Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Quinoový salát s tahini zálivkou

Uvařeno
bez lepku

Máte rádi quinou? Připravte si z ní rychlý letní salát. Je jednoduchý na přípravu a navíc úžasně variabilní.

Ingredience
2 porce
Na salát:
  • 1/4 hrnku suché quinoy
  • 1/4 hrnku jarní cibulky na kolečka
  • 1/2 hrnku mrkve nakrájené na proužky
  • 3/4 hrnku krouhaného zelí
  • 1/2 hrnku cukety na kostičky
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • troška vody
  • 100 g uzeného tofu
  • 1/2 lžičky garam masaly
  • 1 lžíce shoyu
  • 1 lžíce javorového/datlového sirupu
  • hrstka pekanových ořechů
Na zálivku:
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Když skončil Podzimní detox a já jsem bilancovala, jaký byl, co pro mne znamenal a co mi přinesl, opět jsem se nestač...

Jak připravit salát z quinoy

  1. Quinou uvaříme dle návodu na obalu a necháme vystydnout.
  2. Pekany opražíme na suché pánvi a dáme bokem.
  3. Cuketu zprudka orestujeme na oleji, osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody. Krátce podusíme a dáme bokem.
  4. Tofu pokrájíme na menší kostky a krátce orestujeme na oleji spolu s kořením garam masala. Poté podlijeme shoyu, přidáme javorový/datlový sirup a restujeme dokud se tekutina nevyvaří. Takto připravené tofu zatím dáme bokem.
  5. Do mísy dáme čerstvou zeleninu, quinou, cuketu, tofu a pekany. Smícháme ingredience na zálivku a nalijeme také do mísy. Nyní vše společně promícháme a můžeme servírovat.

Praktické

  • Použitý hrnek má objem 250 ml.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou omáčku namísto sójové.

Obměna

  • Zeleninu můžete libovolně obměnit dle chuti a sezóny.
  • Místo shoyu můžete použít jinou sójovou omáčku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

verberan
25. 8. 2023

Skvělý recept, musela jsem hned vyzkoušet, jen jsem neměla pekanové ořechy, ale i bez nich to bylo skvělé 👍😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketový salát na korejský způsob

Pokud máte rádi asijskou kuchyni, už nevíte co s cuketami a nebojíte se nových chutí, tak určitě zkuste tento recept na osvěžující letní salát.

Rychlý salát ze dvou ingrediencí se šťavelem

Potřebujete rychle udělat salát a nemáte čas vyrábět zálivku? Tak si udělejte tento rychlý a skvělý salátek ze dvou ingrediencí doplněný o šťavel, který je...

Cuketové carpaccio

Tento letní recept je osvěžující a velmi se hodí jako příloha nebo salát k letním grilovačkám.

Krém z červené čočky, špalda a zelenina

I oko žádá své a proto si vždycky v kuchyni ráda hraji. Prášek z červené řepy zaručí wow efekt na talíři. Toto lahodné a jednoduché jídlo je nejen krásné n...

Oves se zelím a fazolovou drobenkou

Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.

Ganmodoki jinak

Ganmodoki jsou šťavnaté tofu kuličky, které se v Japonsku připravují v mnoha verzích. Tato verze, obalená v těstíčku a v kukuřici, není úplně původní, ale ...