Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pučálka z cizrny

Uvařeno
bez sóji
sezóna jaro

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde pučálka hrála důležitou roli. Máme vyzkoušeno, že stejně dobře, ne-li lépe, chutná pučálka z naklíčené cizrny. Však se jí také říká římský hrách.

Ingredience
slaná pučálka
Ingredience
sladká pučálka
  • naklíčená cizrna
  • olej
  • sůl
  • rozinky
  • slad

Diagnóza zněla rakovina 3. stupně. Marcelu čekal klasický postup – chemoterapie, operace a ozařování. Navzdory ...

Recept na cizrnovou pučálku na slano

Jak připravit slanou pučálku z cizrny

  1. V pánvi rozehřejte olej (tradičně se používalo máslo).
  2. Do zpěněného oleje se přidá naklíčená cizrna, osolí se, opepří se a restuje se pár minut.
  3. Cizrna postupně změkne, zesládne a je lehce křupavá.

Obměna

  • Místo pepře můžete použít jakékoliv jiné koření, které máte rádi. V různých obměnách jsme vyzkoušeli sladkou i pálivou papriku, kurkumu, kari, tymián, koriandr, sušený česnek. Ať jsme dali, co jsme dali, vždycky nám chutnalo.
  • Další možností je udělat cizrnu v troubě viz recept na cizrnové slané křupání.

Recept na cizrnovou pučálku na sladko

Jak připravit sladkou pučálku z cizrny

  1. V pánvi rozehřejte olej a slad.
  2. Do zpěněného oleje se sladem se přidá naklíčená cizrna, špetička soli, hrst rozinek a restuje se pár minut.
  3. Cizrna postupně změkne, zesládne a je lehce křupavá.

Obměna

  • Rozinky můžete předem namočit v mirinu nebo je z receptu vynechat.
  • Do sladké verze můžete přidat skořici, badyán, hřebíček či perníkové koření.

Děti

  • Pučálka je vhodná pro děti od 2 let.

    Zdroj obrázku: sproutedroutes.com

    PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

    🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    21 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Konecne jsem se odhodlala k tomuto receptu. A parada! Jednoduche a lahodne – slana varianta chutna jak takove moucne bramborove hranolky :-) priste urcite s mene oleje, nebo zkusim oprazit i nasucho ;-)

    A jak dlouho to vydrží? Skladu je se v lednici? Dekuji 😁

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    46
    12

    Klíčíme čočku

    Čočka je ideální jarní luštěnina. Nemusíme ji však jíst jen vařenou. Pojďme si část vyklíčit. Používat pak můžeme jak klíčky, tak zelené lístečky, které ná...