Domů > Magazín > Zdraví

7 tipů na první pomoc při bolestech v krku

Bolest v krku je doprovodným příznakem mnoha nemocí jako je chřipka či angína. Úlevu i léčbu můžete začít snadno a rychle s domácími prostředky jako je sůl, brambory nebo cibule. Těmi si můžete ulevit od bolesti i oteklých uzlin.

Dietní opatření

To je první věc, kterou je potřeba udělat, aby se stav nezhoršoval. Při nachlazení, rýmě i zvětšených mandlích platí stejná pravidla pro úpravu jídelníčku: vynechat sladké, moučné a mléčné pokrmy, ovoce, džusy apod. Ty totiž zdravotní stav zhoršují a mandle se po nich ještě více zvětšují. Potřebujeme tělo uvést do chemické rovnováhy, takže zařadíme pokrmy zeleninové a slané, které mají léčivý účinek a stahují mandle.

Obklad z cibule a anýzu

Používá se pokud nás bolí v krku, ale ještě nedošlo ke zvětšení krčních uzlin. Aplikujeme ho 2-3x denně na krk zhruba po dobu hodiny.

Potřebujeme:

  • cibule
  • anýz
  • voda

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostky, přidáme do hrnce s trochu anýzu a malým množstvím vody a dusíme cca 5-10 minut. Hmotu zabalíme do látkové pleny, kapesníku nebo ručníku a přiložíme na krk. Celý krk obvážeme bavlněnou látkou a necháme působit do vychladnutí (cca 1 hodinu).

Přírodní kloktadla

Solné kloktadlo si připravíme velmi snadno – rozpustíme 1 lžičku soli v horké vodě a dolijeme studenou, abychom získali vlažné kloktadlo. Místo vody můžeme pro zvýšení účinnosti použít bancha čaj.
Pokud máme z jara nasušené bylinky, rozhodně se vyplatí připravit kloktadla bylinková. Velmi účinné při bolesti v krku je kloktat odvar ze šalvěje, dubové kúry, heřmánku nebo řepíku.
Bezinkové kloktadlo je účinným přípravkem na bolest v krku, záněty dutin i afty. 1 lžíci bezinkových plodů přelijte svařeným 1 dl jablečného octa a nechejte 15 minut louhovat. Plody vymačkejte a přeceďte. Kloktejte 3-5x denně po dobu 3 dnů.

Bylinkové čaje

 

Skvělou podpůrnou léčbou je popojení bylinkových čajů. Při bolestech v krku, angíně a nachlazení jsou skvělými pomocníky květ černého bezu, řepík, šalvej, heřmánek, echinacea, lípa a sléz. Popíjíme je teplé až vlažné podle akutní bolesti 1 až 2 šálky denně do odeznění příznaků. Ne dlouhodobě.

Bramborový obklad

Používáme při bolestech krku, které trvají déle a došlo ke zvětšení krčních uzlin.

Potřebujeme:

  • 1-3 brambory (podle velikosti)
  • syrový list zelí
  • zázvor
  • mouka

Postup:

Brambory najemno nastrouháme, přidáme k nim vymačkanou šťávu ze zázvoru a paličkou na maso naklepaný list bílého zelí. Vše zahustíme moukou tak, aby vznikla hmota a dala se přikládat na krk. Zavážeme bavlněnou látkou a necháme působit 2-3 hodiny. Můžeme ho během dne měnit 2-3x, ale vždy ho uděláme znovu z čerstvých surovin.

Cumlání česneku

Starý a osvědčený způsob léčby bolesti v krku. Stačí oloupat stroužek česneku, vložit do úst a cumlat (nekousat). Díky cumlání se uvolňují látky, které desinfikují dutinu ústní a krk. Česnek můžeme cumlat celý den a 2-3x ho vyměnit za čerstvý.

Cumlání oleje

Stará metoda pocházející z Ruska. Po probuzení na lačno si dáme do úst lžíci oleje (např. kokosový, sezamový) a 10-15 minut ho převalujeme v ústech. Poté vyplivneme a pomocí lžíce oškrábeme jazyk. Na olej se “nachytají” škodliviny a vyčistí se celá oblast. Při akutních stavech aplikujeme tuto metodu 2x denně, nejlépe poprvé hned ráno než něco sníme či vypijeme. Lze používat po dobu měsíce, pak týden vynechat a pak zase pokračovat. Neprovádíme ale dlouhodobě, tělo by si mohlo zvyknout a již na tuto metodu nereagovat jako na začátku.

Osobní zkušenost

“Toto jsou naše základní léčebné metody. Většinou běžíme pocumlat olej, nasadíme česnek a víc ani není potřeba. Když už je trochu později a v krku skutečně bolí, je potřeba přidat obklad nebo kloktat a popíjet čaj. V každém případě od té doby, co jíme jinak, někoho z nás skutečně bolelo v krku jen párkrát. A díky této přírodní léčbě nepotřebujeme antibiotika ani jiné běžné léky,” přidává osobní zkušenost ze své rodiny Eva Cikrytová, zakladatelka Jíme Jinak.

Zdroje: MUDr. Vladimíra STRNADELOVÁ  a Jan ZERZÁN, Radost ze zdravých dětí; J. JANČA a A.ZENTRICH, Herbář léčivých rostlin; M. KUSHi, Potraviny lék náš vezdejší

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Šnek Janek
19. 1. 2023

S dovolením přidám radu úplně z jiného soudku. Když někde prochladnu nebo cítím že na mne něco leze, jako první pomoc používám horkou vanu s následným otužováním. Tj. prohřát co kdo snese (zdravý člověk vanu, oslabený aspoň hodí nožky do kýble teplé vody) a pak studenou vodou zchladit – opět rozumně podle zdravotního stavu, stačí i třeba jen ruce; to celé několikrát vystřídat. Jde v principu o to, aby se tělo “leklo”, že umře na podchlazení, a vyslalo do boje záchrannou imunitní četu. Mnohokrát se mi to osvědčilo. A ne, není to vždycky příjemné, ale za ten výsledek mi to stojí.

Karolína
29. 1. 2019

už to vidím, 25.února, díky..

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

9
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...