Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Na podzim přidejte pikantní chuť

sezóna podzim

Plíce a tlusté střevo jsou na řadě právě na podzim. Můžeme si je posílit, vyčistit nebo pěkně zaneřádit. Záleží, jak se o ně postaráme. Podpořit tento okruh můžeme tím, že budeme dodržovat základní principy stravy vhodné pro podzim, pohybem, pobytem venku a také tím, že pohlídáme, aby se na našich talířích objevila i pikantní složka. Pikantní chuť totiž napomáhá odhlenění plic a podporuje peristaltiku tlustého střeva.

Takže s pikantní chutí do toho a půl práce je hotovo! Alespoň co se podzimní očisty organismu týče :-)

Ostrého pomálu

Pikantní chuť sice pomáhá tlustému střevu s trávením a plicím se zbavováním hlenu. Ale nesmíme to přehnat, aby nám pak nezaplakal žlučník. Čím ostřejší zvolíme dochucovadlo, tím menší množství ho použijeme.

3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!

Rezervovat místo zdarma

Co použít

Tak nějak přirozeně se na podzim začne víc používat česnek, zázvor, křen a některá koření. Abychom snížili jejich agresivitu, je vhodné je nechat přejít varem.

Náš oblíbený doplněk, tzv. kondiment, je křenová kulička nebo vejmrda. I docela obyčejné jídlo dostane rázem jiný šmrnc, když přidáte na talíř kousek něčeho takového.

Pánové budou mít radost

Ona nějaká ta pikantní část by na talíři měla být po celý rok. Tak se to teď na podzim naučte a pánové vám poděkují. Většina z nich si totiž na začátku docela automaticky k vařenému obilí, luštěninám a zelenině přidává kousek wasabi, feferonkový dresing a jiné pikantnosti. My ženy obvykle koulíme očima, že nám to kazí a že pak ani nepoznají, jaké má jídlo chuť. Tak jim dejte denně kousínek a budete spokojení oba :-) Beztak vám tento příspěvek budou vyčítavě předhazovat, přijdou-li na něj dříve než vy. Tak mějte náskok a něco jim na talíř přidejte.

PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?

Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ja mam asi kus chlapa v sebe, lebo mam sklon pikantnit si jedlo vseobecne :-) Rada by som sa spytala, ked odporucate nechat prejst varom cesnek, zazvor, kren, ze ci nestratia vitaminy tym varenim a ci teda naopak nie je fajn jest ich rozumne v malom mnozstve v surovom stave? Dakujem…

Michalína
6. 11. 2013

Jak jsou na tom chilli papričky? Kdo a kolik je může nebo radši vůbec?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

35
19

Vařte sezónně – má to spoustu výhod! Víte, jak na to?

Už jste začali vařit podzimně? Nebo je to pro vás vyšší dívčí a vaříte celý rok to samé? Má to velké výhody přizpůsobit se ročnímu období. Když si budete v...
19
12

4 nechutně zdravé dobroty na Halloween

Nalaďte se na Halloween. Inspirujte se našimi dobrotami, ze kterých se vlasy ježí hrůzou. Připravte přátelům a rodině hrůzostrašné, ale na první ochutnání ...

Podzimní strozzapreti s tempehem

Podzim nás vždy obdaruje krásnými barvami. Tak proč si ty barvy a chutě nepřipravit na náš talíř? Oko bude mít radost a chuťové pohárky ještě větší.

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Houbové ravioli (fotopostup)

Lahodný recept pro milovníky italské kuchyně, domácích těstovin a dobrého jídla. Vyzkoušejte tyto ravioli plněné houbami, jistě si na nich pochutná celá ro...