Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Tofunéza aneb tatarská omáčka z tofu

Uvařeno
bez mléka
bez vajec
sezóna zima
děti od 2 let

Máte rádi klasickou majonézu a tataskou omáčku z ní vyrobenou, ale chcete jíst zdravě? Připravte si velmi chutnou domácí tofunézu. Poprvé jsem ji udělala někdy před 10 lety  a od té doby s ní matu všechny návštěvy. Nikdo nepoznal, z čeho to je a všem chutná.

Ingredience
na 4 porce
  • 200 g tofu natural
  • trocha soli
  • 4 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • lžička sojové omáčky
  • lžička umeoceta nebo citronové štávy
  • 2 kysané okurky nebo zelí
  • lžička hořčice nebo zázvorové šťávy (nemusí být)
  • vývar nebo voda

Živana s námi je v každé jarní očistě a v každém vánočním půstu, ačkoli neměla vážné zdravotní problémy ani nadváhu. ...

Jak připravit tofunézu

  1. Tofu vaříme 5 až 10 minut ve slané vodě.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí. S olejem ani cibulí nešetříme. Majonézy jsou oleje plné a chceme docílit podobné nebo ještě lepší chutě.
  3. Nožovým mixérem rozmixujeme uvařené tofu s orestovanou cibulí. Podle potřeby opatrně přidáme trochu vývaru, abychom dosáhli požadované konzistence omáčky, znovu pomixujeme až dostaneme kýženou krémovou konzistenci.
  4. Podle chuti pak přidáme umeocet, sojovou omáčku a strouhané kysané okurky. S dochucovadly nešetříme.
  5. Na pikantnosti můžeme přidat ještě lžičkou hořčice či lžící zázvorové šťávy.
  6. Podle zásob a nálady můžeme přidat ještě čerstvé bylinky, zeleninu apod.

Praktické

  • Skladujte zavřené v lednici a během pár dnů spotřebujte.
  • Tofunézu využijeme při přípravě zálivek na saláty nebo všude tam, kde bychom si jindy dříve dali na talíř tatarku, tedy ke smaženým pokrmům, karbanátkům apod.
  • Místo v extra hrnci se slanou vodou můžete tofu prostě hodit do polévky, kterou zrovna vaříte.
  • Nechce-li se vám špinit dva hrnce (jeden na povaření tofu a druhý na restování cibulky), můžete vynechat cibuli.
  • Abychom do přípravy dostali olej, přidáme ho do vody, ve které se tofu vařilo. Ať se alespoň prohřeje – olej potřebuje tepelně upravit, aby nám neškodil. Dále postupujeme jako v předchozím receptu.
  • Další úsporu času můžeme docílit tak, že okurku nebudeme strouhat, ale rovnou ji do omáčky rozmixujeme.
  • Pokrm je bezlepkový, pokud použijete sójovou omáčku tamari.
  • Pokud nemůžete jíst sójové výrobky, vyzkoušejte čočkovou majonézu nebo cuketézu.
  • Pokud nemáte čas tofunézu vyrábět, můžete si ji koupit ve zdravé výživě.

Děti

  • Tofunéza je vhodná jako zpestření pro děti od dvou let, ale nedáváme jim velké množství.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

56 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Taky mám po rozmixování tyčákem drobounké minikousky, ale chuťově moc dobrá. Jen místo vývaru z tofu jsem ředila nálevem z okurek. Dala jsem lžičku hořčice a jinak vše dle receptu. Ta konzistence by se dala řešit tím, že použijeme silken tofu a možná bych i přidala víc oleje. Jímá mě tedy hrůza, při představě, kolik oleje asi má v sobě klasik nebo i vege majonéza, ale na tu chuť i konzistenci by to asi fakt chtělo přidat…

martina.hladikova
27. 1. 2024

Tofunéza je mňamka. 👍 Přidávám černou sůl do vody na vaření tofu. A nakonec na vyladění chuti.

Ukázat další komentáře