Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Černý talíř

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Ingredience
2 porce
  • 100 g černých fazolí
  • 100 g celozrnné rýže Nerone
  • hrášek
  • rapini
  • toskánská černá kapusta
  • kadeřávek
  • mangold
  • listový špenát
  • česnek
  • mořská řasa Kombu
  • kukuřice
  • strouhaný zázvor
  • sójová omáčka, např. tamari
  • 1 lžička tamarindové pasty
  • sůl

Jak připravit zeleninovou směs s černou rýží a fazolemi

  1. Uvařte společně fazole a kukuřici a odložte stranou.
  2. Uvařte černou rýži a odložte ji stranou.
  3. Řasy nakrájejte na proužky a namočte do teplé vody.
  4. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho, přidejte strouhaný zázvor a prolisovaný česnek. Jemně orestujte.
  5. Do jiné pánve dejte olej a všechny nasekané zelené listy a mořské řasy. Osolte a vařte na mírném ohni asi 10 minut.
  6. Když jsou listy měkké, přidejte je do pánve s rýží a fazolemi. Nyní můžete přidat i hrášek, promíchat, přidat tamari a tamarindovou pastu rozmíchanou v trošce vody. Znovu promíchejte a pokračujte ve vaření dalších deset minut.

Praktické

  • Fazole a kukuřice mají stejnou dobu varu, proto je můžeme vařit společně.
  • Pro rychlejší vaření použijte tlakový hrnec. Černé fazole mají tvrdší slupku.
  • Pokud si chcete koupit tamarindovou pastu, čtěte složení na obalu.
  • Černé potraviny jsou posilující pro ledviny, více se dočtete v tomto článku.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo sójové omáčky

Obměna

  • Zelené listy můžete obměnit podle toho, jaké máte k dispozici.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

35 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

verkaber1
19. 11. 2022

Vierko moc děkuji za recept. Řadím ho do oblíbených. Neměla jsem všechny zelené rostliny. Ale pod sněhem jsem našla mangold,kadeřávek,růžičkovou kapustu. Byla to rychlá a výborná mňamka.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.

Červené fazole s čekankou

Vyzkoušejte tuto výbornou směs fazolí a čekanky, kterou skvěle doplňuje pečená dýně a pohanka. Určitě si pochutnáte.