Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Vánoční cukroví

Nepečené brownie kostky bez lepku

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez cukru

Hledáte rychlý recept z pár ingrediencí? Pak vyzkoušejte tyto bezlepkové brownie kostky, které skvěle poslouží i jako nepečené vánoční cukroví.

Ingredience
cca 15 ks
  • 1 hrnek datlové pasty
  • cca 4-5 lžic horké vody (viz praktické)
  • 5 lžic kakaa
  • 3 rovné lžíce tahini
  • 1 a 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 120 g hořké čokolády
  • 3 lžíce kakaového másla (používám pecičky)
  • půlky ořechů na ozdobu

Jak připravit nepečené kostky alá brownie

  1. 1 hrnek ořechů pomeleme na jemno a 1/2 hrnku ořechů na hrubo.
  2. Datlovou pastu rozkvedláme v horké vodě a dáme do robota/sekáčku. Přidáme také tahini a kakao a vše společně rozmixujeme.
  3. Obsah sekáčku přendáme do mísy a zapracujeme ořechy. Vzniklou hmotu natlačíme do nastavitelného pečícího rámu/plastové dózy/formy o velikosti cca 15×15 cm tak, aby bylo brownie cca 2 cm vysoké. Dáme zatím na 45 minut do mrazáku ztuhnout.
  4. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kakaovým máslem.
  5. Brownie rozkrájíme na stejně velké kostky a obalíme v čokoládě.
  6. Každý kousek ozdobíme vlašským ořechem a dáme ztuhnout do lednice, kde tuto dobrotu i uchováváme.

Praktické

  • Množství použité vody záleží na měkkosti datlové pasty. Dejte raději méně a popřípadě můžete trochu přidat do vzniklé hmoty, pokud by byla moc tuhá.
  • Použitý hrnek má objem 250 ml.

Obměna

  • Místo kakaa můžete použít karob, ale počítejte s tím, že výsledná chuť bude jiná.

Děti

  • Veganská sladkost vhodná pro děti od 2 let, pokud už touží po čokoládě. Jinak se je snažíme na „hnědé“ dezerty nezvykat a odkládáme to na co nejpozději.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

57 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Hruškové potěšení

Máte rádi hrušky? Pak si z nich připravte tento lehký, osvěžující dezert bez lepku, cukru, vajec a laktózy, který nezklame ani konvenční strávníky.

Chia pudink z mechu a kapradí

Pokud máte rádi chia pudink, pak vyzkoušejte i tuto zelenou variantu s lahodbou čoko polevou. Uvidíte, že se po dezertu jen zapráší.

Valentýnské nepečené řezy (bezlepkové)

Rychlý a jednoduchý řez, který jistě zachutná i návštěvě, která se stravuje klasicky. Však vyzkoušejte a uvidíte sami.

Pekanový řez (bez lepku)

Pokud máte rádi pekanové ořechy, pak je pro vás tento dezert tím pravým ořechovým. Je bez mléka, cukru i lepku a navíc je jednoduchý na přípravu.

Pařížské rohlíčky bez lepku

Bezlepková varianta na klasické vánoční cukroví, které je navíc bez cukru, vajec i mléka.

Makovo-višňový dortík

Sezóna višní a třešní je tady a byla by škoda toho nevyužít právě třeba do dezertu. V tomto zdravém osvěžujícím dortíku nenajdete mléko, cukr, vejce ani le...