Domů > Zdravé recepty

Paštiková pomazánka

Uvařeno

Skvělá a zdravá paštika inspirovaná DM paštikami.

Ingredience
pro 4 porce
  • 50 g pražená slunečnicová semínka (nebo dýňová, příp. kombinace)
  • 2 PL oleje
  • rozdušená zelenina (např. cibule, celer, mrkev) /od každé zeleniny cca 50g
  • sojovka, umeocet, (citrónová šťáva)
  • 1 lžička medvědího česneku nebo stroužek česneku
  • 50 g vařené fazole adzuki nebo jiných luštěnin
  • jarní cibulka

Preferuju českou kuchyni, suroviny v jídelníčku jsem neznala, ale měla jsem motivaci zlepšit si zdraví, tak jsem zašl...

Postup

  1. Lehce opražíme opláchnutá semínka na sucho na pánvičce.
  2. V hrnci rozdusíme zeleninu (navrstvíme olej, cibuli, celer, mrkev, sůl, můžeme trochu podlít vodou) do měkka 3-10 min podle velikosti kousků.
  3. Semínka rozmixujeme na prášek.
  4. Zeleninu smícháme s uvařenými fazolemi a česnekem a rozmixujeme dohladka.
  5. Přidáme prášek ze slunečnicovývh semínek, sójovou omáčku, umeocet a citronovou šťávu.
  6. Můžeme přidat i něco zeleného – např. jarní cibulku nebo petrželku.

Praktické

  • Pokud použijete dýňová semínka, bude pomazánka více zelená.
  • Zeleninu krájejte na tenké plátky aby byla rychle hotová.
  • Pomazánka bude dost hustá po semínkách, nemusíme se tedy bát zeleninu podlít vodou.
  • Lze použít jiné koření (bazalka, petržel, oregáno, česnek, tymián, rozmarýn…)
  • Říznost dodá i lžička kvalitní hořčice.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
2. 4. 2024

Jo, jo “paštiky” ty já rád 🙂

Jaroslav Hlávka
16. 10. 2023

Taková rychlá čtvrteční večeře 🙂

Ukázat další komentáře