Lískovo – mandlové mléko » Jíme Jinak

Lískovo – mandlové mléko

Autor , Rubrika Nápoje, Recepty, Svačiny, 09.05.2017

Štítky:, , , , , , , ,

Mléko s lískových ořechů a mandlí nemá chybu. Je jemné, lahodné a přirozeně mírně nasládlé.

Ingredience
na cca půl litru mléka
  • 50 g mandlí (mohou být i neloupané)
  • 50 g lískových ořechů
  • 500 ml vody
  • dostanete přes půl litru mléka

Postup

  1. Ořechy a mandle zalijeme pětinásobkem vody a necháme několik hodin nebo přes noc stát při pokojové teplotě.
  2. Vodu slijeme a namočené ořechy s mandlemi vhodíme do mixéru. Přilijeme asi polovinu vody.
  3. Mixujeme asi minutu. Pak přidáme zbytek vody a opět promixujeme. Tím, že vodu přidáváme postupně, se mléko lépe promixuje. 
  4. Mléko přecedíme pomocí jemného sítka. Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovanou směs tak dlouho, až zbude suchá drť. Přelijte do lahve a uschovávejte v lednici. 
  5. Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, na kaši či sladké pečení.

Máčení

Máčení ořechů a mandlí se provádí především kvůli tomu, abychom se zbavili inhibitorů růstu, které ořechy a mandle konzervují. Proto namáčecí vodu nepoužíváme, ale vylijeme. Pokud se inhibitorů nezbavíme, mohou nám způsobit nadýmání. Druhý způsobo, jak se jich zbavit je pražení. Pražením se navíc rozvine chuť a vynikne aroma ořechů.

Použití

  • Mléko samotné, nejlépe čerstvé, se doporučuje pít při překyselení organismu a při osteoporóze. Je to výborný zdroj vápníku u veganů.
  • Mléko se hodí jako základ pro dezert či zjemnění některých pokrmů, kam bychom dali rostlinnou smetanu (omáčky, zeleninová jídla, kaše apod.).
  • Mléko můžete použít studené či ho vařit.

Praktické

  • Skladujte v chladu. Mléko vám vydrží 2- 3 dny.
  • Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, sušenek, náplně do štrúdlu i koláčů.
  • Čím menší dáte poměr vody k ořechům, tím smetanovější dostanete nápoj. Chcete-li tedy hutnější nápoj až krém, dejte poměr 1:4.

Děti

Ořechové mléko mohou děti v malém množství od 10 měsíců.

 

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • 5 komentáře. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Mléko, které je tady na fotce, je krásně bílé. 🙂 Lískáčky na něj nějak zbavujete slupky nebo to je mixované i se slupkou?

    Pokud chcete lískáče zbavit slupky, je potřeba je opražit v troubě a slupky v utěrce z ořechů odrbat. Já jsem je ale nechala a i v kombinaci s mandlemi mléko bylo skoro bílé.

    Bohužel na lískové ořechy máme alergii. Výborné mléko je taky v kombinaci mandle, slunečnice a sezam.

    Mléko se dá dělat z různých kombinací a je dobré ho střídat, přeci jen nejdůležitější je pestrost.

    Kotulka

    Děkuji za nápad, vyzkouším 🙂

    Jíme Jinak