Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Tofunéza aneb tatarská omáčka z tofu

Uvařeno
bez mléka
bez vajec
sezóna zima
děti od 2 let

Máte rádi klasickou majonézu a tataskou omáčku z ní vyrobenou, ale chcete jíst zdravě? Připravte si velmi chutnou domácí tofunézu. Poprvé jsem ji udělala někdy před 10 lety  a od té doby s ní matu všechny návštěvy. Nikdo nepoznal, z čeho to je a všem chutná.

Ingredience
na 4 porce
  • 200 g tofu natural
  • trocha soli
  • 4 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • lžička sojové omáčky
  • lžička umeoceta nebo citronové štávy
  • 2 kysané okurky nebo zelí
  • lžička hořčice nebo zázvorové šťávy (nemusí být)
  • vývar nebo voda

Malá Anička měla ekzém od 3 měsíců. Její maminka nedala na řeči lékařů, že to zmizí samo, a pátrala, jak se ekzému zb...

Jak připravit tofunézu

  1. Tofu vaříme 5 až 10 minut ve slané vodě.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí. S olejem ani cibulí nešetříme. Majonézy jsou oleje plné a chceme docílit podobné nebo ještě lepší chutě.
  3. Nožovým mixérem rozmixujeme uvařené tofu s orestovanou cibulí. Podle potřeby opatrně přidáme trochu vývaru, abychom dosáhli požadované konzistence omáčky, znovu pomixujeme až dostaneme kýženou krémovou konzistenci.
  4. Podle chuti pak přidáme umeocet, sojovou omáčku a strouhané kysané okurky. S dochucovadly nešetříme.
  5. Na pikantnosti můžeme přidat ještě lžičkou hořčice či lžící zázvorové šťávy.
  6. Podle zásob a nálady můžeme přidat ještě čerstvé bylinky, zeleninu apod.

Praktické

  • Skladujte zavřené v lednici a během pár dnů spotřebujte.
  • Tofunézu využijeme při přípravě zálivek na saláty nebo všude tam, kde bychom si jindy dříve dali na talíř tatarku, tedy ke smaženým pokrmům, karbanátkům apod.
  • Místo v extra hrnci se slanou vodou můžete tofu prostě hodit do polévky, kterou zrovna vaříte.
  • Nechce-li se vám špinit dva hrnce (jeden na povaření tofu a druhý na restování cibulky), můžete vynechat cibuli.
  • Abychom do přípravy dostali olej, přidáme ho do vody, ve které se tofu vařilo. Ať se alespoň prohřeje – olej potřebuje tepelně upravit, aby nám neškodil. Dále postupujeme jako v předchozím receptu.
  • Další úsporu času můžeme docílit tak, že okurku nebudeme strouhat, ale rovnou ji do omáčky rozmixujeme.
  • Pokrm je bezlepkový, pokud použijete sójovou omáčku tamari.
  • Pokud nemůžete jíst sójové výrobky, vyzkoušejte čočkovou majonézu nebo cuketézu.
  • Pokud nemáte čas tofunézu vyrábět, můžete si ji koupit ve zdravé výživě.

Děti

  • Tofunéza je vhodná jako zpestření pro děti od dvou let, ale nedáváme jim velké množství.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dělám to už po padesáté nejmíň a pokaždé taková mana, že prostě musím pustit ty emoce ven a pochválit to. Jdou mi z toho oči šejdrem, jak dobré to je!!! Děkuji!!

Ooo, to je vynikající záležitost! Děkuji za recept. :)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kopřivová pomazánka

Mladé kopřivy jsou plné léčivých látek a minerálů. Jedna z cest, jak využít jejich detoxikačních schopností a obohatit si jídelníček, je přidat je do pomaz...

Ředkvičková pomazánka

Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.

Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Slaný štrúdl s kysaným zelím a uzeným tofu

S podzimem přichází i období štrúdlů. Sladké varianty asi známe všichni, ale co si takto udělat štrúdl naslano? Kombinace kysaného zelí a uzeného tofu nebo...

Tofu kostky v křupavé krustičce

Chybí vám něco křupavého, ale chcete, aby to bylo i zdravé? Tato slaná křupavá dobrota se hodí jak k hlavnímu jídlu, tak i jen tak, jako zdravá svačinka, t...