Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Polentové kostky

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Léto už je skoro tady a proto začínáme zařazovat častěji polentu a kukuřičnou krupici, pro její ochlazující účinek na náš organismus. A protože by jídlo by mělo být zábava, zkuste pro tentokrát dát polentu ztuhnout do jiného tvaru, než jste zvyklí. Zajímavé jsou různé formičky, netradiční mističky ale také malé bábovičky, což ocení hlavně děti.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek instantní polenty 100 g
  • 3 hrnky vody 900 ml
  • sůl

Během dvaceti let hledání cesty k lepší postavě a zdraví jsem vyzkoušela všechno možné i nemožné a nic nefungovalo. S...

Jak připravit polentu

  1. Připravte si formičky nebo bábovičky, hrnky, misky, prostě cokoliv, kde dáte polentu ztuhnout. Dobře vypadá i forma na bábovky, srnčí hřbet apod. a vypláchněte je studenou vodou.
  2. Instantní polentu pomalu vmíchejte do vroucí osolené vody, ztlumte plamen na menší a míchejte metličkou dvě až tři minuty po celou dobu varu. Polenta začne houstnout.
  3. Po uplynutí 3 minut polentu odstavte a pomocí stěrky rozdělte do připravených nádob. Nechte polentu asi 20 minut na lince vychladnout a pak ji dejte do ledničky, kde ztuhne úplně.
  4. Až polenta ztuhne, půjde dobře vyklopit a nakrájet.
  5. Jíst se dá i studená, ale skvělá je jako příloha k omáčce. Ohřát ji můžete na pařáčku.

Praktické

  • Aby vám šlo vaření rychle od ruky a stálo minimum času, uvařte si polentu den předem. Při přípravě oběda už jen ohřejete  na pařáčku a hned podáváte.
  • Do polenty můžete nastrouhat třeba zeleninu, přidat různé druhy koření, bylinek sušených i syrových, semínek, řas nebo dochucovadel.

Dět do roka

  • Polentu uvařenou bez soli můžete dát dětem do roka mezi prvními příkrmy, pokud vám vyjdou na léto. Děti polentu většinou zbožňují, protože si ji mohou samy držet v ručičkách.
  • Dětem starším 1 roku polentu už můžete lehounce osolit. Sůl přidáváme do polenty postupně po zrnkách. Děti cca od 2 let mohou konzumovat lehce osolenou polentu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kateřina
12. 6. 2016

Polenta je výborná. Nasekám do ní bylinky ze zahrádky, česnek a dýňová semínka. Ochutím trochou tamari. Na tom si pochutnám nejvíc a je z toho i rychlá večeře, používám místo pečiva.

Ukázat další komentáře