Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Teplý vánoční předkrm

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že její růžičky připomínají vánoční stromeček.

Ingredience
  • brokolice Romanesco
  • tuřín
  • fazole cannellini
  • 25 g kešu oříšků
  • extra panenský olivový olej
  • červené radicchio
  • pažitka
  • sůl
  • pepř
  • citrónová šťáva

Jindra s manželem jsou velcí sportovci. Ona ráda triatlon, horské kolo, běžky, dlouhé běhy...

Jak připravit vánoční fazolový krém s dušenou zeleninou

  1. Fazole namočte přes noc a poté vařte 20 minut v tlakovém hrnci. Dejte stranou i s vodou, ve které se vařily.
  2. Kešu oříšky na pár hodin namočte.
  3. Kešu ořechy slijte, vložte je do mixéru s hrnkem vařených fazolí, citrónovou šťávou a solí. Rozmixujte, abyste získali hladký krém. Krém musí být poměrně tekutější, v případě potřeby použijte fazolovou vodu. Počítejte s tím, že během vaření krém zhoustne.
  4. Rozdělte brokolici na růžičky a tuřín nakrájejte na  kousky. Zeleninu dejte na pařáček a pár minut duste. Zelenina nesmí být rozvařená. Osolte.
  5. Do pánve nalijte fazolový krém a přiveďte k varu na dvě minuty, i méně. Jakmile začne krém houstnout, můžete servírovat na talíř a podávat s dušenou zeleninou posypanou pažitkou a červeným radicchiem. Nakonec zakápněte kvalitním olivovým olejem.

Praktické

  • Pokud vám zbyde krém, můžete ho skladovat v lednici, ale ne déle, než 2 dny.
  • Místo napařování můžete třeba zeleninu upéct.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv bílé fazole, já používám na krémy cannellini, jsou jemné a rychle vařené.
  • Místo radicchia můžete použít jakoukoliv jinou posypka, podle sezóny.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a vynecháme pepř.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

25 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Beluga na švestkách

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.

Medailonky Butternut s egyptskou směsí

Velmi jednoduchý a přitom tak lahodný recept na dýni s křupavou krustičkou a skvělou směsí koření. Chvála Egypťanům za tuto báječnou směs koření, která pas...

Zelenina s omáčkou Mitarashi

Tento recept je velmi rychlý a chutný. Při přípravě omáčky jsem se inspirovala japonským receptem Dango Mitarashi. Zkuste ho a dejte vědět, jak vám chutnal...
46
3

Podzimní rýžová kaše

Podzimní rýžová kaše, která vás zasytí a zahřeje. Pokud máte rádi dýni a houby, určitě si pochutnáte. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...

Podzimní strozzapreti s tempehem

Podzim nás vždy obdaruje krásnými barvami. Tak proč si ty barvy a chutě nepřipravit na náš talíř? Oko bude mít radost a chuťové pohárky ještě větší.