Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde pučálka hrála důležitou roli. Máme vyzkoušeno, že stejně dobře, ne-li lépe, chutná pučálka z naklíčené cizrny. Však se jí také říká římský hrách.

Recept na cizrnovou pučálku na slano

Ingredience
slaná pučálka
  • naklíčená cizrna
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • mletý pepř

Jak připravit slanou pučálku z cizrny

  1. V pánvi rozehřejte olej (tradičně se používalo máslo).
  2. Do zpěněného oleje se přidá naklíčená cizrna, osolí se, opepří se a restuje se pár minut.
  3. Cizrna postupně změkne, zesládne a je lehce křupavá.

Obměna

  • Místo pepře můžete použít jakékoliv jiné koření, které máte rádi. V různých obměnách jsme vyzkoušeli sladkou i pálivou papriku, kurkumu, kari, tymián, koriandr, sušený česnek. Ať jsme dali, co jsme dali, vždycky nám chutnalo.
  • Další možností je udělat cizrnu v troubě viz recept na cizrnové slané křupání.

Recept na cizrnovou pučálku na sladko

Ingredience
sladká pučálka
  • naklíčená cizrna
  • olej
  • sůl
  • rozinky
  • slad

Jak připravit sladkou pučálku z cizrny

  1. V pánvi rozehřejte olej a slad.
  2. Do zpěněného oleje se sladem se přidá naklíčená cizrna, špetička soli, hrst rozinek a restuje se pár minut.
  3. Cizrna postupně změkne, zesládne a je lehce křupavá.

Obměna

  • Rozinky můžete předem namočit v mirinu nebo je z receptu vynechat.
  • Do sladké verze můžete přidat skořici, badyán, hřebíček či perníkové koření.

Děti

  • Pučálka je vhodná pro děti od 2 let.

    Zdroj obrázku: sproutedroutes.com

    Začala jsem milovat vaření díky JJ

    Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

    Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

    Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

    Letos úspěch na entou

    Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

    Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

    Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

    Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

    Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

    Výsledky se dostavují okamžitě

    Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

    S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

    Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

    Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

    Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

    Poděkování

    Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

    To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

    Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

    Webové stránky JJ jsou návykové!

    Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

    Konečně zdravý jídelníček

    Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

    Úspěch: manžel vylízal i talíř

    Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

    I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

    Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

    Jsem na vašich stránkách závislá

    Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

    Cítím se mnohem více v pohodě

    Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...
    1. Neco podobneho delam uz leta podle indicke kucharky s garam masalou, muze se pridat i jogurt a je to vynikajici.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekKlíčíme cizrnu
    Další článekJiné těhotenství s Jíme Jinak (Neli, 28 let)