Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Pečený domácí tvaroh

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Tento tvarůžek je trošku pracnější, ale výsledek je tak bezvadný, že stojí za to si s ním trochu pohrát. Určitě nebudete litovat.

Ingredience
  • 100 g mandlí
  • 500 g vody
  • šťáva z 1 citrónu
  • čerstvé oregáno
  • sušené oregáno
  • tymián
  • rozmarýn
  • česnek
  • růžový pepř
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Před třiceti lety měla dcera divný kašel. Byly jí dva roky a čekala nás drsná diagnóza – bronchiální astma. Pro...

Jak připravit domácí pečený tvaroh bez laktózy

  1. Dejte mandle na 2 hodiny do teplé vody a pak je oloupejte. Nebo použijte rovnou oloupané. Dejte mandle do mixéru s 250 g vody a pořádně rozmixujte. Poté přidejte zbylou vodu a znovu pořádně rozmixujte.
  2. Dejte do kastrůlku a zahřejte na 85°C. Potom přidejte šťávu z citrónu, chvilku promíchejte a nechte asi 15 minut odpočinout.
  3. Nyní slijte hmotu do cedníku vyloženého plátýnkem. Já nechala okapat v chufamixu. Dejte do lednice na pár hodin okapat. Poté vezměte tvaroh, osolte ho a opepřete, přidejte sušené oregáno a dejte do formičky na sýr, uložte do lednice a nechte přes noc vykapat přebytečnou vodu.
  4. Druhý den dejte tvaroh na pečící papír, předehřejte troubu na 200°C a dejte zapékat na 15 minut.
  5. Nasekejte bylinky a česnek, smíchejte s růžovým pepřem, olivovým olejem a trochu osolte. Rozdělte na dvě části. Jednu si dejte do rendlíku a lehce nahřejte, aby se rozvoněl česnek a bylinky.
  6. Po 15 minutách polijte tvaroh zbylým olejem s bylinkami a dejte dopéct na dalších cca 15 minut.
  7. Dejte tvaroh do mističky a vidličkou ho rozmačkejte, aby se pečené (ne spálené) bylinky promíchaly s tvarohem. Znovu napěchujte do formičky na sýr a nechte vychladnout. Vyklopte na talířek a polijte nahřátým bylinkovým olejem.

Praktické

  • Pokud nechcete, nemusíte tvaroh péct. Pečením se změní konzistence a je opravdu výborný. Můžete ale klidně použít i bez pečení jako klasický tvaroh.
  • Důležité je nechat ho pořádně okapat. Chufamix je v tomto směru velmi praktická pomůcka.

Obměna

  • Použijte jakékoliv bylinky.
  • Pokud nechcete loupat mandle, použijte bílé loupané, jen je nechte třeba pár hodin ve vodě.

Děti

  • Bez pepře a s menším množství soli a oleje vhodné pro děti od 2 let.

 

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, šlo by to i z oříškového másla? Třeba poměr voda a máslo. Děkuji za krásný recept :)

Vypadá to super, ale část rodiny nemůže mandle – šly by nějak nahradit?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.

Budapešťská pomazánka

Tahle chuť se nezapomíná! Kdo jedl v dětství budapešťskou pomazánku, ten se zaraduje nad její dokonalou variantou bez mléčného tvarohu. Recept je velmi jed...

Celerová pečínka

Pokud milujete celer a nevadí vám trochu času navíc strávit v kuchyni, určitě si pochutnáte. Je to voňavé a chutné jídlo, z mála ingrediencí a hodně velká ...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Pečená dýně Butternut

Podzim je tu a s ním i období zapečených pokrmů. Pokud patříte mezi milovníky dýní, vyzkoušejte tuto zapečenou máslovou dýni s nádivkou ze zeleniny a čočky...