- 1 hrnek loupané červené nebo žluté čočky
- 1/2 hrnku kvalitního olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- 1-2 lžíce umeocta (nebo sůl dle chuti)
- případně pepř
Jak připravit majonézu z červené čočky
- Červenou čočku propláchneme a uvaříme ji ve 2 hrncích vody doměkka (na kaši).
- V blenderu nebo pomocí šlehače vyšleháme uvařenou čočku a postupně přidáváme olej.
- Ochutíme citronem a umeoctem a ještě vyšleháme.
- Ochutnáme, případně dochutíme.
- Přemístíme do misky a můžeme konzumovat.
- Uchováváme v chladu max 5 dní.
Praktické
- Tuto “majonézu” můžete použít všude tam, kde byste dali klasickou majonézu nebo tofunézu – do zeleninových salátů, k pečené nebo napařené zelenině, do “bramborového salátu“, do hamburgeru, obložených baget, sendvičů atp.
- Pokud máte problémy s játry, raději olej nekonzumujte syrový, ale do jídla ho zpracujte tepelně. Na oleji v receptu osmažte cibulku a přidejte do mixéru k ostatním ingrediencím a vyšlehejte majonézu.
Obměna
- Kdo má rád může přidat i pepř.
- Místo umeocta můžete dát sůl.
- Dochutit ji můžete hořčicí, syrovou šalotkou a kyselými okurkami.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Po přečtení komentářů jsem dělala poloviční dávku😁Dala jsem osmažit cibulku na rýžový olej. Pak jsem měla dojem, že je málo “olejová”, tak jsem ještě malinko rýžového oleje přilila syrového. a to jsem neměla dělat, to mi vůbec nechutnalo. Trochu jsem to vylepšila najemno nastrouhanou kyselou okurkou, ale….no mám radši tofunézu….
Právě jsem dodělala a mám toho tedy kvanta 🙈 Příště udělám z poloviční dávky. Jen si nejsem jistá, jestli bude manželovi chutnat. Není moc velký fanda do toho a já nevím proč, ale cítím z toho rybinu 😳 Přitom jsem tam nedávala žádnou řasu nebo tak 🤔 Dokonce ani olivový olej – ten mi nechutná. Dala jsem rýžový a trochu lněného, tak že by to bylo tím 🙄 🤔🤷♀️? No, uvidíme až bude úplně studená. Jinak je výborná až na tu záhadnou rybinu 😀🙈🙈🙈 A teď budu přemýšlet, kam ji všude nacpu 😂😂😂