Nepečený, krémový, jahodový dort » Jíme Jinak

Nepečený, krémový, jahodový dort

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Recepty, 19.06.2017

Štítky:, , , , , , , , , , , , ,

Jahody jsou všude kolem nás a najednou je nestíháme zpracovávat. Co si udělat luxusní krémový dortík, kde spotřebujeme hned půl kila jahod?

Ingredience
pro formu s průměrem 25 cm

korpus

  • 150 g mandlí
  • 150 g datlí
  • 150 g kokosu v bio kvalitě

prostřední vrstva – krémová

  • 2 bílé tofu
  • půl deci jablečného koncentrátu+1,5 deci vody nebo 2 dcl jablečného moštu
  • 4 datle
  • 100 g mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • špetka soli
  • 2 vrchovaté lžíce práškového agaru
  • 350 g jahod
  • 2-3 lžíce rýžového sirupu (pokud bude potřeba)

horní vrstva – želé

  • 2 zarovnané lžičky agaru
  • půl litru vody
  • 2 polévkové lžíce jablečného koncentrátu
  • 150 g jahod

Postup

  1. Jako první si namočíme 100 g mandlí a 100 g vlašských ořechů a 4 datle, které budeme potřebovat na prostřední vrstvu. Namočit je můžeme na hodinu, ale klidně i přes noc.
  2. Začneme korpusem. Tam budeme potřebovat suché nenamočené mandle a datle. Rozmixujeme společně 150 g mandlí a 150 g datlí na jemno.
  3. Do výkonného mixéru dáme 150 g kokosu v bio kvalitě. Zapneme ho naplno a mixujeme tak dlouho, dokud se z něj nestane kokosové máslo. Je potřeba mixování občas přerušit a stěrkou setřít kokos ze stěn mixéru a znovu zapnout. Bio kvalita je důležitá, protože z běžného kokosu to nepůjde udělat.
  4. Ke kokosovému máslu přidáme rozmixované mandle a datle a společně promixujeme.
  5. Hmotu přendáme do dortové formy a pomocí dlaní upěchujeme na dno a korpus máme hotový.
  6. Pokračujeme prostřední vrstvou. Dva balíčky bílého přírodního tofu nakrájíme na větší kostky a dáme vařit do hrnce, přidáme půl deci jablečného koncentrátu a vodu (nebo jablečný mošt) a přidáme špetku soli. Vaříme asi 10 minut.
  7. Mezitím si očistíme jahody a rozmixujeme je na kaši.
  8. Slijeme vodu z namočených mandlí, vlašských ořechů a datlí a rozmixujeme je společně dohladka.
  9. Tofu včetně vody, ve které se vařilo, rozmixujeme úplně dohladka, přidáme rozmixované jahody a rozmixované madle s ořechy a datlemi, přidáme 2 vrchovaté lžíce práškového agaru, společně ještě promixujeme a minutu povaříme, aby se aktivoval agar. Ochutnáme, zda je to dost pro vás sladké (záleží, jak moc jsou sladké jahody), pokud by to bylo málo, přidáme rýžový sirup.
  10. Hmotu nalijeme na korpus a pustíme se do poslední želé vrstvy.
  11. Umyjeme zbytek jahod a poklademe s nimi rovnoměrně prostřední vrstvu.
  12. Do půl litru vody dáme 2 lžíce jablečného koncentrátu a 2 zarovnané lžičky agaru. Společně minutu povaříme a pomocí naběračky opatrně nalijeme na jahody. Snažte se polít každou vyčnívající jahodu, déle pak vydrží. Agarová vrstva v lednici ztuhne na želé.
  13. Dort necháme ztuhnout v lednici alespoň 5 hodin, ideálně přes noc.

Praktické

  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
  • Místo kokosového másla můžete použít i jiné hotové máslo, třeba mandlové nebo ořechové.

Obměna

Místo jahod můžete použít jiné ovoce, skvělé jsou borůvky nebo rybíz, ten je ale potřeba více osladit.

Děti

Tento dort mohou děti asi od 1,5 roku. Pokud jedí konvenčně, tak mnohem dřív.

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • 17 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Jeste dotaz ke kokosu: ja koupila hotove kokosove Maslo, ktere je ale velmi drahe. Myslite koupit Kokos bio v susene forme nebo koupit kokosovy orech a hmotu rozmixovat na Maslo? Diky

    Z ořechu kokosové máslo neuděláte. Nejlepší je sušený kokos v bio kvalitě, ten není tak vyždímaný jako běžný, má v sobě dost tuku, aby se kokosové máslo udělalo.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Dort byl dobry, jen u nas vadily mene sladke jahody. Korpus super. Osvezi v horkych dnech.

    Pokud jsou jahody moc kyselé, stačí dosladit sladěnkou, rýžovým sirupem, ovocenkou…

    Chcem sa spytat, co je myslene jablcnym koncentratom? Je to len stava z jablk? Dakujem 🙂

    Jablečný koncentrát je šťáva z jablek, někdy i z hrušek (či jiné ovoce), která se vaří tak dlouho, dokud se většina neodpaří a nezhoustne. Pak je sladká a hustá. Místo jablečného koncentrátu můžete v tomto receptu použít i jablečný mošt, ale už ho neřeďte vodou.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Mám v plánu vyzkoušet. Prosím o radu – mandle před namočením, příp. před použitím na sucho, je třeba oloupat?

    Já ho dělala z loupaných, blanšírovaných mandlí. Před použitím na sucho určitě není potřeba je loupat. Před namočením bych je asi oloupala, nevím jak moc nabobtná pak ta slupka.

    Neli

    Výborný!! S těstem se skvěle dělá, akorát chudák dortík nevydržel přes noc a padl k pozdější večeři 😀 Helčo, opravdu veeelmi luxusní dortík, díky moc za inspiraci 🙂

    To mě moc těší :-). Nám také moc chutnal.

    Tak jsme měli dnes ke svačině, mňam. Akorát od segry jsem si vyslechla, že nemám dávat dětem tofu, že je z GMO sóje, že jim mám dát bio mléko… Tak jsem ji patřičně odpověděla, jak je mléko zdravé….

    bilaholubice

    Co se prosím dá použít místo jablečného koncentrátu?

    Jablečný mošt, ale ten už použijte samotný, neřeďte ho vodou.

    Měla jsem tu čest ochutnat! S manželem jsme se o kus dortu málem porvali a dětem jsme nedali 🙂

    To je pravda, chudáci děti! Přivezla jsem nepovedený pokud o mandlové sušenky a ony je snědly během chvilky :-).

    U nás se jen tak něco nezkazí 🙂 Navíc ty sušenky nebyly špatné, když se namočily do melty, docela to šlo. Doufám, že nám holky dlouho vydrží takhle nenáročné :-))) A příště zase přivez nějaké pokusy :-))))

    Mňam, tak ten musím vyzkoušet.

    Zobrazit všech 17 komentářů

    Jíme Jinak