Domů > Magazín > Vaše příběhy

Babi, kde pořád bereš tu energii? (Hanka, 68 let)

Na svůj věk jsem si připadala celkem zdravá, ale v posledních letech se to horšilo. Kdysi jsem měla potíže se slinivkou, tak mě po jídle zlobil žaludek, pokoušela se o mě stále častěji chřipka nebo angína, byla jsem hodně unavená. Mým cílem vůbec nebylo hubnutí, ale posílit imunitu, zlepšit trávení a psychiku. Stačilo pár týdnů na jídelníčku Jíme Jinak a všechno se zlepšilo!

V padesáti jsem si připadala stará a unavená

Vyfotila jsem se před kurzem

Když jsem slavila 50 let, připadala jsem si najednou stará, unavená. Starší známí mi říkali. “Počkej v 60!!” A ačkoli jsem měla různé zájmy a koníčky i zajímavou práci, měla jsem pocit, že mě v životě už nic nečeká. S odchodem do důchodu jsem se přestěhovala po celoživotním žití ve velkoměstě do horské vesnice a musela se naučit mnohé nezbytnosti důležité pro zdejší život (např. štípat dříví). Našla jsem tu nové přátele, založila si zahrádku, mám psa a začala jsem proto žít něco jiného, což mi dalo další impuls do života. Nyní, v 68 letech,  se mi podařilo díky Jíme Jinak upravit si jídelníček tak, abych se po jídle cítila dobře a plná energie. A těším se na každý další den, který si užiji, plánuji si návštěvy přátel, povídání o různých zajímavostech (ne o nemocech!) a soustřeďuji se na hezké věci a události. Podle mě má každé životní období své pěkné stránky, jen je potřeba je nepřehlédnout, udělat první kroky a nenechat se odradit škarohlídy.

Na svůj věk jsem zdravá, ale má to rezervy

Jsem v důchodu, v prosinci mi bylo 68 let. Po téměř celý život jsem žila v Praze, před pěti lety jsem se odstěhovala s dospívající vnučkou, kterou mám v péči, na chalupu do Orlických hor. Už dlouho, určitě 30 let se zajímám o bylinky, posledních 10 let o zdravější stravování a přizpůsobuji tomu jídelníček, pokud to naše finanční prostředky a chutě strávníků dovolují. Na svůj věk jsem celkem zdravá, pohyblivá, někdy mě ale trápí žaludek a trávení, cítím se unavená bez energie, mám slabší slinivku. Nemohu jíst česnek, cibuli a pít víno :-). V posledním roce se to zhoršilo, a tak jsem si mnohokrát říkala, že potřebuji najít nějaký nový, jiný a vhodnější systém stravování a najednou se mi objevily vaše stránky. Měla jsem představu, že se naučím vařit i péct podle vašich doporučení, zlepší se mi fyzička, trávení. Jídlo tím pádem vyzkouší i vnučka (17 let) a třeba i její přítel, který vaří a experimentuje rád. Zaujal mě jak Evin příběh, tak i to, jak píšete, že zdravé stravování nemusí být nutně dražší než běžné vaření a může být velmi chutné. A tak jsem se přidala do Podzimního detoxu.

Mým cílem nebylo zhubnout

Nikdy jsem neměla problém s nadváhou, spíše naopak (měřím 165 cm, vážím 68 kg). Jakmile jsem ve stresu nebo mám větší fyzickou námahu, bez sladkostí  hubnu před očima. Potřebuji zlepšit metabolismus, trávení (žaludek, slinivka), posílit imunitu a zklidnit psychiku. Došla jsem k názoru, že způsob stravování – běžně připravované jídlo a běžné složení jídelníčku mi nevyhovuje, cítím se po jídle unavená a bez energie. Často mám náběh na chřipku nebo angínu. Léky neužívám, jen bylinkové čaje a citrony.

Potřebuju jídelníček, jednoduchá a chutná jídla

Diety jsem nikdy nezkoušela, ale snažila jsem se zařadit do jídelníčku lehká jídla, vločky, bílé jogurty, med, přírodní nebo třtinový cukr, kurkumu, chilli, ale bez nějakého systému. Občas jsem někde něco přečetla, vyzkoušela to uvařit nebo upéct, ale zdálo se mi to časově náročné a složité pro množství různých přísad. Nejsem nadšená kuchařka, vařím sice každý den, ale co nejjednodušeji a co nejrychleji a aby to bylo chutné. Potřebovala jsem jasně daný jídelníček s recepty na každý den alespoň na 14 dní a podle toho jsem schopná nakoupit a přesně postupovat. V detoxu byl na 6 týdnů!

Jak jsem prošla detoxem s Jíme Jinak

A v prosinci po kurzu

Protože jsem kdysi několik let marodila se slinivkou a zůstalo mi trochu citlivější zažívání a hlavně můj žaludek reaguje na některé potraviny (cibule, česnek, miso) špatně, bouří se, netráví apod., musela jsem pečlivě hledat, které koření a které ingredience mohu použít. Vybírala jsem z navrženého jídelníčku, ale ne všechno jsem vařila. Hodně jsem si to zjednodušila opakováním několika stejných jídel, které mi dělají dobře. Ráno bylinkový čaj od bylinkáře na míru, ovesnou kaši s podušenou zeleninou, svačina kváskový žitný chléb s domácí marmeládou bez cukru a dochucovadel nebo s medem, oběd podle jídelníčku a večeře bylinkový čaj jako ráno, zeleninový talíř nebo ovesná kaše. Odbourala jsem postupně maso, uzeniny, mléko, světlou mouku, pšeničné pečivo, cukr. Občas použiji do jídla vajíčko, občas bílý jogurt, místo cukru stevii a jím kváskový chleba. Není to dokonalé, já vím, ale zatím jsem na tom takhle.

Chutě se rychle upravily

Když jsem dělala poprvé zapékanou zeleninu s rýžovými nudlemi, zdála se mi taková nijaká, ale další týden už mi chutnala lépe a dnes je to moje chuťově oblíbené jídlo. A také červená čočka a jáhly.

Co mi detox dal

Po 8 týdnech vidím rozdíl. Cítím se po tomto jídle plná energie, žaludek je spokojený a netrápí mě. Problémy s ním, o kterých jsem psala před kurzem, zapřičinilo evidentně zakyselení a to se daří odstraňovat právě díky radám a receptům z jídelníčku Jíme Jinak.
Vnučka se občas přidala a hlavně večeře si dává se mnou. Taky mi několikrát během posledních dvou týdnů řekla: “Babi, kde bereš pořád tu energii? Vždycky jsi byla unavená a teď máš pořád chuť něco dělat. Já to chci taky tak!”
Úklid a další vychytávky jsem doporučovaným způsobem, kromě několika vylepšení z JJ, zavedla už před 10 lety a moc se mi to osvědčilo. Dovedlo mě k tomu tenkrát, že jsem už měla dost toho, jak jsem všechno během adventu před sebou hrnula a na Štědrý den jsem večer v devět jsem odpadla s migrénou. A taky jsme se stěhovali, což mi pomohlo zbavit se sousty “ležáků” ze skříní a sklepa.
Letošní Advent byl opravdu klidný, příjemný a ani stopa po nestíhání.

Jak jsem zvládla Vánoce

Přiznám se, že jsem neodolala, když přišla kamarádka o svátcích na návštěvu a donesla svoje krásně vypadající vánoční cukroví. Jenže v noci jsem pak byla dvakrát vzhůru, vařila si mátový čaj, a ráno jsem si ráda spravila zažívání zeleninovým vývarem. Jakmile si člověk zvykne jíst jinak, prostě se k tomu vrací.

U nás jsou každým rokem všichni natěšení hlavně na linecké cukroví a to jsem letos dělala podle receptu v kurzu a jednu várku klasickou. Všem nové cukroví chutnalo, i bez cukru mělo velký úspěch. Perníčky bez cukru, které jsem letos pekla s vnučkou úplně poprvé, se povedly a chutnaly. Štědrovečerní večeře proběhla standardně – salát a vepřové nebo kuřecí řízky, to jsem opravdu zhřešila, ale spíše z pohodlnosti, protože obojí připravovali pánové v naší rodině (děda a přítel vnučky) a jakmile se oni stanou “vládci” kuchyňské linky, nikdo další se tam už nevejde, pouze ke dřezu a k umytí nádobí.

Pokračuji dál

Milá Evi, děkuji velmi za zkušenost, kterou jsi mi pomohla prožít. Jednotlivé body, výběr potravin, vynechání určitých potravin a rady pro každý týden byly velkou pomocí a opravdu báječně sestavené. Budu pokračovat ve vylepšování jídelníčku podle tvých doporučení, to je jasné. Moc jsem toho ohledně sebe ve skupině nesdílela, ale ráda jsem si četla, co se děje ostatním a byla to pro mě podpora. A taky děkuji za tvůj aktivní a optimistický přístup.

Zdravé vaření nezatěžuje můj rozpočet

Pokud jde o peníze: jsem obyčejný důchodce s důchodem necelých 12 tis./měs. Nemohla jsem nakoupit základní seznam potravin najednou. Vybrala jsem to, co se mi zdálo i kvůli přípravě jednoduché, a postupně jsem následující měsíc doplnila další. Protože už nekupuji tzv. nevhodné potraviny a ty vhodné vydrží na několikeré vaření, nezatěžuje to můj rozpočet a s penězi, které mám vyčleněné na stravování (cca 4 tis. měs.) vyjdu.

Srdečně zdraví Hanka

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

45 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář