Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Arašídka

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Arašídy bychom neměli konzumovat často a kvůli nebezpečným plísním bychom je neměli dávat malým dětem – nicméně jednou za čas je můžete pro zpestření jistě zařadit. Tento dezert je modifikací burizónové mozaiky a mohu ho doporučit obzvláště na návštěvy, je to pochoutka i pro ty, co jsou zvyklí na cukr a čokoládu.

Ingredience
na jeden velký plech
  • 250 g ovesných vloček jemných
  • 1 balíček rýžových burizónů bez příchuti
  • 200g pražených arašídů nesolených
  • 4 lžíce lněného semínka
  • 2-4 lžíce sladu
  • slunečnicový olej
  • špetka soli

Crohnova choroba je velké téma, které se objevuje i v naší skupině. V diskusi na FB Jíme Jinak se objevil zajímavý ko...

Postup

  1. Nasucho opražíme ovesné vločky. Že jsou opražené poznáme, protože začnou vonět. Nutné míchat a raději pražit na mírném plameni.
  2. Nasucho opražíme propláchnutá lněná semínka.
  3. V hlubokém velkém hrnci nahřejeme olej, dáme ho asi půl cm po dně, přidáme slad a špetku soli a necháme napěnit. Stále mícháme.
  4. Pak přidáme ovesné vločky, burizóny a arašídy se semínky a pořádně promícháme.
  5. Na plech dáme 2x tak dlouhý pečíčí papír. Na něj vysypeme směs, papír přehneme, aby byla směs přikrytá a rukou uplácáme, popř. uválíme válem, aby se vše pěkně spojilo.
  6. Po vychladnutí krájíme na kostky nebo na tyčinky. Podáváme hned, pokud ji nesmlsáte na posezení, tak vydrží v lednici 2 měsíce i déle – i když pak je třeba více kousat, protože ztvrdne.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

walachova
30. 5. 2017

ženy,
a proč by se arašídy neměly jíst moc často? když nejsou žluklé, tak je to jako jiná semena docela dobrý zdroj tuků a bílkovin…

Světýlko
11. 8. 2016

Miluju arašídy a jím je asi víc než bych měla.. Pustila jsem se do této dobroty i proto,že jsem se rozhodla vyzkoušet všechny vaše deserty ;-). Bohužel v první fázi se směs šíleně drobila a nedržela při sobě,dala jsem proto znovu do hrnce olej a sladěnku a celou drobivou směs dala znovu zahřát ke zpěněné sladěnce. Krásně jsem ji natlačila ještě teplou do pekáče a vypadalo to velmi nadějně. Ale druhá fáze- krájení -opět neúspěch – při krájení se placka zlomila úplně jinde než jsem chtěla. Chuťově výborné,ale v této chvíli si říkám,že si tu ořechovou tyčinku jednou za čas koupím :-) Ovšem borůvkový páj,který právě tuhne v lednici vypadá skvěle a určitě si zítra všichni pochutnáme a já udělám další úžasnou fotku zdravého jídla do alba. Vaření zdar a díky moc za všechny recepty :-)

Ukázat další komentáře