Domů > Magazín > Vaše příběhy

Lucka na to šla postupně – výsledky byly překvapující

Lucka je maminka dvou malých dětí, z toho starší 7 letá Ninuška je těžce mentálně postižená. Dneska je zhruba na úrovni ročního dítěte a trpí nekompenzovanou epilepsií, takže mívá horší a lepší období. Mladšímu Matýskovi je rok. To, že se vůbec Lucka rozhodla mít ještě druhé dítě, je jen díky tomu, že začala jíst z gruntu jinak. Prostě se přestala bát, jedla jinak a věřila, že to bude dobré .… a má proč.

 U Ninušky není známá příčina jejích potíží a nikdo, ani genetika, Lucce nedala odpověď. Ninuška se po narození jevila jako zdravé děťátko. Postupně se rodičům zdála pomalejší a línější a až v jejím roce a půl si uvědomili, že je něco špatně. Ve 2 letech už to bylo jasné, to také dostala první epileptické záchvaty.

Když Lucka začala jíst s dcerou Ninuškou jinak, bylo holčičce 5 let. Po fyzické stránce došlo rychle k mnoha zlepšením, jedním z prvních bylo to, že Ninuška přestala mít po letech zácpu. A to se projevilo nejen na její náladě, ale samozřejmě na náladě a atmosféře celé rodiny. Byla to obrovská úleva.

Dále už vypráví svůj příběh Lucka:

Když mojí tehdy pětileté dcerce byla ještě k tomu všemu diagnostikována slabá alergie na kravské mléko a lepek, začala jsem hledat, jak  jí vlastně mám vařit. Nebylo to vůbec jednoduché, vzhledem k tomu, že je velmi opožděná ve vývoji a od dvou let trpí navíc epileptickými záchvaty. Dnes, v jejích 7 a půl letech, je na mentální úrovni zhruba kolem roka plus mínus. Samozřejmě, že po sociální stránce je na tom „lépe“, protože socializace u ní probíhá celou dobu jejího života, takže některé opakující se situace zvládá lépe než moje druhé – momentálně roční – dítě, ale co se „šikovnosti“ týče, už dnes Matýsek umí mnohem více věcí než Ninuška. Bohužel.

Takto hendikepované děti mají často problémy v tom, že si zaběhnou různé stereotypy a nechtějí se jich vzdát, vyžadují je stále dokola. A to se často týká i stravy. Vůbec to není ojedinělá záležitost a já vím, jak moc ji rodiče postižených dětí řeší. Obzvlášť výrazné problémy v tomto ohledu mají děti s poruchami autistického spektra. I Ninda, která do tří let jedla bez problémů vše, co jsem jí uvařila a předložila (i když to rozhodně nebylo podle našich současných zásad, které jsem tehdy bohužel neznala), se náhle zasekla a nejprve přestala jíst téměř úplně. Po určité době začala tolerovat pouze chléb namazaný něčím mléčným, příp. paštikou a jogurt Florián smetanový  ovocný. U nás toto nechutenství bylo způsobeno jedním ze 3 léků na epilepsii, které tehdy Nina brala. Navíc ji způsobovaly hrozný útlum, apatii a hypoaktivitu. Po dvou letech jsem už měla dost zhoršujících se vedlejších účinků Topamaxu a proto jsem se rozhodla jej Nindě vysadit. Už během postupného snižování dávky se jí lepšila nálada a hlavně začínala opět jíst.

Naše začátky

Do toho se u nás ve městě otevřel krámek se zdravou výživou a já tam občas zašla. Její majitelka Bioteta Drahuška mi dala přečíst knihu od MUDr. Strnadelové Radost ze zdravých dětí a já jsem okamžitě věděla, že to je to, co chci pro Ninušku i pro sebe. A doufala jsem, že se její zdravotní stav, alespoň po fyzické stránce zlepší. A zlepšil.

Co se u nás změnilo

Už po zhruba 5 měsících naší nové stravy jsem zpozorovala tyto změny k lepšímu:

    • Ninušce vymizely během 4 měsíců úplně projevy atopického ekzému. Neměla je sice nikterak hrozivé, občas červený flíček mezi prsty na nohou, na rukou i za ušima. Pokud jsem si jich nevšimla včas, skvrnka se rozšířila a byla bolestivá. Pomáhalo pouze pomazání kortikoidovou  mastí . Teď už tyto masti ani krémy aplikovat nemusím.
    • Ninuška konečně přestala mít zácpu během prvních 14 dnů přechodu na tuto stravu. Zácpu jsme řešili různě často. Někdy 4x do měsíce, jindy jen jednou. Trpěli jsme u toho všichni, včetně prarodičů. Řešili jsme ji sirupem Laktulozou, která vcelku pomáhala, ale připadalo mi, že stále méně, lépe řečeno, později. Postupně ji Nina musela brát déle, než vůbec zabrala. A výsledek byl stejně vždy s velkým křikem. Teď už mi Laktuloza stojí v lince nedotčena přes 2 roky a já jsem taaaak šťastná!
    • Nám oběma se vylepšily zuby! Něco, co bych vůbec nečekala a ani jsem po tom nikterak zoufale netoužila. Ony se nám prostě vybělily. Já i Nina máme odjakživa na zubech tzv. pigment. Vždycky jsem jednou za čas zašla k zubařce, ona mi to vyčistila speciálním kartáčkem a pastou a měla jsme chvíli pokoj, než se mi začal dělat znovu. Ani pravidelné čištění zubů tvorbu pigmentu nezastavilo. Brzy po změně jídelníčku jsem si najednou všimla, že mám zuby bez těch hnědých skvrnek kolem dásní! A dokonce i zevnitř jsou bílé, bez poskvrnky!  Ninušce se pigment také hodně zlepšil.
    • Dále Ninuška už skoro úplně přestala mít “natržená ouška”. Já nevím, co to způsobovalo, ale často si za ně tahala a pak jsem zjistila, že je má odspoda jakoby natržené. Myslím, že to souviselo s tím ekzémem, že ji to možná svědilo, a tak si za ně tahala, až se i díky ekzému “natrhla” … nevím, každopádně tento problém už také neřešíme.
    • Mně se uzdravily věčně popraskané koutky a rty. Dlouho jsem se toho nemohla zbavit. Brala jsem na to i béčko i áčko, nastalo trochu zlepšení, ale jak jsem ho vysadila, zase se to vrátilo. Dá se říct, že jsem pusu měla rozbolavělou od jara do léta. Vypadá to jako hloupost, ale bylo to fakt hrozné – nepříjemné, někdy i bolestivé a vypadala jsem děsně – tohle makeupem moc nezamaskujete. Mazala jsem se různými mastmi a doufala, že to jednoho dne zmizí. Pak jsem začala “jíst jinak” a náhle docházelo ke zlepšení ve vlnách. Pár dní dobré, hodně dní špatné, pořád se to vracelo. Ale postupně se začaly prodlužovat intervaly, kdy to bylo dobré. Až jsem si uvědomila, že už koutky dlouho popraskané nemám. Koutky se mi dodnes občas objeví. Zjistila jsem, že to nemá cenu něčím mazat, akorát to pak trvá déle, než to odezní. Považuji to za nějakou formu eliminací.
    • U Ninušky se v 5 letech, kdy jsme akorát začínaly měnit jídelníček, začala řešit diagnóza tzv. předčasné puberty . Všimla jsem si, že má jaksi zduřelá prsíčka. A tak jí na endokrinologii dělali z krve testy na hladiny hormonů. Jeden z pohlavních hormonů (prolaktin) měla zvýšený. Když jsme přišly po půl roce na kontrolu, prsíčka byla v normálu, splasklá a všechny hormony už taky měly svou obvyklou hladinu. Paní doktorka byla ráda, i když změně stravy to nepřičítala. Já jsem si ale jistá, že právě ta změna její stav zklidnila a zvrátila rozběhnuté problémy. Příčinou nejspíš bylo to obrovské množství jogurtů, které Ninda do té doby denně konzumovala. Je to prostě mléko a to ovlivnilo její pohlavní hormony a mléčné žlázy. Od té doby je v tomto směru Ninda v pohodě.
    • Já jsem si uvědomila, že jsem po pár měsících změny v jídle začala mít docela dost často dobrou náladu, jak v práci, tak doma. Ne, že by mě tatík neprudil, ale tak nějak to vždycky rychle odeznělo. Nějak víc jsme si spolu začali zase víc “rozumět” a tím se vylepšovalo všechno kolem. Tedy, ne že bych se jako samým štěstím chechtala celý den na celé kolo, měla jsem tehdy spoustu starostí jak v práci, tak s Ninou a její školkou, také s tatíkem a jeho nechutí k naší stravě , ale byla jsem ale prostě nějak víc “v pohodě”. Udělali jsme si zničehonic také nový obývák – podlahu, nábytek, vymalovali … Já to prostě přičítám té změně jídelníčku.

Šla jsem na to postupně

Změna stravy u mě probíhala pomalu. Když se mi každý měsíc podařilo něco vylepšit, něco ze stravy vyloučit nebo do ní něco přidat, považovala jsem to za úspěch. Obdivuji všechny, kdo na to najedou plnou parou a vydrží. Mně to nejde tak rychle. Možná by to bylo jednodušší, kdybych žila úplně sama, bez manžela a bez dětí. To bych pak jedla jen to, co bych našla ve své lednici. Ale protože musím připravovat dobroty Ninušce, které bych sama vůbec jíst nemusela a protože občas musím uvařit manželovi, přestože si on často vaří sám, ale zato kupuje různé „dobroty“ do lednice, jde to prostě pomalu … ale snad jistě.

A co Lucce dala zdravá strava (s občasnými úlety) po víc jak 2 letech praktikování a jak jiné bylo její druhé těhotenství, oproti prvnímu, se dozvíte v pokračování, které s Luckou v brzké době chystáme.

 

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

A* se Tobě i Ninušce daří 👍

Děkuji! :o)
Všechny se tu snažíme, jak to jde, myslím. Někdy hůř, někdy líp.

Ukázat další komentáře