Plíce a tlusté střevo jsou na řadě právě na podzim. Můžeme si je posílit, vyčistit nebo pěkně zaneřádit. Záleží, jak se o ně postaráme. Podpořit tento okruh můžeme tím, že budeme dodržovat základní principy stravy vhodné pro podzim, pohybem, pobytem venku a také tím, že pohlídáme, aby se na našich talířích objevila i pikantní složka. Pikantní chuť totiž napomáhá odhlenění plic a podporuje peristaltiku tlustého střeva.

Takže s pikantní chutí do toho a půl práce je hotovo! Alespoň co se podzimní očisty organismu týče :-)Česnek dodá jídlu šmrnc

Ostrého pomálu

Pikantní chuť sice pomáhá tlustému střevu s trávením a plicím se zbavováním hlenu. Ale nesmíme to přehnat, aby nám pak nezaplakal žlučník. Čím ostřejší zvolíme dochucovadlo, tím menší množství ho použijeme.

Co použít

Tak nějak přirozeně se na podzim začne víc používat česnek, zázvor, křen a některá koření. Abychom snížili jejich agresivitu, je vhodné je nechat přejít varem.

Náš oblíbený doplněk, tzv. kondiment, je křenová kulička nebo vejmrda. I docela obyčejné jídlo dostane rázem jiný šmrnc, když přidáte na talíř kousek něčeho takového.

Pánové budou mít radost

Ona nějaká ta pikantní část by na talíři měla být po celý rok. Tak se to teď na podzim naučte a pánové vám poděkují. Většina z nich si totiž na začátku docela automaticky k vařenému obilí, luštěninám a zelenině přidává kousek wasabi, feferonkový dresing a jiné pikantnosti. My ženy obvykle koulíme očima, že nám to kazí a že pak ani nepoznají, jaké má jídlo chuť. Tak jim dejte denně kousínek a budete spokojení oba :-) Beztak vám tento příspěvek budou vyčítavě předhazovat, přijdou-li na něj dříve než vy. Tak mějte náskok a něco jim na talíř přidejte.

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...
  1. Ja mam asi kus chlapa v sebe, lebo mam sklon pikantnit si jedlo vseobecne :-) Rada by som sa spytala, ked odporucate nechat prejst varom cesnek, zazvor, kren, ze ci nestratia vitaminy tym varenim a ci teda naopak nie je fajn jest ich rozumne v malom mnozstve v surovom stave? Dakujem…

    • Ne každému to udělá dobře. Dnes mají lidé velmi špatné zažívání a česnek v syrovém stavu u některých vyvolá pálení žáhy a u jiného žlučníkový záchvat :-) Takže to musí každý podle sebe a toho, co snese. Příliš velké množství syrového česneku, zázvoru apod. ale může skutečně dráždit, takže přiměřeně, přiměřeně.

    • Nepřehánět, zdraví lidé trošku občas v pohodě. Pro chlapa dobrý způsob, jak si na začátku „vylepšit“ naše jídlo :-)

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJakou čokoládu ve skutečnosti dětem naděluje Mikuláš?
Další článekKorejská kimchi pizza