Humus nemusí být jen ten klasický z cizrny a Tahiny, ale je výborný, když se naředí nějakou chutnou zeleninou. Červená řepa v tomto receptu mu dodala nejen skvělou chuť, ale i zajímavou barvu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 250 g vařené cizrny
  • asi půl deci vody z vařené cizrny
  • 100 g cibule
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g vařené řepy
  • 3 lžíce oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl

Jak připravit hummus z řepy

  1. Neloupanou červenou řepu dáme do studené vody, osolíme a vaříme asi 45 – 60 minut do změknutí.
  2. Po uvaření řepu zchladíme ve studené vodě a oloupeme.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji spolu ze solí do sklovata. Soli dáme trochu více, aby se tepelně s olejem zapracovala.
  4. Mezitím si nameleme vlašské ořechy na jemno.
  5. Do nádoby mixéru dáme uvařenou a přecezenou cizrnu, přidáme osmaženou cibuli s olejem a solí, vařenou červenou řepu, mleté vlašské ořechy a trochu vody z cizrny.
  6. Vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence. Vodu z cizrny přidáváme podle potřeby, tolik, aby humus byl moc hustý. Konzistence by měla být asi jako hrachová kaše.
  7. Dochutíme umeoctem a trochou citrónu podle chuti.

Kombinujeme

  • Humus můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k němu přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Humus je také skvělý dip k syrové zelenině.

Praktické

  • Uvařte si cizrnu dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.
  • Klasický humus se dělá z olivového oleje.

Děti

  • Cizrnová kaše – humus, je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...
  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOkarové karbanátky
Další článek10. Úkoly pro tento týden