Arašídka » Jíme Jinak

Arašídka

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Recepty, Vaše recepty, 19.07.2016

Štítky:, ,

Arašídy bychom neměli konzumovat často a kvůli nebezpečným plísním bychom je neměli dávat malým dětem – nicméně jednou za čas je můžete pro zpestření jistě zařadit. Tento dezert je modifikací burizónové mozaiky a mohu ho doporučit obzvláště na návštěvy, je to pochoutka i pro ty, co jsou zvyklí na cukr a čokoládu.

Ingredience
na jeden velký plech
  • 250 g ovesných vloček jemných
  • 1 balíček rýžových burizónů bez příchuti
  • 200g pražených arašídů nesolených
  • 4 lžíce lněného semínka
  • 2-4 lžíce sladu
  • slunečnicový olej
  • špetka soli

Postup

  1. Nasucho opražíme ovesné vločky. Že jsou opražené poznáme, protože začnou vonět. Nutné míchat a raději pražit na mírném plameni.
  2. Nasucho opražíme propláchnutá lněná semínka.
  3. V hlubokém velkém hrnci nahřejeme olej, dáme ho asi půl cm po dně, přidáme slad a špetku soli a necháme napěnit. Stále mícháme.
  4. Pak přidáme ovesné vločky, burizóny a arašídy se semínky a pořádně promícháme.
  5. Na plech dáme 2x tak dlouhý pečíčí papír. Na něj vysypeme směs, papír přehneme, aby byla směs přikrytá a rukou uplácáme, popř. uválíme válem, aby se vše pěkně spojilo.
  6. Po vychladnutí krájíme na kostky nebo na tyčinky. Podáváme hned, pokud ji nesmlsáte na posezení, tak vydrží v lednici 2 měsíce i déle – i když pak je třeba více kousat, protože ztvrdne.

 

  • Seriál ZDARMA: Jak na jaro

    Jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc.
    Stáhněte si nový seriál na jaro a zjistěte

    • Klíčové souvislosti pro biologické jaro
    • Jaký by měl být ideální jarní režim
    • Získejte postní jarní jídelníček k pročištění těla
    • Nákupní seznam k jídelníčku
    • Video, jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc
    Přihlaste se o seriál právě teď.

    Stáhnout zdarma
  • 4 komentáře. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Světýlko

    Miluju arašídy a jím je asi víc než bych měla.. Pustila jsem se do této dobroty i proto,že jsem se rozhodla vyzkoušet všechny vaše deserty ;-). Bohužel v první fázi se směs šíleně drobila a nedržela při sobě,dala jsem proto znovu do hrnce olej a sladěnku a celou drobivou směs dala znovu zahřát ke zpěněné sladěnce. Krásně jsem ji natlačila ještě teplou do pekáče a vypadalo to velmi nadějně. Ale druhá fáze- krájení -opět neúspěch – při krájení se placka zlomila úplně jinde než jsem chtěla. Chuťově výborné,ale v této chvíli si říkám,že si tu ořechovou tyčinku jednou za čas koupím 🙂 Ovšem borůvkový páj,který právě tuhne v lednici vypadá skvěle a určitě si zítra všichni pochutnáme a já udělám další úžasnou fotku zdravého jídla do alba. Vaření zdar a díky moc za všechny recepty 🙂

    jitka.jitka

    Dobry den. Me se obcas stane, ze se mi to po nakrajeni pri prevozu spoji vse v 1 hroudu. Ale 9 krat z 10 je to perfektni. Cviceni dela mistra. Davam oleje tak pul cm po dne obrhrnce na testoviny a sladu 2 varecky, velke. Nicmene, pokud chcete arasidy omezit, tak je rozumnejsi snist 1 kupovanou tycinku, nez se prejist vlastniho dila;-).

    Světýlko

    Díky za reakci,mě to zas přejde a budu zkoušet znova 😀 V receptu není uvedené množství oleje,a všude v receptech se s ním šetří,takže tady bude asi zádrhel. Rodině to ovšem nevadilo, ládovali se i tím drobením a starší si nechal zabalit s sebou na tábor 🙂

    Můžu jedině potvrdit, že je to mňamka. A zvlášť, pokud arašídy běžně nepoužíváte, je to velká chuťová změna.

    Jíme Jinak