Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Na podzim přidejte pikantní chuť

sezóna podzim

Plíce a tlusté střevo jsou na řadě právě na podzim. Můžeme si je posílit, vyčistit nebo pěkně zaneřádit. Záleží, jak se o ně postaráme. Podpořit tento okruh můžeme tím, že budeme dodržovat základní principy stravy vhodné pro podzim, pohybem, pobytem venku a také tím, že pohlídáme, aby se na našich talířích objevila i pikantní složka. Pikantní chuť totiž napomáhá odhlenění plic a podporuje peristaltiku tlustého střeva.

Takže s pikantní chutí do toho a půl práce je hotovo! Alespoň co se podzimní očisty organismu týče :-)

Ostrého pomálu

Pikantní chuť sice pomáhá tlustému střevu s trávením a plicím se zbavováním hlenu. Ale nesmíme to přehnat, aby nám pak nezaplakal žlučník. Čím ostřejší zvolíme dochucovadlo, tím menší množství ho použijeme.

Co použít

Tak nějak přirozeně se na podzim začne víc používat česnek, zázvor, křen a některá koření. Abychom snížili jejich agresivitu, je vhodné je nechat přejít varem.

Náš oblíbený doplněk, tzv. kondiment, je křenová kulička nebo vejmrda. I docela obyčejné jídlo dostane rázem jiný šmrnc, když přidáte na talíř kousek něčeho takového.

Pánové budou mít radost

Ona nějaká ta pikantní část by na talíři měla být po celý rok. Tak se to teď na podzim naučte a pánové vám poděkují. Většina z nich si totiž na začátku docela automaticky k vařenému obilí, luštěninám a zelenině přidává kousek wasabi, feferonkový dresing a jiné pikantnosti. My ženy obvykle koulíme očima, že nám to kazí a že pak ani nepoznají, jaké má jídlo chuť. Tak jim dejte denně kousínek a budete spokojení oba :-) Beztak vám tento příspěvek budou vyčítavě předhazovat, přijdou-li na něj dříve než vy. Tak mějte náskok a něco jim na talíř přidejte.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Ja mam asi kus chlapa v sebe, lebo mam sklon pikantnit si jedlo vseobecne :-) Rada by som sa spytala, ked odporucate nechat prejst varom cesnek, zazvor, kren, ze ci nestratia vitaminy tym varenim a ci teda naopak nie je fajn jest ich rozumne v malom mnozstve v surovom stave? Dakujem…

Michalína
6. 11. 2013

Jak jsou na tom chilli papričky? Kdo a kolik je může nebo radši vůbec?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

7
2

Jak přirozeně posílit imunitu – svou i dětí (6 praktických tipů)

Po létě, kdy jsme si dali tam nějakou zmrzlinu, občas zákusek, jinde něco grilovaného, je třeba změnit své návyky tak, abychom se vyhnuli podzimním chřipká...
55
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...
14
2

Těmto potravinám lednice škodí. Skladujete je správně?

Myslíte si, že když dáte jakékoliv potraviny do lednice, tak vám vydrží všechny déle čerstvé? Omyl. Některé potraviny nemají chlad rády a lednice jim vylo...
8
4

4 tipy, jak si naplno užít podzim

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno vy...
34
50

Jak si chránit a zahřívat ledviny

Ledviny které v zimě potřebují teplo, je nejlepší zahřát nahřátou solí. Když se sůl ohřeje, dokáže dlouho držet teplo a to je pro naše zimou oslabené ledvi...
31
5

Nevyhazujte skořápky od vlašských ořechů – dá se s nimi léčit i zdobit

O pokladu jménem vlašské ořechy už jsme psali. Zázrak je ale nejen vnitřek, tedy chutné jádro, užitečné jsou také slupky, listy a skořápky. Až budete lousk...