Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Řepový hummus s ořechy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Humus nemusí být jen ten klasický z cizrny a Tahiny, ale je výborný, když se naředí nějakou chutnou zeleninou. Červená řepa v tomto receptu mu dodala nejen skvělou chuť, ale i zajímavou barvu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 250 g vařené cizrny
  • asi půl deci vody z vařené cizrny
  • 100 g cibule
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g vařené řepy
  • 3 lžíce oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl

Přestože se název článku může laskavé čtenářce jevit jako mírně zmatený, není tomu ta...

Jak připravit hummus z řepy

  1. Neloupanou červenou řepu dáme do studené vody, osolíme a vaříme asi 45 – 60 minut do změknutí.
  2. Po uvaření řepu zchladíme ve studené vodě a oloupeme.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji spolu ze solí do sklovata. Soli dáme trochu více, aby se tepelně s olejem zapracovala.
  4. Mezitím si nameleme vlašské ořechy na jemno.
  5. Do nádoby mixéru dáme uvařenou a přecezenou cizrnu, přidáme osmaženou cibuli s olejem a solí, vařenou červenou řepu, mleté vlašské ořechy a trochu vody z cizrny.
  6. Vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence. Vodu z cizrny přidáváme podle potřeby, tolik, aby humus byl moc hustý. Konzistence by měla být asi jako hrachová kaše.
  7. Dochutíme umeoctem a trochou citrónu podle chuti.

Kombinujeme

  • Humus můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k němu přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Humus je také skvělý dip k syrové zelenině.

Praktické

  • Uvařte si cizrnu dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.
  • Klasický humus se dělá z olivového oleje.

Děti

  • Cizrnová kaše – humus, je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
26. 2. 2024

Čerstvě upečený kváskový chléb a oblíbená pomazánka, no kdo by odolal 🙂

Jaroslav Hlávka
23. 1. 2023

Hummus je luxus v jakékoliv podobě a tento s ořechy tomu dodává další rozměr. S napařenou brokolicí a domácím kváskovým chlebem 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...