Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Chalupářské ražničí bez masa

Uvařeno
sezóna léto

Pro teplé večery letní večery na chalupě se perfektně hodí ražničí nebo-li špízy. Jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do plavek a s jejich přípravou si nemusíte příliš lámat hlavu, protože jsou jednoduché a rychle hotové. Tuto dobrotu si můžete udělat jak v troubě, tak také na terásce či na chalupě na grilu.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1-2 mrkve
  • 1 větší cibule
  • 1 ks uzené tofu / tempeh
  • 0,5 cukety
  • pár žampionů (není nutné)
  • čtvrt šálku shoyu
  • 3-4 lžíce oleje
  • čtvrt šálku vody
  • 2 stroužky česneku

Vladčiny komentáře nás moc baví číst. Tenhle jsem ovšem nemohla nechat jen někde po receptem na polévku. Je povzbuzen...

Jak udělat chalupářské špízy
  1. Zapneme si troubu na 200°C.
  2. Nakrájíme si mrkev na kolečka, cuketu na půlkolečka, tofu nebo tempeh na kostky, žampiony na půlky a cibuli na měsíčky.
  3. Postupně vše napichujeme na špejle a vkládáme do pekáče.
  4. Zbylou zeleninu a tofu nebo tempeh vložíme na dno pekáče mezi špízy.
  5. Smícháme si shoyu, olej, vodu a vylisované česneky a nalijeme do pekáče ke špízům.
  6. Pekáč přiklopíme poklicí nebo alobalem a pečeme 30-45 minut.
  7. Poté odklopíme a pečeme nepřikryté ještě cca 10-15 minut, aby špízy měly kůrčičku.
  8. Podáváme s rýží, jáhlovou kaší, polentovým knedlíkem nebo kváskovým chlebem, zelenou posypkou (petrželka, pažitka) a bohatým zeleninovým salátem. Jako namáčecí dip se dobře hodí domácí majonéza.
Praktické
  • Pokud vám ze špízů zbude šťáva, polijte si s ní přílohovou obilovinu, uschovejte ji na marinování dalších dobrot (bílé tofu a tempehu) nebo ji přidejte do dalších pokrmů – hodí se k těstovinám, zeleninovým a luštěninovým směsím, rizotům.
  • Zbylou omáčku ze špízů můžete také zahustit škrobem rozmíchaným v trošce studené vody a podávat buď ke špízům nebo uschovat na jiné jídlo (smíchat s těstovinami, rýží, luštěninami, zeleninou).
  • Tyto špízy můžete i grilovat. Pak ale marinádou špízy potírejte během grilování.
  • Ke špízům se hodí skvěle kupovaná nebo domácí zdravá majonéza nebo třeba dip z rostlinného jogurtu.
Obměna
  • Zeleninu můžete měnit dle chuti. Výborná je na špízech i paprika nebo hokkaido dýně.
  • Uzený tempeh je na těchto špízech opravdová lahůdka. Naše nejoblíbenější špízy jsou kombinací uzeného tempehu a tofu.
  • Žampiony nejsou potřeba, ale špízy jsou s nimi opravdu moc dobré.
  • Pokud máte zázvor, přidejte ho na malé kostičky nakrájený nebo nastrouhaný v kroku 5 do marinády.
  • Můžete si pohrát i s kořením. Do marinády můžete přidat například tymián, grilovací koření, koření na brambory, kari, provensálské atp. Koření ale vždy vybírejte bez glutamátů, éček a cukru.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
12. 11. 2021

To jsme si pošmákli, výborné ražniči ♥️ měli jsme s fazolemi nakyselo, domácím kimchi, osvěžující salatek, domácí chlebik na páře, škvarková pomazanka a klíčky ♥️ Děkujeme JJ ♥️

Slavomíra
27. 6. 2021

+šampiňóny,rozmarín a tymián, k tomu kaša z ryže a upečenej dýně,zeleru a batátu(pridala som piecť k špízom),kvasená..no mňam

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

8
26

Jíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut

Chutný a zdravý oběd pro celou rodinu, polévka i hlavní jídlo, se dá bez problémů připravit za 30 minut i s úklidem kuchyně! Jak to zvládnout? Pojďte s nám...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.