Humus nemusí být jen ten klasický z cizrny a Tahiny, ale je výborný, když se naředí nějakou chutnou zeleninou. Červená řepa v tomto receptu mu dodala nejen skvělou chuť, ale i zajímavou barvu.
Ingredience
pro 4 porce
  • 250 g vařené cizrny
  • asi půl deci vody z vařené cizrny
  • 100 g cibule
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g vařené řepy
  • 3PL oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl

Postup

  1. Neloupanou červenou řepu dáme do studené vody, osolíme a vaříme asi 45 – 60 minut do změknutí.
  2. Po uvaření řepu zchladíme ve studené vodě a oloupeme.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji spolu ze solí do sklovata. Soli dáme trochu více, aby se tepelně s olejem zapracovala.
  4. Mezitím si nameleme vlašské ořechy na jemno.
  5. Do nádoby mixéru dáme uvařenou a přecezenou cizrnu, přidáme osmaženou cibuli s olejem a solí, vařenou červenou řepu, mleté vlašské ořechy a trochu vody z cizrny.
  6. Vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence. Vodu z cizrny přidáváme podle potřeby, tolik, aby humus byl moc hustý. Konzistence by měla být asi jako hrachová kaše.
  7. Dochutíme umeoctem a trochou citrónu podle chuti.

Kombinujeme

Humus můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.

Pokud k němu přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.

Humus je také skvělý dip k syrové zelenině.

Praktické

Uvařte si cizrnu dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.

Klasický humus se dělá z olivového oleje.

Děti

Cizrnová kaše – humus, je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

Chutný online kurz: Jak na zdravé dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si společně pochutnat - zdravě!

  • 10 nejoblíbenějších dezertů
  • praktické videolekce
  • + bonus Vánoční cukroví

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.