Už jste začali vařit podzimně? Nebo je to pro vás vyšší dívčí a vaříte celý rok to samé? Má to velké výhody přizpůsobit se ročnímu období. Když si budete vařit dobře, snáz se vyhnete chřipkám, rýmám, nachlazení, bolestem zad a depresím. O nabírání váhy ani nemluvím. To jde na podzim až nebezpečně snadno :-)

Sezónní vaření

Začala nám sezóna dýní, cuket, zelí, kapusty a kapustiček, celeru a dalších dobrot, které se každý den objevují na našem stole. Na sezónním vaření je prima, že nevaříte celý rok dokola stále to samé, ale zařazujete do jídelníčku to, co tam přirozeně patří. Díky tomu některé potraviny jíte v jejich sezóně často a když se jich nasytíte, akorát přijde sezóna další a je zase dostatek něčeho jiného. A my už dnes víme, že to je právě to, co potřebujeme jíst. V kuchyni není nuda, na talíři není nuda a nic se nám nepřejí. A vždycky je důvod se těšit na další období, místo nářku nad tím, že končí to předchozí.

Proč změnit jídelníček

Význam úpravy jídelníčku se obecně stále velmi podceňuje. Přitom všichni ti, kdo to s námi vyzkoušeli v podzimním kurzu, nám jistě dají za pravdu, že přizpůsobit výběr ingrediencí aktuálnímu ročnímu období se skutečně vyplatí.

Vyhnete se tak snáze podzimním chřipkám, nachlazení, migrénám a mnoha dalším zdravotním a psychickým potížím jako jsou stále běžnější deprese.

Na řadu přicházejí jiné orgány, než které byly citlivé v létě, a my máme šanci jim udělat něco jako roční servis a mít zase na rok vystaráno. Pokud se budeme dobře stravovat, tak ani nepřibereme, což je na podzim právě tak nebezpečně snadné.

Intuitivní vaření

Když jsem změnila jídelníček, tak mi zpočátku naprosto unikalo, které potraviny jsou zahřívající a které ochlazující, které se mají víc jíst v zimě a které v létě. Ale časem jsem zjistila, že to dělám zcela automaticky a bez přemýšlení. Že vařím velmi intuitivně. A v knihách jsem ke své velké radosti našla potvrzení správného výběru. Už to mám tak, že když v kostech cítím blížící se chladné dny, přirozeně namočím jiné obilí a luštěniny než bych vybrala pro ten den, kdy je třeba ještě velmi pěkně. A druhý den se musím smát, jak jsem to trefila.

Jak jste na tom vy?

Víte, co máte vařit? A děláte to? Nebo už si dlouho plánujete, že jídelníček přizpůsobíte, ale pořád to nějak nevychází. Zajímá nás, jestli taky vaříte sezónně nebo je to pro vás vyšší dívčí, kterou zatím nezvládáte.

Pokud patříte k těm, co stále neví, jak na to, stáhněte si zdarma seriál se vzorovým jídelníčkem a videem na téma podzimní strava. Tam to všechno je! Anebo se k nám přidejte do podzimního detoxu, kde se to vše společně naučíme a budeme praktikovat.
Chci podzimní seriál

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...
  1. Sezónní jídelníček, to je krásná věc. Už dávno si všimla, že na jaře mám obrovskou chuť na klíčky a všechny zelené listy, které vyrostou na zahradě, v létě zase na květák, hrášek, houby atd.,na podzim mně moc chutná korenova zelenina,dyne, jablíčka a v zimě kysane zelí. Když jsem si zeleninu a ovoce zamrazila nebo zavarila,velkou část jsem později vyhodila,protože už na to nikdo neměl chuť. Proto nás ani nenapadne, si v zimě koupit např. hrozny nebo papriky a na jaře třeba upéct hokaido a v zimě,když si představím zelený salát , je mně chladno už teď. Tak se řídím tím,
    co říká tělo a nehledim moc na to,co je v regalech obchodů.

    • Mám to stejně a mám z toho obrovskou radost, jak si vyčištěné tělo krásně řekne. Dřív si říct nemohlo, protože tyhle jídla neznalo.CHudák tělo, dostávalo zabrat – saláty k večeři a obědu celý rok, k snídani jogurt, brrr, jak jsem to vydržela???😃

  2. Já dostala konečně chuť na jáhly a pohanku, celé léto jsem si na tyto dvě obiloviny ani nevzpomněla. A najednou jsem musela mít jáhlovo batátovou kaši a tempeh na medu. To střídání ročních období je fakt boží, nikdy jsem si to neuvědomila tolik jako v poslední době. Jsem ráda, že žiji v tomto podnebném pásmu, kde není nuda:-)

    • Tak to mám úplně stejně. Baví mě i to sychravo a zima, kdy jíme hutná, teplá jídla a jsme rádi, že jsme doma v teple. V létě mi stačí dvě lehká jídla za den, trocha ovoce co roste a jsme pořád někde venku….

  3. Ahoj Evo ,
    jak se pozná pravá skořice od nepravé. Netušil jsem že je vícero druhů.
    Diky a vše dobré skrze vše, Viťa.

    • Víťo, ta pravá neboli cejlonská skořice se pěstuje na Srí Lance, je jemná a sladká. Více se ale prodává kassia, které se někdy říká skořice čínská. Ta druhá se dováží z Číny a Indonésie. Výrazněji voní a navíc je podstatně levnější :-) Obsahuje však více kumarinu než pravá. Tato látka může teoreticky poškozovat játra. Existují nějaké studie, kdy měřili množství této látky v prodávaných vzorcích a v té „nepravé“ bylo kumarinu násobně více než v té pravé. Asi se není čeho obávat, pokud člověk používá skořici střídmě a pořád se vyplatí jít po pravých a čistých formách potravin, nikoli po levných náhražkách. To samé platí například pro vanilku.

      • Na druhou stranu jsou ale pokusy, že při konzumaci skořice cassia (myslím, že před jídlem) je více stabilní inzulín, jsou menší výkyvy.
        Cejlonská skořice na to tak velký vliv neměla.

        • Je to jako se vším, každá potravina má své specifické účinky a není radno se s nějakou extrémní (což třeba skořice je extrémně zahřívající) s ní cpát ve velkém jen pro nějaký ten účinek, který se teď objevil. Chce to využít moudrost našich předků a respektovat to, jak působí potravina jako celek na nás jako celek. Není smyslem si stabilizovat inzulin (při naší stravě to ani není potřeba) skořicí ale zatížit si třeba játra nebo dát do těla tolik horkosti, že mě bude bolet hlava, dělat se akné apod. Prostě všeho s mírou a dobrého pomálu. Skořice se těžko sklízí a je drahá, je to lék a koření, ne jídlo, tak bych to viděla a je to tak bezpečné pro všechny 😉

    • Nečetla jsem celé, ale rozhodně platí, že skořice je zahřívající silné koření, funguje i jako lék, a má se s ním podle toho zacházet – s mírou a jako se vzácným zbožím, protože je těžké ho získávat. Viděla jsem jednou dokument, jak se ta pravá skořice loupe (70 leté babičky za pár haléřů kdesi v chatrči) a jak je to nezaplacená práce a jak se to vlastně nesprávně levně prodává u nás a vidím to od té doby jinak. Že existují dva druhy vím, že se víc prodává ta „nepravá“ skořice, se nedivím. Je to jako se vším.

    • Petro, kliknete si na podtrzenou cast o serialu zdarma, otevre se vam stranka, kde si zadate emailovou adresu, kam chcete, avy vam materiaky chodily, a uz to pobezi.

  4. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak ráno uvařit jídlo s sebou do práce, školky či školy
Další článekJe libo kávu s rostlinným mlékem? Dnes už ji nabízí i velké kavárny.