařená nebo pražená, ale dají se jíst bez obtíží i syrová. Takže bych si s tím úplně nelámala hlavu. Převařením se mléko stane stravitelnější, takže pokud bych ho vařila pro malé dítě, tak bych ho převařila. V obilném mléku se také všechno vaří.

    Helčo, děkuji, dcera je už dospělá a zjistila, že jí vadí mléko a jegurt, tak hledáme náhradu, pila ho dost. Dělám mandlové, oříškové, makové a včera kešu. To šlo i do omáčky houbové , ale přidaly jsem i trošku smetany, zatím mám problém nahradit jen kešu mlékem. Teď ještě testujeme smetanu při vaření. Zatím nejím dle principů, nejde časově. Dojíždím do práce a jezdím brzo, ale o víkendu si kaši k snídani dáme a zelenin kvašenou dělám a všem chutná.

    Ivi, jen pozor, abyste to s těmi rostlinnými mléky nepřeháněly. Ono kešu není z mnoha důvodů ideální. Jnak všechna rostlinná mléka nás tak trochu zahleňují. Berte rostlinná mléka jako náhražku tam, kde se to bez mléka neobejde, ale časem zjistíte, že žádné mléko vlastně není potřeba. Aspoň já to tak mám, rostlinné mléko dělám skutečně tak třikrát do roka, do vaření dám sem tam rostlinnou smetanu, ale jinak to k ničemu nepotřebuju. Skloubit zdravý životní styl s časově náročnou prací je těžké, ale možné to je, zrovna to tu Helča v jednom komentáři popisovala. Chce to trochu příprav, trochu plán a mít zmapované okolí, aby se vždycky dalo vybrat to nejlepší možné. A hlavně se z toho taky nezbláznit 🙂

    Mléko, které je tady na fotce, je krásně bílé. 🙂 Lískáčky na něj nějak zbavujete slupky nebo to je mixované i se slupkou?

    Pokud chcete lískáče zbavit slupky, je potřeba je opražit v troubě a slupky v utěrce z ořechů odrbat. Já jsem je ale nechala a i v kombinaci s mandlemi mléko bylo skoro bílé.

    Bohužel na lískové ořechy máme alergii. Výborné mléko je taky v kombinaci mandle, slunečnice a sezam.

    Mléko se dá dělat z různých kombinací a je dobré ho střídat, přeci jen nejdůležitější je pestrost.

    Kotulka

    Děkuji za nápad, vyzkouším 🙂

    Zobrazit všech 9 komentářů

    Jíme Jinak