„Bryndzové halušky“ » Jíme Jinak

„Bryndzové halušky“

Autor , Rubrika Hlavní jídla, Recepty, Vaše recepty, 29.04.2014

Štítky:

U nás, Slovákov, chýbať nemožu. Pokiaľ ich máte radi, skúste túto verziu - aj keď s tými povodnými veľa spoločných surovín nemajú...

 

Ingredience

Na cesto:

  • 1 šálka pšena (jáhly)
  • 3/4 šálky jemných ovsených vločiek
  • 3/4 šálky pohánkovej múky
  • 4 šálky vody
  • soľ podľa potreby

Na omáčku:

  • 1 biele tofu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • umeocet

Na posypanie:

  • 3/4 údeného tofu
  • príp. zeler
  • olej
Postup

Uvaríme pšeno v 4-násobku vody, po 1/2 hodine varu výraznejšie osolíme. Ešte do vriaceho pšena vsypeme ovsené vločky – množstvo je od oka, má to byť nie celkom hustá kaša. Zhustne pri chladnutí. Potom necháme vychladnúť.
Zatiaľ dáme variť asi 1 dl vody so štipkou soli. Keď bublá, namrvíme prstami biele tofu a pridáme cesnak. Necháme variť asi 5 minút. Potom rozmixujeme asi 3/4 tofu s cesnakom a vodou, v ktorej sa varilo. Výrazne ochutíme umeoctom – aby chuť bola podobná bryndzi. Prisypeme zvyšok uvareného tofu a mixujeme už len krátko, aby tam zostali hrudky.
Do vychladnutej zmesi na halušky vmiešame pohánkovú múku. Cesto by malo byť veľmi husté. Potom do vriacej vody vhadzujeme halušky- radšej vačšie, sú potom tvrdšie a chutnejšie. Ihneď po vyplávaní vyberáme a preplachujeme studenou vodou.
Na záver opečieme na troške oleja alebo ofritujeme údené tofu, kto chce aj kúsky zeleru.

Praktické rady

Na tanieri možeme pridať kvasenú zeleninu, prípadne namiesto „bryndze“ použiť udusenú kyslú kapustu (zelí).

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • 18 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Tak jsem je dnes také zkoušela :-). Bryndza super, ale halušky jsem zkoušela bezlepkové z rýže a jáhel a bohužel z toho vznikla kaše. Inspirovala jsem se recept od dr. Strnadelové, ale i když jsem neustále zahušťovala, halušky byly moc měkké a při míchání s bryndzou se to celé proměnilo v kaši. Ale všechny tři děti to jedly a po návratu z odpolední procházky chtěli ohřát zbytek, takže to až takový neúspěch nebyl :-). Ještě tomu dávám šanci a příště zkusím dát při vaření rýže a jáhel méně vody.

    Snad se vyjádří ještě někdo, ale já myslím, že by stačilo vařit jáhly s vodou v poměru 1:2. Kde není tolik vody, nemusí se tolik zahušťovat, že :).

    Možná by to stačilo, každé jáhly jsou jiné, mně se v tomto poměru připalují.

    Chtěla jsem napsat, že těsto jsem měla řídké, ne tuhé :-)Díky mojí chybce.

    Hezký večer přeji, dneska jsem dělala na oběd tyto halušky. Těsto bylo fajn, jen jsem asi udělala chybu, že jsem pohankovou mouku (jen polovinu) nasypala na ještě trochu teplé jáhly. To jsem asi udělala špatně, že? Zbytek jsem dala až do studených. těsto jsem neměla dosti tuhé (asi kvůli mé chybce s moukou), tak jsem mouky ještě přidala a vše se pak dělalo moc dobře. Halušky vypadaly krásně 🙂 Dělala jsem je přes struhadlo na halušky taky od Tescomy. Halušky jsem hned po vyplavání opláchla pod studenou vodou a dala do kastrůlku pod pokličku a než jsem všechny dodělala, všechny se nějak proměnily na hustou lepivou kaši a jen ten povrch halušek vypadal ukázkově, ale pod tím jen hmota. Taky mi docela rychle vyplavaly, až jsem si říkala, že ta mouka nemůže být ještě provařená. Můžu se zeptat jestli Vám voda bublá nebo jen klokotá, když je tam házíte? Chuťově byly moc dobré, ale manžel ani dcera mi to jíst nechtěli. Já a moje druhá dcerka jsme si pochutnaly i tak 🙂 ale mrzelo mne to. Udělala jsem něco špatně? Poradíte mi prosím, prosím, jestli se to slepení mohlo stát díky tomu, že jsem dala pohank. mouku na teplé jáhly? Jak vychladlé by měli být? Předem děkuji za odpověď 🙂

    Mne sa osvedčilo nedávať uvarené halušky (po opláchnutí studenou vodou) do hrnca ale rozprestreť na vymastený plech (olejom), aby boli len v jednej vrstve a neboli na seba natlačené. Keď vychladnú, sú pevnejšie. Dokonca sa s nimi lepšie pracuje na druhý deň (z chladničky). Napr. zamiešať do pripravenej (kyslej) udusenej kapusty a posypať orestovaným tofu (biele alebo údené tofu na malé kocky ako slanina, vopred marinované v sójovej omáčke).

    Zdravím! Držela jsem se receptu, ale těsto se mi zdálo pořád moc řídké a mazlavé, tak jsem krom vloček, pohankové a rýžové mouky zahustila i moukou žitnou (inspirovala mě Hanka Zemanová – v Biokuchařce dělá halušky z žitné mouky). Na ruce se lepilo pořád, ale protlačila jsem je snadno rukou přes struhadlo na halušky (od Tescomy) a po uvaření byly perfektní, krásně držely tvar a nelepily se (po propláchnutí studenou vodou). Mám halušky moc ráda a toto je velmi povedená varianta. Díky!

    Leuso, nemáte recept na některý z dortů od Ivy Bahníkové?

    Profilová fotografie na Facebooku

    Jo, tak ty si Iva ostražitě střeží 🙁 nevím sice proč, jsou totiž skvostné, ale asi si chce zachovat jistotu konkurenční výhody :-)))))

    To chápu, už od pohledu jsou lákavé.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Já dělám brynzu pedle Ivy Bahníkové, povařím tofu a pak mixuji s trochou miso pasty, kterou přidávám dokud nedosáhnu chuti brynzy. Pak ještě dochutím/dosolím umeoctem a shoyu a úžasná brynzová pochoutka je na světě 🙂

    Leuš, dávaš hnedé miso? Takže potom je bryndza hnedá?

    Profilová fotografie na Facebooku

    Pravda, že trochu ztmavne a rozhodne není bílá, ale taková béžově krémová… Se světlým misem by nejspíš asi moc neztmavla, nicméně by se těžko docililo té chuti, je totiž o dost méně výrazné. Ale i tmavší ničemu nevadí, chuťově totiž naprosto dosahuje na opravdovou brynzu, což rozdíl v tmavší barvě tak nějak přebije 🙂

    Vďaka! 🙂

    Roman, dobrý nápad.
    S haluškami bojujem už dlho a zatiaľ som to vzdala. Robila som ich cez haluškár, ale vždy mi vyšli mazľavé, málo držali pokolpe. Toto skúsim.
    Mohol by si detailnejšie opísať, ako tie halušky vhadzuješ do vody? Odkrajuješ z cesta nožom, alebo lyžičkou? Vďaka.

    Roman recept nepisal, to ja 🙂 len som sa zabudla podpisat…
    Halusky momentalne robit tak, ze si z misy zoberiem do jednej ruky trocha cesta a druhou rukou navlhcenymi prstami odtrhavam. Malo by to ale ist aj cez haluskar s vacsimi dierami – ja mam len s malymi. S haluskami som tiez bojovala neskutocne – ked som ich robila len z krupov a muky, tak z toho bola krupova kasa. Vlocky tomu daju prijemnu konzistnciu. Dokonca som uz skusala aj verziu s krupami miesto psena, rozmixovane uplne na redsiu kasu a zase zahustit vlockami.

    Aháááá. Takže trhať :). Vďaka, vyskúšam.
    Raz som robila halušky z vareného pšena a pohánkovej múky, vtedy sa mi vydarili pevné. Vyskúšala som ich ešte raz a už mi nevyšli. Krúpové som skúšala tiež (podľa receptu od Strnadelovej) a mala som z nich kašu, takže halušky som už neriskovala, pritom ich mám veľmi rada.
    U halušiek z krúp mám pocit, že síce poja, ale tá vláknina z krúp ich nejako rozdeľuje. Lepšie to ide zo pšena, aj farba je krajšia, aj je s tým menej roboty.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Tak to jsem úplně stejne bojovala s haluskami z krup i já. Takže lépe zahustit vlockama?!? Také mě to od mých opakovaně nezdarilych pokusů dost odrazovalo, tak je asi zas po delší dobe vezmu na milost a zkusím je 😉

    Zobrazit všech 18 komentářů

    Jíme Jinak