Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Krémová mírně pikantní kari korma

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 1 petržel
  • 1 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky kari pasty (středně pálivé)
  • špetka mletého koriandru
  • pár semínek fenyklu
  • pár semínek anýzu
  • 1/2 lžičky mletého kari
  • menší hrst kešu ořechů
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce rostlinné smetany
  • zelenina: brokolice, kapustičky, fazolky, mrkev
  • zeleninový vývar dle chuti
  • k dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet

Po jídle mi bývalo na zvracení. Měla jsem pocit, že mám břicho zevnitř oteklé. Lékaři žádnou alergii nenašli, prý je ...

Jak připravit indickou kormu

  1. Na lžíci oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli se solí.
  2. Přidáme nasekaný česnek a zázvor a orestujeme.
  3. Nasypeme najemno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, dýni), kešu a všechno koření včetně kari pasty a vše minutu restujeme.
  4. Zalijeme vývarem a dusíme cca 5 minut doměkka.
  5. Rozmixujeme na jemnou omáčku (přiléváme vývar).
  6. Zjemníme smetanou, dochutíme (umeocet, jablečný ocet) a odložíme.
  7. Nakrájíme zbylou zeleninu: menší mrkve pouze na půlky podélně, kapustičky na polovinu, brokolici nakrájíme na 0,5 cm plátky a fazolky necháme vcelku.
  8. Na pánvičku dáme lžíci oleje a naskládáme zeleninu.
  9. Osolíme, přikryjeme pokličkou a jakmile začne “prskat”, zalijeme vodou a necháme pod pokličkou na mírněém plameni dusit – změknout.
  10. Ozdobíme například petrželkou a dýňovým olejem.

Praktické

  • Pro kompletní talíř podáváme s vařenou obilovinou (např. basmati rýže) a luštěninou nebo tofu/tempehem.
  • Pokud bychom měli omáčku moc hustou, můžeme ji zředit kokosovým mlékem, smetanou nebo vývarem, pokud by byla až moc řídká, lze ji zahustit škrobem (rozmíchat v trošce studené vody a s omáčkou povařit).

Obměna

  • Do omáčky můžeme dát i jinou sladkou zeleninu – celer, batát, cuketu aj.
  • Místo kešu a smetany můžeme do receptu použít kokosové mléko nebo kešu mléko.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pro ty mladší uděláme omáčku bez koření, méně pikantní.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak tohle je velká bomba. Moc děkuji❤️

Vynikající. I manžel a syn, kteří se stravují konvenčně, si moc pochutnali.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici

Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-ko...

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.

Černé rýžové nudle s thajskou zeleninou

Tyhle rychlovky v thajském stylu milujeme. Stihneme tak práci na zahradě i výbornou večeři. Tahle verze je mírně pikantní, ale můžete si udělat i jemnou.