„Bramborové“ knedlíky » Jíme Jinak

„Bramborové“ knedlíky

Autor , Rubrika Přílohy, Recepty, Vaše recepty, 04.02.2014

Štítky:

IMGP3342

Základní informace

Po zkoušení různých poměrů jednotlivých ingrediencí a způsobů zpracování jsem se dopracovala k tomuto postupu, který mi, co se týče chuti i konzistence, nejvíce připomíná bramborové knedlíky.

Ingredience a pomůcky

  • 1 šálek jáhel
  • 50g celeru
  • 180g batátů
  • kukuřičná mouka polohrubá
  • umeocet

Postup
Dáme uvařit jáhly v poměru 1:3 v předstihu, aby byly zchladlé a dalo se s nimi pracovat. Do osolené horké vody dáme vařit oloupaný celer a batáty vcelku. Uvaříme do poloměkka asi tak 7 minut ať z toho není kaše a mírně zchladlé nastrouháme na jemném struhadle. Pokud máme jáhly z ledničky, zvlhčíme trochou vody ze zeleniny. Ochutíme asi lžičkou umeocta, zaprášíme moukou (mě to vycházelo asi 1 šálek) a vypracujeme tuhou hmotu gumovité konzistence. Z tohoto množství uděláme 2 velké šišky, zabalíme do vlhké utěrky a napařujeme 40 minut. Necháme chvíli zchladnout a krájíme nejlépe nití.

Praktické rady
Můžeme udělat i klasické noky a vařit ve vodě. Nebo uděláme placky a pečeme na sucho na pánvičce nebo v troubě.

  • materiály

    Online kurz: Jak na zdravé dezerty

    Pojďte si společně pochutnat - zdravě!

    • Naučíme vás 10 nejoblíbenějších dezertů
    • Vše bez nadbytečných cukrů a živočišných produktů
    • Přehledně a prakticky formou videolekcí
    Překvapíte i náročné mlsaly. Podívejte se sami.

    Prohlédnout
  • 12 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Xandra

    nemohla by být mouka pohanková ? 🙂

    Určitě mohla, jen mi přijde kukuřičná k jáhlám chuťově lepší.

    mohla, jen nebudou vypadat barevně jako bramborové 🙂

    Tak tohle mne taky nadchlo! Se spenatovobrokolicovou omáčkou a cizrnou. Mnam.

    Mnam 🙂

    Knedlíky jsou opravdu luxusní! Místo mouky jsem dala kukuřičnou krupici a šlo to taky. Byla k tomu svíčková se seitanem a dušená červená řepa ala brusinky. No prostě mňamózní nedělní oběd!

    No, tohle bych mohla zvládnout. Co jsem doteď dělala, dopadlo katastrofálně. Bylo to asi vždycky moc řídké a i když jsem to zahustila pohankovou moukou, tak to bylo snad ještě horší. Tak zítra to zkusím! 🙂

    Ježiš, no ty vypadají luxusně… o vékendu je musím zkusit!!!!

    Omlouvám se za nejapny dotaz, naparujete na paracku v hrnci nebo máte lepší fígl? Díky

    Nevím, jak je dělá Mapavča, já je dělám na pařáčku v utěrce 🙂

    Ano, na pařáčku v hrnci, zabalené do vlhké utěrky.

    Janina

    Na pařáčku zabalené do potravinářské fólie 🙂 Utěrkou jsem začala a možná u ní časem skončím 🙂

    Zobrazit všech 12 komentářů

    Jíme Jinak