Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Donuty naslano

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Donuty na slano? Proč ne. Poslouží jako skvělá svačinka na výlet či dětem do školy nebo jako lehká večeře. Ingredience můžete obměnit dle chuti a zásob a udělat tak donuty pokaždé jinak.

Ingredience
6 donutů
  • 1/2 hrnku špaldové polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 3 sušená rajčata
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžíce konopného semínka
  • 1 hrnek napařené brokolice
  • černá sůl + himalájská sůl
  • pepř
  • 1 lžíce olivového oleje nebo oleje ze sušených rajčat
  • 220 ml rostlinného mléka
  • 2 stroužky česneku

Štěpánka oslavila první rok s Jíme Jinak. Rozhodla se, že se odmění a dopřeje si den plný hříchů a bude celý den jíst...

Jak připravit slané donuty

  1. Na pánvi orestujeme nadrobno pokrájený česnek. Brokolici, sušená rajčata a bazalku nakrájíme na malé kousky a dáme zatím stranou.
  2. V jedné míse smícháme sypké ingredience, v druhé tekuté a poté spojíme v hladké těsto. Do těsta přidáme orestovaný česnek, brokolici, sušená rajčata a bazalku. Těsto pomocí lžíce dáme do vymazané formy na donuty a pečeme na 180°C zhruba 20 minut.

 

Praktické

  • Pokud nemáte formu na donuty, použijte formu na muffiny.
  • Osolte a opepřete dle svých zvyklostí. Já dávám půl lžičky soli černé a půl lžičky himalájské.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata.

Obměna

  • Zeleninu i bylinky obměňte dle své chuti, místo brokolice je skvělý i špenát, můžete navíc přidat i orestovanou cibuli nebo pórek.
  • Do donutů můžete nastrouhat uzené tofu pro výraznější chuť.

Děti

  • Vhodné jako zdravá svačina pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

8 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Arašídové donuty

Zdravější alternativa klasických kynutých smažených donutů, kterou připravíte během chvilky. Jsou krásně nadýchané a poleva jim dodá ten správný šmrnc.

Bezlepkové donuty

Všichni jistě známe klasické smažené donuty, ale tyhle pečené jsou jejich zdravější a přesto výbornou variantou. Jsou bez lepku, cukru, vajec i mléka a na ...

Galetky s bylinkami a cizrnou

Jarní verze oblíbených galetek. Je to i výborná zdravá svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty. Skvěle se hodí také jako netradiční pohoštění ...

Manakeesh Zaatar jinak

Tento chlebík je výborný k hummusu, různým pomazánkám, dušené zelenině. Můžete si ho také rozkrojit a plnit, vše podle vaší fantazie.

Quiche s cibulí a špenátem

Slaný francouzský koláč je klasika, ale původní recept obsahuje vejce a mléčné výrobky. Tento quiche nepotřebuje ani vejce, ani mléko a přesto je skvělý.

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...