Plíce a tlusté střevo jsou na řadě právě na podzim. Můžeme si je posílit, vyčistit nebo pěkně zaneřádit. Záleží, jak se o ně postaráme. Podpořit tento okruh můžeme tím, že budeme dodržovat základní principy stravy vhodné pro podzim, pohybem, pobytem venku a také tím, že pohlídáme, aby se na našich talířích objevila i pikantní složka. Pikantní chuť totiž napomáhá odhlenění plic a podporuje peristaltiku tlustého střeva.

Takže s pikantní chutí do toho a půl práce je hotovo! Alespoň co se podzimní očisty organismu týče 🙂Česnek dodá jídlu šmrnc

Ostrého pomálu

Pikantní chuť sice pomáhá tlustému střevu s trávením a plicím se zbavováním hlenu. Ale nesmíme to přehnat, aby nám pak nezaplakal žlučník. Čím ostřejší zvolíme dochucovadlo, tím menší množství ho použijeme.

Co použít

Tak nějak přirozeně se na podzim začne víc používat česnek, zázvor, křen a některá koření. Abychom snížili jejich agresivitu, je vhodné je nechat přejít varem.

Náš oblíbený doplněk, tzv. kondiment, je křenová kulička nebo vejmrda. I docela obyčejné jídlo dostane rázem jiný šmrnc, když přidáte na talíř kousek něčeho takového.

Pánové budou mít radost

Ona nějaká ta pikantní část by na talíři měla být po celý rok. Tak se to teď na podzim naučte a pánové vám poděkují. Většina z nich si totiž na začátku docela automaticky k vařenému obilí, luštěninám a zelenině přidává kousek wasabi, feferonkový dresing a jiné pikantnosti. My ženy obvykle koulíme očima, že nám to kazí a že pak ani nepoznají, jaké má jídlo chuť. Tak jim dejte denně kousínek a budete spokojení oba 🙂 Beztak vám tento příspěvek budou vyčítavě předhazovat, přijdou-li na něj dříve než vy. Tak mějte náskok a něco jim na talíř přidejte.

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Ja mam asi kus chlapa v sebe, lebo mam sklon pikantnit si jedlo vseobecne 🙂 Rada by som sa spytala, ked odporucate nechat prejst varom cesnek, zazvor, kren, ze ci nestratia vitaminy tym varenim a ci teda naopak nie je fajn jest ich rozumne v malom mnozstve v surovom stave? Dakujem…

    • Ne každému to udělá dobře. Dnes mají lidé velmi špatné zažívání a česnek v syrovém stavu u některých vyvolá pálení žáhy a u jiného žlučníkový záchvat 🙂 Takže to musí každý podle sebe a toho, co snese. Příliš velké množství syrového česneku, zázvoru apod. ale může skutečně dráždit, takže přiměřeně, přiměřeně.

    • Nepřehánět, zdraví lidé trošku občas v pohodě. Pro chlapa dobrý způsob, jak si na začátku “vylepšit” naše jídlo 🙂

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJakou čokoládu ve skutečnosti dětem naděluje Mikuláš?
Další článekKorejská kimchi pizza