Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Pikantní smetanové kernotto s červenými fazolemi

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Když není čas nebo chuť stát u plotny, rychlý recept přijde vždy vhod. Díky smetaně je kernotto krásně krémové a jemné, ale v kombinaci s chilli a česnekem teprve dostává ten správný šmrnc.

Ingredience
2 porce
  • cuketa (kousek žluté a kousek zelené)
  • 1 malá červená cibule
  • 1 hrst hrášku
  • 2 velké žampiony
  • 1 hrnek vařených červených fazolí
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml rostlinné smetany
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku bez cukru
  • 1 hrnek špaldového kernotta (neuvařené)
  • 150 ml vody
  • sůl
  • pepř
  • chilli
  • mletá červená paprika
  • troška sirupu
  • koriandr (volitelné)
  • jarní cibulka

Naši kluci jsou zdraví, otužilí, nestonají a ujdou spousty kilomentrů. Od prvních příkrmů jedí jinak. Jako veganka js...

Jak připravit fazolové smetanové kernotto

  1. Dáme vařit kernotto do mírně osolené vody a vaříme do té doby, než bude na skus.
  2. Ve větší pánvi orestujeme nakrájenou cuketu, cibuli a žampiony.
  3. Přidáme protlak a zalijeme vodou.
  4. Přimícháme uvařené kernotto, zalijeme smetanou, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, chilli, červenou papriku a trošku sirupu. Přikryjeme poklicí a vaříme zhruba 7 minut tak, aby kernotto “došlo” a získalo krémovou konzistenci.
  5. Odkryjeme poklici, přidáme hrášek, fazole a nasekaný koriandr, krátce ještě povaříme, promícháme a servírujeme posypané jarní cibulkou.

Praktické

  • Pokud máte fazole uvařené předem, je to příprava tohoto jídla opravdová rychlovka.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Zeleninu zvolte dle chuti či sezóny, můžete přidat např. pórek, papriku či mrkev.
  • Můžete použít jakýkoliv druh fazolí podle chuti a zásob.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

8 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Zelené cizrnové kari

Jednoduché, pikantní jídlo z jednoho hrnce, takové je toto kari s cizrnou a zeleninou.

Špagety narůžovo

Červená řepa je zdravá a úžasně univerzální surovina. Dá se připravit na tisíc způsobů. Tento recept je rychlý a kombinace řepy a těstovin je skvělá.

Černá rýže s pestem a fazolemi

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...