Dělám kulajdu jako od babičky. Chutná stejně jako ta tradiční, ale není v ní mouka, vejce, kysaná smetana ani brambory. Je tedy bezlepková, bez mléka a není po ní těžko. V téhle polévce sní houby i naše mladší dcera, která je jinak nerada. Tak moc jí chutná. Ostatně jako nám všem.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 hrnek sušených hub
  • 1 hrnek vody
  • 1 cibule
  • 1/2 litru vývaru/horké vody
  • 3 petržele
  • kousek dýně pokrájené na kostičky
  • 1 lžička  kmínu
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 snítky kopru
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička umeocetu

Postup

  1. Předem namočíme sušené houby v hrnku vody.
  2. Dáme ohřát vývar, a očistíme zeleninu.
  3. V druhém hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme petržel a společně restujeme několik minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou a vaříme cca 20 minut na mírném plameni pod pokličkou.
  6. V hrnci od vývaru dáme vařit houby i s namáčecí vodou spolu s dýní, kmínem a bobkovým listem.
  7. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut, aby se houby dobře uvařily.
  8. Nasekáme kopr na jemno.
  9. Petržel odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérem do hladka, přidáme vodu z hub, houby necháme v hrnci.
  10. Do krémové polévky přidáme uvařené houby, uvařenou dýni, nasekaný kopr a dobře promícháme.
  11. Podle chuti přidáme jablečný ocet, smetanu, případně trošku umeocta.

Praktické

  • Pokud chcete ušetřit jeden hrnec a nemáte rádi houby v kuse, klidně vše uvařte v jednom hrnci a rozmixujte společně – polévka bude chutnat po houbách, ale nebudete je muset kousat. Bude mít tmavší barvu než klasická smetanová kulajda.
  • Máte-li čerstvé houby, není třeba je namáčet, pouze je podusíte na trošce oleje, jinak postupujete stejně.

Obměna

  • Místo dýně můžeme dát kedlubnu nebo tuřín. Dýně nám v receptu nahrazuje brambory a opticky i žloutek z vejce.
  • Část petržele můžeme nahradit kedlubnou, cuketou, zelím či jinou světlou zeleninou.

Děti

 

Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme koření, sůl, olej a houby. Můžeme se s nimi snadno najíst tak, že jim nabídneme rozmixovanou petržel uvařenou bez tuku a soli, přidáme vařenou dýni. Odebereme porci pro ně a pro sebe dochutíme podle potřeby. Houby dáme jen dětem, které už umí kousat.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

21 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. tak jsem ji dneska taky udělala v rámci jarní očisty,místo dýně kterou jsem neměla jsem dala mrkev a bylo to fakt moc chutné. děti mi to taky papají. supeer

  2. Naprosto luxusní záležitost 😘. Zdálo se mi té petržele málo, tak jsem přidala ještě vodnici. Doporučuji!

  3. Velice chválím! Pro syny jsem ji upravila – vynechala houby, které nemají rádi, přidala cizrnu a jáhly, které mají rádi. Taky jsem přidala zelené fazolky, protže ty mají rádi právě v koprové polévce. Houby jsem přidala až sobě. Spokojení všichni a mladší syn dokonce chválil. Manželovi bude určitě taky chutnat- ten je spokojený vždy 😉

    • To jste tedy velmi kreativní, Jani :-)) A máte super, že máte spokojeného muže se vším, to je velká úleva, když vám to nekritizuje! Toho si važte 🙂

  4. Už dlouho tu mam kopr a děsnou chuť na kulajdu. Jen slepice uz tyden ani vejce… ale ta dýně mě nadchla, bez toho “vejce” by to prostě nebylo dobré…:)) Tak jdu vybrat zásobu petržele a jdu na to…:)

    • Slepičky asi šetří energii 🙂 Až to zkusíš, dej vědět, já tuhle miluju a od té babiččiny mi přijde k nerozeznání.

  5. Evičko co říct k tomuto receptu?….no prostě luxusní, výborná polévka. Jakmile jsem viděla recept tak jsem si říkala tu si musím uvařit a dostala jsem se k ní až nyní. Sice na ranní vaření trochu pro mě náročná (děla jsem ještě ranní miso polévku a jarní salát podle JJ-takže jsem zabrala každý kousek na lince 🙂 ), ale výýýýýborná. děkuji moc

    • No to sis toho tedy naplánovala hodně na ráno! 🙂 Mám radost, že ti chutnala, já z ní jsem taky nadšená, máloco opakuju, ale tuhle už jsme měli několikrát 🙂

  6. Ta byla tak výborná:-). Udělala jsem ji přesně podle Vás a neskutečně jsem si pochutnala. Díky.

  7. Však si tam, Bugino, to vajíčko klidně dejte. Zima je koneckonců ideální období, kdy si to vejce dopřát. A jestli máte domácí od slepičky, není co řešit 🙂 Mě tu chuť nahradila právě ta dýně a děti tuhle ochutnaly kulajdu s vejcem v hospodě a vyndavaly z ní vejce s tím, že je tam něco, co jim nechutná. Legrace, jde asi hlavně o zvyk.

  8. Že mně to, safra, ještě nenapadlo, zahustit kulajdu petrželí. Přitom omáčky tak zahušťuji běžně. Je skvělá. Zkombinoval jsem v ní topinambury, tuřín a dýni.

    • Dobrý nápad, že? Já z toho měla obrovskou radost, že to chutná jak ta babiččina. Vy jste dobrý kuchař, už to chvíli sleduju, u vás by mi chutnalo 🙂

  9. Asi zkusím, kulajdu miluju! Ale u nás bez vajec není kulajdy, pokud jsou pošírovaný, tak to právě udělá dohromady dokonalou chuť:)

    • Však si tam, Bugino, to vajíčko klidně dejte. Zima je koneckonců ideální období, kdy si to vejce dopřát. A jestli máte domácí od slepičky, není co řešit 🙂 Mě tu chuť nahradila právě ta dýně a děti tuhle ochutnaly kulajdu s vejcem v hospodě a vyndavaly z ní vejce s tím, že je tam něco, co jim nechutná. Legrace, jde asi hlavně o zvyk.

  10. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZimomřivost po změně jídelníčku
Další článekTofunéza aneb tatarská omáčka z tofu