Dělám kulajdu jako od babičky. Chutná stejně jako ta tradiční, ale není v ní mouka, vejce, kysaná smetana ani brambory. Je tedy bezlepková, bez mléka a není po ní těžko. V téhle polévce sní houby i naše mladší dcera, která je jinak nerada. Tak moc jí chutná. Ostatně jako nám všem.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 hrnek sušených hub
  • 1 hrnek vody
  • 1 cibule
  • 1/2 litru vývaru/horké vody
  • 3 petržele
  • kousek dýně pokrájené na kostičky
  • 1 lžička  kmínu
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 snítky kopru
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička umeocetu

Postup

  1. Předem namočíme sušené houby v hrnku vody.
  2. Dáme ohřát vývar, a očistíme zeleninu.
  3. V druhém hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme petržel a společně restujeme několik minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou a vaříme cca 20 minut na mírném plameni pod pokličkou.
  6. V hrnci od vývaru dáme vařit houby i s namáčecí vodou spolu s dýní, kmínem a bobkovým listem.
  7. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut, aby se houby dobře uvařily.
  8. Nasekáme kopr na jemno.
  9. Petržel odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérem do hladka, přidáme vodu z hub, houby necháme v hrnci.
  10. Do krémové polévky přidáme uvařené houby, uvařenou dýni, nasekaný kopr a dobře promícháme.
  11. Podle chuti přidáme jablečný ocet, smetanu, případně trošku umeocta.

Praktické

  • Pokud chcete ušetřit jeden hrnec a nemáte rádi houby v kuse, klidně vše uvařte v jednom hrnci a rozmixujte společně – polévka bude chutnat po houbách, ale nebudete je muset kousat. Bude mít tmavší barvu než klasická smetanová kulajda.
  • Máte-li čerstvé houby, není třeba je namáčet, pouze je podusíte na trošce oleje, jinak postupujete stejně.

Obměna

  • Místo dýně můžeme dát kedlubnu nebo tuřín. Dýně nám v receptu nahrazuje brambory a opticky i žloutek z vejce.
  • Část petržele můžeme nahradit kedlubnou, cuketou, zelím či jinou světlou zeleninou.

Děti

 

Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme koření, sůl, olej a houby. Můžeme se s nimi snadno najíst tak, že jim nabídneme rozmixovanou petržel uvařenou bez tuku a soli, přidáme vařenou dýni. Odebereme porci pro ně a pro sebe dochutíme podle potřeby. Houby dáme jen dětem, které už umí kousat.

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa), je to paráda, mám pocit, že jsme si blíž. A Evi, to tvoje úžasné znázornění "slepičího" pohledu, pohybů nemělo chybu....

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za podporu v online programech.

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo bavit, to tohle JJ je naopak zábava a rychlovka a ještě s dobrým pocitem 🙂

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za recepty a celý jídelníček a hlavně nákupní seznam k tomu. Je to velká pomoc.

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za nápady a hlavně recepty na jiná jídla. Od ledna jsem v důchodu a tak jsem si řekla, co to nevyzkoušet....

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po 3. (aspoň myslím) a musím říct, že se mi líbí, čím dál víc. Ta videa, ten kontakt s Vámi, prostě...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá, co si může uvařit? Si dělá srandu či co? Kdy naposled vařil? Před půl rokem.... No, maso žádný nemáme, jen...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž pro nás všechny děláte to, co nás nádherně obohacuje, inspiruje a učí milovat vše kolem nás i nás samotné. Děkuji.

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie a žádnou chuť na maso a sladkosti!

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme do plavek". Byla jsem přesvědčená, že kila dolů půjdou, jelikož jsem byla na přednášce Eva v UO a svým vystupováním...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně, dárky dobaleny, zkoušky hotovy, tak už jen zásoba jídla a věcí trvanlivějších a hotovo, zbytek činností můžu krásně delegovat a...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí minimálně inspirovat. Díky Jíme jinak jsem já sama zabředla do rostlinné stravy a podle všeho to byl nejlepší krok, který...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" 🙂 Exploze chutí a spokojenost! 🙂

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se třema čokoládovýma úletama mám 1,6 kg dole! Děkuju za komplexní systém a vedení. Na mě velký úspěch, zdá se, že...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail a část z něho bych chtěl uveřejnit i zde, abych poděkovala a případně motivovala další lidičky, kteří se pokouší vařit...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí břicho! Chuťově k nerozeznání od "pravé" koprové omáčky. Moc děkuji.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

21 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. tak jsem ji dneska taky udělala v rámci jarní očisty,místo dýně kterou jsem neměla jsem dala mrkev a bylo to fakt moc chutné. děti mi to taky papají. supeer

  2. Naprosto luxusní záležitost ?. Zdálo se mi té petržele málo, tak jsem přidala ještě vodnici. Doporučuji!

  3. Velice chválím! Pro syny jsem ji upravila – vynechala houby, které nemají rádi, přidala cizrnu a jáhly, které mají rádi. Taky jsem přidala zelené fazolky, protže ty mají rádi právě v koprové polévce. Houby jsem přidala až sobě. Spokojení všichni a mladší syn dokonce chválil. Manželovi bude určitě taky chutnat- ten je spokojený vždy 😉

    • To jste tedy velmi kreativní, Jani :-)) A máte super, že máte spokojeného muže se vším, to je velká úleva, když vám to nekritizuje! Toho si važte 🙂

  4. Už dlouho tu mam kopr a děsnou chuť na kulajdu. Jen slepice uz tyden ani vejce… ale ta dýně mě nadchla, bez toho “vejce” by to prostě nebylo dobré…:)) Tak jdu vybrat zásobu petržele a jdu na to…:)

    • Slepičky asi šetří energii 🙂 Až to zkusíš, dej vědět, já tuhle miluju a od té babiččiny mi přijde k nerozeznání.

  5. Evičko co říct k tomuto receptu?….no prostě luxusní, výborná polévka. Jakmile jsem viděla recept tak jsem si říkala tu si musím uvařit a dostala jsem se k ní až nyní. Sice na ranní vaření trochu pro mě náročná (děla jsem ještě ranní miso polévku a jarní salát podle JJ-takže jsem zabrala každý kousek na lince 🙂 ), ale výýýýýborná. děkuji moc

    • No to sis toho tedy naplánovala hodně na ráno! 🙂 Mám radost, že ti chutnala, já z ní jsem taky nadšená, máloco opakuju, ale tuhle už jsme měli několikrát 🙂

  6. Ta byla tak výborná:-). Udělala jsem ji přesně podle Vás a neskutečně jsem si pochutnala. Díky.

  7. Však si tam, Bugino, to vajíčko klidně dejte. Zima je koneckonců ideální období, kdy si to vejce dopřát. A jestli máte domácí od slepičky, není co řešit 🙂 Mě tu chuť nahradila právě ta dýně a děti tuhle ochutnaly kulajdu s vejcem v hospodě a vyndavaly z ní vejce s tím, že je tam něco, co jim nechutná. Legrace, jde asi hlavně o zvyk.

  8. Že mně to, safra, ještě nenapadlo, zahustit kulajdu petrželí. Přitom omáčky tak zahušťuji běžně. Je skvělá. Zkombinoval jsem v ní topinambury, tuřín a dýni.

    • Dobrý nápad, že? Já z toho měla obrovskou radost, že to chutná jak ta babiččina. Vy jste dobrý kuchař, už to chvíli sleduju, u vás by mi chutnalo 🙂

  9. Asi zkusím, kulajdu miluju! Ale u nás bez vajec není kulajdy, pokud jsou pošírovaný, tak to právě udělá dohromady dokonalou chuť:)

    • Však si tam, Bugino, to vajíčko klidně dejte. Zima je koneckonců ideální období, kdy si to vejce dopřát. A jestli máte domácí od slepičky, není co řešit 🙂 Mě tu chuť nahradila právě ta dýně a děti tuhle ochutnaly kulajdu s vejcem v hospodě a vyndavaly z ní vejce s tím, že je tam něco, co jim nechutná. Legrace, jde asi hlavně o zvyk.

  10. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZimomřivost po změně jídelníčku
Další článekŠťouchaná květákovo – vločková polévka