Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Švestkovo-broskvový pohárek

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Osvěžující ovocné pohárky naprosto milujeme a skvěle nám v horkých dnech nahradí zmrzlinu. Jsou velmi snadné na přípravu a dají se udělat na pár dní do zásoby.

Ingredience
pro cca 6 skleniček
  • 3 broskve
  • 6 švestek
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu
  • špetka soli,
  • 0,5 litru vody
  • 2,5 lžičky práškového agaru

Když skončil Podzimní detox a já jsem bilancovala, jaký byl, co pro mne znamenal a co mi přinesl, opět jsem se nestač...

  • 3 broskve
  • 6 švestek
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu
  • špetka soli,
  • 0,5 litru vody
  • 2,5 lžičky práškového agaru

Jak připravit broskvovo-švestkové želé  bez cukru s agarem

  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Ovoce omyjeme a pokrájíme na malé kousky, přendáme do skleniček.
  3. V trošce studené vody rozmícháme agar a přidáme do vroucí vody spolu s ovocným koncentrátem. Necháme přejít varem a odstavíme.
  4. Nabereme část vody z hrnce na lžičku a dáme na chvíli do lednice. Vyzkoušíme, zda ager želíruje a tekutina na lžičce zhoustla. Pokud ne, je potřeba přidat agar a znovu krátce povařit.
  5. Když voda v hrnci trochu zchladne, nalijeme ji na ovoce a necháme v chladu ztuhnout.
  6. Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
  7. Podáváme vychlazené místo zmrzliny.
Praktické
  • Oslaďte si ovocným koncentrátem podle chuti a zralosti ovoce. Nejlepší je vodu ochutnat, zda nám přijde dost sladká.
  • Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
  • Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat nožem jako aspik.
  • V případě letních pohárů chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce, což nám tak akorát vyšlo při uvedeném poměru vody a agaru. Ale pozor, každý želíruje trochu jinak.
  • Skladujte v chladu, snězte během dvou dnů.
Obměna
  • Místo ovocného koncentrátu můžete povařit s agarem džus.
  • Osladit také můžete sladem či sirupem.
  • Do dezertu můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat také citrón či koření jako kardamon, skořici apod.

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají meruňky a broskve bez reakce, případně je ve vodě krátce povaříme, aby nebyly tak agresivní.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jahody v agaru

Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat,...

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...

Vanilkový krém (sladký i bez oslazení)

Jáhlové amasaké s vanilkou je luxusní dezert, který máme moc rádi a děláme ho návštěvám. Slaďoučký, přitom ničím neslazený. Přirozeně fermentovaný, bez lep...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.