Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Krutá pravda o bramborách

Možná jste si všimli, že se v našich receptech nevyskytují brambory. Víte proč je nedoporučujeme? Znáte toxin solanin? A víte z čeho se běžně vyrábí hroznový cukr? Možná zažijete šok.

Brambory organismus překyselují

Když se v Čechách objevily brambory, brzy natolik zdomácněly, že postupně vytlačily 40 druhů běžně doposud používané zeleniny. Jenže tenkrát nikdo nevěděl, že brambory obsahují hodně jemných škrobů, jednoduchých cukrů a nebezpečný toxin alkaloid solanin.

Brambora je sice ve své podstatě alkalická, protože obsahuje hodně draslíku, ale při následném trávení ve výsledku překyseluje tělo. Obsahuje mnoho jednoduchých škrobů, které jsou po snědení velmi rychle v těle přeměněny na glukózu, což je silně oxidující a tím pádem překyselující proces. Nadbytek cukru v krvi vyplaví inzulín, což škodí slinivce, vede k hypoglykémii. A když nám cukr v krvi po chvíli klesne, máme zase na něco, většinou nezdravého, chuť. Brambory nás nutí solit, je to proto, že mají velký nepoměr minerálů. Ale to by nebylo to největší zlo.

Jed jménem solanin

Hlavní problém je solanin. Solanin je toxický jed a i když ho zdravé brambory obsahují zdánlivě malé množství, stačil by výtažek ze čtyř nenaklíčených brambor zabít krysu. Což ale teprve zelené nebo naklíčené brambory? Tam množství solaninu mnohonásobně stoupá a tento toxin silně poškozuje náš organismus. Porce brambor nás sice nezabije, ale mírně přiotráví a tělo, místo aby mělo energii, musí odbourávat toxin. U malých dětí může způsobit i otravu, těm raději brambory vůbec nedávejte.

Solanin slouží u brambor jako přirozená ochrana proti okusování hlíz, které se dostaly na povrch půdy, proto se jeho koncentrace úměrně zvyšuje se světlem. Současně se ale takové brambory stávají pro člověka nepoživatelné. Pokud si je tedy řádně neuvaří a neosolí, nebo z nich neudělá bramborovou kaši. Tím se nepříjemná chuť solaninu ztratí a my, aniž bychom to věděli, třeba v restauraci nebo v jídelně, sníme v podstatě toxické jídlo, které nám velmi škodí. Častá konzumace brambor vede k bolestem kloubů a revmatismu.

Pozor také na brambory, které byly sklizeny před dosažením zralosti a nebo špatně uskladněny. Poznáte je podle toho, že mají nazelenalou barvu. To způsobuje jednak neškodný chlorofyl, ale také toxický jed solanin. Jeho koncentrace se zvyšuje v jarních měsících, kdy brambory začínají přirozeně klíčit.

Chcete vědět víc?
Přečtěte si článek podložený studiemi: Zaměřeno na rajčata a brambory.

Zdravý jako tuřín

Už naši předci říkali, jsem zdravý jako řepa, jinde tuřín, ale určitě ne, jsem zdravý jako brambora :-). Bylo známo, že po bramborách se hloupne a proto se říkalo, že čím hloupější sedlák, tím má větší brambory. A co bramborová medaile? To taky není zrovna výhra.

Největší podvod
Věděli jste, že hroznový cukr se průmyslově vyrábí v Čechách z bramborového škrobu?

Jak konzumovat brambory?

Když si výjimečně brambory dopřejete, dbejte na to, aby veškeré zelené části brambor byly před konzumací důkladně okrájeny. Zelené a naklíčené brambory raději vůbec nekonzumujete. Jezte brambory nejpozději do února a pak už si počkejte raději na nové. Také vodu, ve které brambory vaříte bychom měli vylít a brambory vařit s kmínem. Solanin je nejvíce obsažen ve slupce, proto ve slupce konzumujte jen nové brambory, které nejsou nazelenalé.

Pokud vás bolí klouby, zkuste na 10 dní úplně vyloučit brambory a veškerá jídla, které obsahují bramborový škrob. Když vydržíte i bez rajčat a ostatní lilkovité zeleniny, možná budete příjemně překvapení, když vás klouby přestanou bolet.

Pozor na solamyl

Bramborový škrob u nás známý pod názvem Solamyl určitě nepoužívejte. Dá se jednoduše nahradit nezávadným kukuřičným škrobem. Také důkladně čtěte etikety a jak něco obsahuje bramborový škrob, nekupujte to. Pozor, nachází se často i v dětských výživách.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

109 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Wow jaké reakce, když vám někdo šáhl na brambůrky. Jak jsem vždy tvrdil, brambory jsou pro prasata… jejích častá konzumace může způsobit to, co se píše. Všeobecně, co se nedá jíst syrové, by se nemělo jíst. Všechny organizmi a zvířata to vědí, jenom my jdeme samozřejmě proti přírodě a přirozenosti. Víte proč se vaří? Abychom mohli sežrat i to, co by nás bez vaření otrávilo. S pekáčem v ruce jsme určitě na tyhle planetě nevznikli 😂

Kookina
6. 1. 2023

Opravdu jsem zděšená mírou nesmyslů v tomto článku, je mi z něj na blití a okamžitě ruším odběr.
Vy jste s ad všichni na hlavu nebo nevím čím vás brambory naštvaly, ale takový nesmysly jsem v životě nečetla, neviděla, neslyšela.
O jejich prospěšnosti nelze diskutovat..za to o vás ano.
Sbohem.

Ukázat další komentáře