Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pražené slunečnicové semínko s umeoctem

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Slunečnicová semínka zakápnutá trochou umeocta je výborné zobání na stůl pro hosty.

Ingredience
miska semínek
  • hrnek slunečnicových semínek
  • 3 lžíce umeocta

Jana měla nadváhu a díky psychicky náročnému období dostala léky na nervy. Hledala z toho cestu, až našla a podařilo ...

Postup

  1. Semínka propláchneme na sítku pod tekoucí vodou a necháme chvíli okapat.
  2. Vyklopíme je na suchou, rozpálenou pánev a za stálého míchání opražíme.
  3. Když semínka začnou vonět a zlátnout, jsou hotová. Neměla by být příliš tmavá nebo spálená.
  4. Jakmile zezlátnou, přidáme asi 3 lžíce umeocta a promícháme.
  5. Pražíme ještě chvilku, dokud neuschnou a můžeme podávat.

Praktické

  • Směs se hodí jako netradiční občerstvení pro návštěvy, ale také na silvestra nebo jiné oslavy.
  • Hezky vypadá, když si vyrobíte různé kombinace směsí a hosté si mohou vybrat, na co mají chuť.
  • Krabička s jakoukoliv směsí se hodí na cesty nebo jako svačina.

Obměna

  • Můžete si vytvářet vlastní směsi a kombinovat jakákoliv semínka nebo ořechy.
  • Skvělé jsou také ve směsi hrozinky nebo jiné sušené ovoce.

Děti

  • Opražená semínka nebo ořechy dáváme dětem od 1,5 roku raději v rozdrcené formě kvůli nebezpečí vdechnutí.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Požehnaný den všem. Chtěla bych se s vámi podělit o jeden slunečnicový recept, který je stejně rychlý a stejně rychle snězeny:). To jsem měla takhle jednou chuť na chalvu. Upražila jsem půl kila(je nás doma 6) slunečnicových semínek v troubě na 100 stupňů asi 20 nim(Pražení není nutné. Je to moc dobré i ze syrových, nijak neupravených slunečnicových semínek.) . Pak jsem to dala do mixeru a mixovala, co zvládl. Přidala jsem do toho asi 3 lžíce slunečnicového oleje BIO, aby šla konzistence do pasty a ne do prášku. Pak jsem přendala do mísy a přidala sladěnky podle chuti a promíchávala, až vznikne taková krásná mňamózní konzistence. No a pak se jen díváte, jak to mizí. Je fajn to třeba dát do lednice, pak je hmota pevnější. Dají se z toho dělat kuličky, ale u nás se to jen ukrajovalo a ukrajovalao. Vůbec nevadí, když nemáte supr mixer a zůstane tak hrubší konzistence. N2komu to chutná i víc než ta “chalva” úplně najemno. Jen aŤ vás nenapadne, přidat sladěnku ke hmotě přímo do mixeru- to mě stálo málem motorek u mého Kitchen Aid:). Dá se tato hmota použít s troškou vody i jako korpus pod dort nebo nějaký řez. Tak zkuste. Možná už to Evka má někde na stránkách a já o tom nevím. Jestli ne, klidně z toho udělejte recepis. Všem dobrou chuť:).

Mila Beata
12. 5. 2021

Mnaaaam ♥️ Dekujeme ♥️ Prazili jsme Uz mockrat s umeoctem mnam

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Slaný štrúdl s kysaným zelím a uzeným tofu

S podzimem přichází i období štrúdlů. Sladké varianty asi známe všichni, ale co si takto udělat štrúdl naslano? Kombinace kysaného zelí a uzeného tofu nebo...