Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Vařte sezónně – má to spoustu výhod! Víte, jak na to?

Už jste začali vařit podzimně? Nebo je to pro vás vyšší dívčí a vaříte celý rok to samé? Má to velké výhody přizpůsobit se ročnímu období. Když si budete vařit dobře, snáz se vyhnete chřipkám, rýmám, nachlazení, bolestem zad a depresím. O nabírání váhy ani nemluvím. To jde na podzim až nebezpečně snadno :-)

Sezónní vaření

Začala nám sezóna dýní, cuket, zelí, kapusty a kapustiček, celeru a dalších dobrot, které se každý den objevují na našem stole. Na sezónním vaření je prima, že nevaříte celý rok dokola stále to samé, ale zařazujete do jídelníčku to, co tam přirozeně patří. Díky tomu některé potraviny jíte v jejich sezóně často a když se jich nasytíte, akorát přijde sezóna další a je zase dostatek něčeho jiného. A my už dnes víme, že to je právě to, co potřebujeme jíst. V kuchyni není nuda, na talíři není nuda a nic se nám nepřejí. A vždycky je důvod se těšit na další období, místo nářku nad tím, že končí to předchozí.

Proč změnit jídelníček

Význam úpravy jídelníčku se obecně stále velmi podceňuje. Přitom všichni ti, kdo to s námi vyzkoušeli v podzimním kurzu, nám jistě dají za pravdu, že přizpůsobit výběr ingrediencí aktuálnímu ročnímu období se skutečně vyplatí.

Vyhnete se tak snáze podzimním chřipkám, nachlazení, migrénám a mnoha dalším zdravotním a psychickým potížím jako jsou stále běžnější deprese.

Na řadu přicházejí jiné orgány, než které byly citlivé v létě, a my máme šanci jim udělat něco jako roční servis a mít zase na rok vystaráno. Pokud se budeme dobře stravovat, tak ani nepřibereme, což je na podzim právě tak nebezpečně snadné.

Intuitivní vaření

Když jsem změnila jídelníček, tak mi zpočátku naprosto unikalo, které potraviny jsou zahřívající a které ochlazující, které se mají víc jíst v zimě a které v létě. Ale časem jsem zjistila, že to dělám zcela automaticky a bez přemýšlení. Že vařím velmi intuitivně. A v knihách jsem ke své velké radosti našla potvrzení správného výběru. Už to mám tak, že když v kostech cítím blížící se chladné dny, přirozeně namočím jiné obilí a luštěniny než bych vybrala pro ten den, kdy je třeba ještě velmi pěkně. A druhý den se musím smát, jak jsem to trefila.

Jak jste na tom vy?

Víte, co máte vařit? A děláte to? Nebo už si dlouho plánujete, že jídelníček přizpůsobíte, ale pořád to nějak nevychází. Zajímá nás, jestli taky vaříte sezónně nebo je to pro vás vyšší dívčí, kterou zatím nezvládáte.

Pokud patříte k těm, co stále neví, jak na to, stáhněte si zdarma seriál se vzorovým jídelníčkem a videem na téma podzimní strava. Tam to všechno je! Anebo se k nám přidejte do podzimního detoxu, kde se to vše společně naučíme a budeme praktikovat.
Chci podzimní seriál

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Naděžda
23. 9. 2020

Sezónní jídelníček, to je krásná věc. Už dávno si všimla, že na jaře mám obrovskou chuť na klíčky a všechny zelené listy, které vyrostou na zahradě, v létě zase na květák, hrášek, houby atd.,na podzim mně moc chutná korenova zelenina,dyne, jablíčka a v zimě kysane zelí. Když jsem si zeleninu a ovoce zamrazila nebo zavarila,velkou část jsem později vyhodila,protože už na to nikdo neměl chuť. Proto nás ani nenapadne, si v zimě koupit např. hrozny nebo papriky a na jaře třeba upéct hokaido a v zimě,když si představím zelený salát , je mně chladno už teď. Tak se řídím tím,
co říká tělo a nehledim moc na to,co je v regalech obchodů.

Vlčková Jitka
4. 10. 2017

Já dostala konečně chuť na jáhly a pohanku, celé léto jsem si na tyto dvě obiloviny ani nevzpomněla. A najednou jsem musela mít jáhlovo batátovou kaši a tempeh na medu. To střídání ročních období je fakt boží, nikdy jsem si to neuvědomila tolik jako v poslední době. Jsem ráda, že žiji v tomto podnebném pásmu, kde není nuda:-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

4
1

Vitamín C – podzimní nezbytnost nebo přeceňovaný vitamín?

Začíná období chřipek, viróz a nachlazení. Ze všech stran se na nás hrnou informace, že jedině díky vitamínu C nebudeme nemocní, anebo když už nějakou tu n...
7

Kašel, rýma a chřipka: Proč je máme?

Na podzim jsou citlivé plíce a tlusté střevo. Pokud je nemáme v pořádku, pocítíme to na průduškách. Hrozí kašel, rýma a chřipka. Na vině obvykle není stude...
12
5

Ahoj, hubeňoure! (Věrka, 56 let)

Můj příběh začal před desítkami let. Sebevědomí sotva „v plenkách“, spousta různých mindráků, vše zajídané sladkými jídly. Musela jsem ve svém životě uděla...
11
4

TOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí

Koření by v našich kuchyních mělo mít nezastupitelné místo. Nejen že dodává chuť a vůni pokrmům, umožňuje méně solit, ale také bojuje proti řadě nemocí ...
6
9

Rýmovníkový sirup bez cukru

Připravte se na podzim a na zimu. Udělejte si rýmovníkový sirup proti kašli, rýmám a nachlazení. Jeho účinky jsou zázračné a zmírní Vám nepříjemné projevy ...
85
5

5 způsobů, jakým stres způsobuje tuk na břiše a co s tím

Asi to známe všichni: jíme zdravě, hýbeme se, ale i přes se nás tuk okolo břicha drží jako klíště a ne a ne dolů. Proč? Tělo nás tímto upozorňuje, že naše ...