Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Střapačky se zelím a tempehem

Uvařeno
sezóna léto
sezóna podzim

Střapačky nebo-li halušky se zelím a uzeným k nám přišly ze Slovenska. Díky “špeku” z tempehu a kysanému zelí je to chuťově výrazné, syté a lahodné jídlo.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 0,5 balíčku kysaného zelí
  • 1 lžíce škrobu + 3 lžíce studené vody
  • 1 lžíce sladu nebo sirupu (není nutné)
  • halušky
  • 1/4 uzeného tempehu
  • sůl

Změnu jídelníčku jsem podnikla kvůli manželovi, který je diabetik. Jeho stav se po prodělání obyčejné chřipky velmi z...

Jak připravit halušky se zelím a tempehem

  1. Scedíme si kysané zelí, propláchneme ho a pokrájíme na menší kousky.
  2. Zelí dáme do hrnce, nalijeme vodu, přidáme lžíci jablečného octa a dusíme cca 15 minut.
  3. Zelí zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.
  4. Chvilku provaříme, pokud je zelí kyselé, přidáme lžíci sladu nebo sirupu a vypneme.
  5. Na oleji si zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku se solí.
  6. Až je cibulka zlatavá, přidáme na kostičky pokrájený tempeh a společně ještě osmažíme.
  7. Vypneme.
  8. Smícháme halušky, zelí a tempeh s cibulkou. Zdobíme petrželkou.

Praktické

  • Místo halušek můžete dát i uvařené těstoviny (např. fleky nebo kolínka).
  • Místo klasického zelí můžete použít i zelí kedlubnové nebo cuketové.
  • Tempeh můžete nahradit uzeným tofu.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

hajekelcara10
24. 4. 2024

Diky za tip 😉

Luxusní rychlý obídek 😊 Jen jsem uvařila kukuřičná kolínka. Děkujeme 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jáhlové knedlíky plněné uzeným

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Grilovaný “steak” z tempehu

Léto je sezónou grilování a dobrého jídla. Ale co grilovat, když člověk jí jinak? Zkuste třeba právě tento namarinovaný tempeh. Je to skvělá alternativa kl...