Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Teplý vánoční předkrm

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že její růžičky připomínají vánoční stromeček.

Ingredience
  • brokolice Romanesco
  • tuřín
  • fazole cannellini
  • 25 g kešu oříšků
  • extra panenský olivový olej
  • červené radicchio
  • pažitka
  • sůl
  • pepř
  • citrónová šťáva

Magdu ke zdravému stravování přivedla její dospělá dcera. Magdě jídlo zachutnalo a jelikož ji trápilo zdraví, rozhodl...

Jak připravit vánoční fazolový krém s dušenou zeleninou

  1. Fazole namočte přes noc a poté vařte 20 minut v tlakovém hrnci. Dejte stranou i s vodou, ve které se vařily.
  2. Kešu oříšky na pár hodin namočte.
  3. Kešu ořechy slijte, vložte je do mixéru s hrnkem vařených fazolí, citrónovou šťávou a solí. Rozmixujte, abyste získali hladký krém. Krém musí být poměrně tekutější, v případě potřeby použijte fazolovou vodu. Počítejte s tím, že během vaření krém zhoustne.
  4. Rozdělte brokolici na růžičky a tuřín nakrájejte na  kousky. Zeleninu dejte na pařáček a pár minut duste. Zelenina nesmí být rozvařená. Osolte.
  5. Do pánve nalijte fazolový krém a přiveďte k varu na dvě minuty, i méně. Jakmile začne krém houstnout, můžete servírovat na talíř a podávat s dušenou zeleninou posypanou pažitkou a červeným radicchiem. Nakonec zakápněte kvalitním olivovým olejem.

Praktické

  • Pokud vám zbyde krém, můžete ho skladovat v lednici, ale ne déle, než 2 dny.
  • Místo napařování můžete třeba zeleninu upéct.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv bílé fazole, já používám na krémy cannellini, jsou jemné a rychle vařené.
  • Místo radicchia můžete použít jakoukoliv jinou posypka, podle sezóny.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vánoční předkrm může být in i na jaře 😍👍 Já jsem si to trochu předělala podle aktuálních zásob, osmazila jsem cibulku, k tomu přihodila petržel, osolila a podusila do změknutí. Pak jsem rozmixovala s uvařenými fazolemi (měla jsem malé bílé). Až teď jsem si všimla, že jsem zapomněla dát citron, ale i tak to bylo vynikající 😋 A rychlovka👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

27
5

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...