Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde pučálka hrála důležitou roli. Máme vyzkoušeno, že stejně dobře, ne-li lépe, chutná pučálka z naklíčené cizrny. Však se jí také říká římský hrách.

Recept na cizrnovou pučálku na slano

Ingredience
slaná pučálka
  • naklíčená cizrna
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • mletý pepř

Jak připravit slanou pučálku z cizrny

  1. V pánvi rozehřejte olej (tradičně se používalo máslo).
  2. Do zpěněného oleje se přidá naklíčená cizrna, osolí se, opepří se a restuje se pár minut.
  3. Cizrna postupně změkne, zesládne a je lehce křupavá.

Obměna

  • Místo pepře můžete použít jakékoliv jiné koření, které máte rádi. V různých obměnách jsme vyzkoušeli sladkou i pálivou papriku, kurkumu, kari, tymián, koriandr, sušený česnek. Ať jsme dali, co jsme dali, vždycky nám chutnalo.
  • Další možností je udělat cizrnu v troubě viz recept na cizrnové slané křupání.

Recept na cizrnovou pučálku na sladko

Ingredience
sladká pučálka
  • naklíčená cizrna
  • olej
  • sůl
  • rozinky
  • slad

Jak připravit sladkou pučálku z cizrny

  1. V pánvi rozehřejte olej a slad.
  2. Do zpěněného oleje se sladem se přidá naklíčená cizrna, špetička soli, hrst rozinek a restuje se pár minut.
  3. Cizrna postupně změkne, zesládne a je lehce křupavá.

Obměna

  • Rozinky můžete předem namočit v mirinu nebo je z receptu vynechat.
  • Do sladké verze můžete přidat skořici, badyán, hřebíček či perníkové koření.

Děti

  • Pučálka je vhodná pro děti od 2 let.

    Zdroj obrázku: sproutedroutes.com

    Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

    Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

    Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

    Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

    Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

    Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

    Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

    Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

    Děkuji za skvělé stránky

    Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

    Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

    Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

    Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

    Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

    Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

    Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

    Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

    Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

    Obdivuji pestrost ve vašich receptech

    Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

    Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

    Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

    První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

    Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

    Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

    Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

    Klub JJ mě vyrazil dech

    Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

    Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

    Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

    Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

    Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

    První komentář. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    1. Neco podobneho delam uz leta podle indicke kucharky s garam masalou, muze se pridat i jogurt a je to vynikajici.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekKlíčíme cizrnu
    Další článekJiné těhotenství s Jíme Jinak (Neli, 28 let)