Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde pučálka hrála důležitou roli. Máme vyzkoušeno, že stejně dobře, ne-li lépe, chutná pučálka z naklíčené cizrny. Však se jí také říká římský hrách.

Recept na cizrnovou pučálku na slano

Ingredience
slaná pučálka

Jak připravit slanou pučálku z cizrny

  1. V pánvi rozehřejte olej (tradičně se používalo máslo).
  2. Do zpěněného oleje se přidá naklíčená cizrna, osolí se, opepří se a restuje se pár minut.
  3. Cizrna postupně změkne, zesládne a je lehce křupavá.

Obměna

  • Místo pepře můžete použít jakékoliv jiné koření, které máte rádi. V různých obměnách jsme vyzkoušeli sladkou i pálivou papriku, kurkumu, kari, tymián, koriandr, sušený česnek. Ať jsme dali, co jsme dali, vždycky nám chutnalo.
  • Další možností je udělat cizrnu v troubě viz recept na cizrnové slané křupání.

Recept na cizrnovou pučálku na sladko

Ingredience
sladká pučálka
  • naklíčená cizrna
  • olej
  • sůl
  • rozinky
  • slad

Jak připravit sladkou pučálku z cizrny

  1. V pánvi rozehřejte olej a slad.
  2. Do zpěněného oleje se sladem se přidá naklíčená cizrna, špetička soli, hrst rozinek a restuje se pár minut.
  3. Cizrna postupně změkne, zesládne a je lehce křupavá.

Obměna

  • Rozinky můžete předem namočit v mirinu nebo je z receptu vynechat.
  • Do sladké verze můžete přidat skořici, badyán, hřebíček či perníkové koření.

Děti

  • Pučálka je vhodná pro děti od 2 let.

    Zdroj obrázku: sproutedroutes.com

    Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

    Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

    Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

    Přítel zhubnul 18 kg, oba se cítíme skvěle (Paní M.)

    Paní M.: Investice do klubu Jíme Jinak a Jarní...

    Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

    Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

    Doslova hltám všechny nové články!

    Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

    Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

    Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

    Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

    Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

    Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

    Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

    Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

    Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

    Marta: Nechci nic hodnotit, chci jen poděkovat

    Marta: Ahojte nechci nic hodnotit. Chtěla bych poděkovat za...

    Moje hmotnost je konečně stabilní

    Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

    Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

    Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

    Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

    Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

    Vaše kurzy jsou super

    Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

    Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

    Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

    Díky Jíme Jinak se cítím rok od roku lépe (Ivana)

    Ivana: Uvědomila jsem si, že si sem pro ten...

    Dáváte mi pocit, že jsem doma

    Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...
    1. Konecne jsem se odhodlala k tomuto receptu. A parada! Jednoduche a lahodne – slana varianta chutna jak takove moucne bramborove hranolky :-) priste urcite s mene oleje, nebo zkusim oprazit i nasucho ;-)

    2. Prosím viete aspoň odhadom, koľko testovať? Alebo ako by to malo vo finále vyzerať? Moje sú také biele az tmavšie hnedé, niektoré riadne tvrdé, niektoré menej… klicok zhoreny.

      • Veroniko, musí to být namáčené, aby to nebylo tvrdé a pak krátce prudce orestovat, já nevím, jak dlouho, tak tři minuty, možná o něco déle, já vždycky ochutnávám a podle potřeby vypnu. Ve finále to vypadá jako na té fotce 😉

    3. Vyzkoušela jsem asi před 14 dny poprvé a moc super. Nyní mi už klíčí další várka. Zkusím zase ochutit jinak. Přidávám do salátů nebo i ke kuskusu, bulguru, prostě do něčeho, co se tváří jako rizoto :-) Dá se jíst i jen tak (y)

    4. Neco podobneho delam uz leta podle indicke kucharky s garam masalou, muze se pridat i jogurt a je to vynikajici.

    5. Zobrazit všech 7 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekJe potřeba hejbnout zadkem (Šárka, 50 let)
    Další článekProblémy s prostatou řeším úspešně i bez léků (Jaroslav, 52 let)