Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pučálka z cizrny

Uvařeno
bez sóji
sezóna jaro

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde pučálka hrála důležitou roli. Máme vyzkoušeno, že stejně dobře, ne-li lépe, chutná pučálka z naklíčené cizrny. Však se jí také říká římský hrách.

Ingredience
slaná pučálka
Ingredience
sladká pučálka
  • naklíčená cizrna
  • olej
  • sůl
  • rozinky
  • slad

První dva měsíce těhotenství se od sebe tenkrát a teď zase tak dramaticky nelišily. Ale v tom třetím už je rozdíl mar...

Recept na cizrnovou pučálku na slano

Jak připravit slanou pučálku z cizrny

  1. V pánvi rozehřejte olej (tradičně se používalo máslo).
  2. Do zpěněného oleje se přidá naklíčená cizrna, osolí se, opepří se a restuje se pár minut.
  3. Cizrna postupně změkne, zesládne a je lehce křupavá.

Obměna

  • Místo pepře můžete použít jakékoliv jiné koření, které máte rádi. V různých obměnách jsme vyzkoušeli sladkou i pálivou papriku, kurkumu, kari, tymián, koriandr, sušený česnek. Ať jsme dali, co jsme dali, vždycky nám chutnalo.
  • Další možností je udělat cizrnu v troubě viz recept na cizrnové slané křupání.

Recept na cizrnovou pučálku na sladko

Jak připravit sladkou pučálku z cizrny

  1. V pánvi rozehřejte olej a slad.
  2. Do zpěněného oleje se sladem se přidá naklíčená cizrna, špetička soli, hrst rozinek a restuje se pár minut.
  3. Cizrna postupně změkne, zesládne a je lehce křupavá.

Obměna

  • Rozinky můžete předem namočit v mirinu nebo je z receptu vynechat.
  • Do sladké verze můžete přidat skořici, badyán, hřebíček či perníkové koření.

Děti

  • Pučálka je vhodná pro děti od 2 let.

    Zdroj obrázku: sproutedroutes.com

    PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

    Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    13 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Konecne jsem se odhodlala k tomuto receptu. A parada! Jednoduche a lahodne – slana varianta chutna jak takove moucne bramborove hranolky :-) priste urcite s mene oleje, nebo zkusim oprazit i nasucho ;-)

    A jak dlouho to vydrží? Skladu je se v lednici? Dekuji 😁

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Slavnostní slaní šnečci z listového těsta

    Tito šnečci jednozančně zabodují na každé oslavě nebo jen tak jako slané občerstvení pro děti či dospělé. Listové těsto je variabilní, můžete je udělat jak...

    Slaný štrúdl s kysaným zelím a uzeným tofu

    S podzimem přichází i období štrúdlů. Sladké varianty asi známe všichni, ale co si takto udělat štrúdl naslano? Kombinace kysaného zelí a uzeného tofu nebo...

    Pečené křupky z cizrny – milují i ti, kteří jinak cizrnu nejedí

    Extra křupavé křupky z pečené cizrny. Luxusní slané občerstvení, které okouzlí každého (včetně dětí!), kdo rád křoupe.

    Bezlepková čočková sekaná

    Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila a...
    19
    12

    Klíčíme čočku

    Čočka je ideální jarní luštěnina. Nemusíme ji však jíst jen vařenou. Pojďme si část vyklíčit. Používat pak můžeme jak klíčky, tak zelené lístečky, které ná...
    4
    16

    Slané zobání 3x jinak

    Nevíte, co dát zdravého a chutného na stůl pro návštěvu? Potřebujete občas nějaké zobání a nechcete jíst brambůrky? Zkuste pražené ořechy a semínka, které ...