- třetina menšího květáku
- 4 polévkové lžíce jemných ovesných vloček
- menší svazek špenátových listů
- 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
- rostlinná smetana
- umeocet
- olej
- 1 mrkev
- sůl
- na ozdobení: restované mrkvové proužky
Jak uvařit květákovou polévku
- Ohřejeme zeleninový vývar.
- Květák nakrájíme na menší kousky, špenát na proužky.
- Mrkev oloupeme a pomocí škrabky uděláme několik dlouhých proužků.
- Do ohřátého vývaru přidáme vločky a květák s trochou soli a společně povaříme asi 15 minut.
- Mezitím si na malé pánvičce orestujeme na trošce oleje mrkvové proužky. Restujeme pomalu a přidáme trochu soli.
- Pomocí tyčkového mixéru polévku lehce promixujeme, nemusí být do hladka, záleží, jak to máte rádi.
- Do hrnce s polévkou na závěr přidáme nakrájený špenát a povaříme pár minut.
- Vypneme oheň, přidáme trochu rostlinné smetany, dochutíme umeoctem a můžeme podávat.
- Ozdobíme restovanými proužky mrkve.
Praktické
- Pokud máte rádi hladkou krémovou polévku, není třeba krájet květák příliš nadrobno, protože ho na závěr rozmixujete.
- Špenát je dobrý v polévce na proužky, proto ho přidávejte až po mixování.
Děti
Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, vynecháme smetanu a solíme jen pár zrnky.
Od 1,5 roku mohou polévku podle receptu, jen šetříme dochucovadly.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Luxusní ♥️ uvareno několikrát a vždycky mě fascinuje ta mrkev navrch, nejenže to vypadá nadherně , ale ta CHUŤ ooooh
Výborná polívka! Květák jsem sice neměla ( za 70Kč jsem ho nechtěla koupit ), dala jsem petržel, řapíkatý celer a kousek mrkve – ostatní podle receptu a moc jsem si pochutnala :)