Humus nemusí být jen ten klasický z cizrny a Tahiny, ale je výborný, když se naředí nějakou chutnou zeleninou. Červená řepa v tomto receptu mu dodala nejen skvělou chuť, ale i zajímavou barvu.
Ingredience
pro 4 porce
  • 250 g vařené cizrny
  • asi půl deci vody z vařené cizrny
  • 100 g cibule
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g vařené řepy
  • 3PL oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl

Jak připravit hummus z řepy

  1. Neloupanou červenou řepu dáme do studené vody, osolíme a vaříme asi 45 – 60 minut do změknutí.
  2. Po uvaření řepu zchladíme ve studené vodě a oloupeme.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji spolu ze solí do sklovata. Soli dáme trochu více, aby se tepelně s olejem zapracovala.
  4. Mezitím si nameleme vlašské ořechy na jemno.
  5. Do nádoby mixéru dáme uvařenou a přecezenou cizrnu, přidáme osmaženou cibuli s olejem a solí, vařenou červenou řepu, mleté vlašské ořechy a trochu vody z cizrny.
  6. Vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence. Vodu z cizrny přidáváme podle potřeby, tolik, aby humus byl moc hustý. Konzistence by měla být asi jako hrachová kaše.
  7. Dochutíme umeoctem a trochou citrónu podle chuti.

Kombinujeme

  • Humus můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k němu přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Humus je také skvělý dip k syrové zelenině.

Praktické

  • Uvařte si cizrnu dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.
  • Klasický humus se dělá z olivového oleje.

Děti

  • Cizrnová kaše – humus, je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOkarové karbanátky
Další článek10. Úkoly pro tento týden