Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde pučálka hrála důležitou roli. Máme vyzkoušeno, že stejně dobře, ne-li lépe, chutná pučálka z naklíčené cizrny. Však se jí také říká římský hrách.

Recept na cizrnovou pučálku na slano

Ingredience
slaná pučálka
  • naklíčená cizrna
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • mletý pepř

Jak připravit slanou pučálku z cizrny

  1. V pánvi rozehřejte olej (tradičně se používalo máslo).
  2. Do zpěněného oleje se přidá naklíčená cizrna, osolí se, opepří se a restuje se pár minut.
  3. Cizrna postupně změkne, zesládne a je lehce křupavá.

Obměna

  • Místo pepře můžete použít jakékoliv jiné koření, které máte rádi. V různých obměnách jsme vyzkoušeli sladkou i pálivou papriku, kurkumu, kari, tymián, koriandr, sušený česnek. Ať jsme dali, co jsme dali, vždycky nám chutnalo.
  • Další možností je udělat cizrnu v troubě viz recept na cizrnové slané křupání.

Recept na cizrnovou pučálku na sladko

Ingredience
sladká pučálka
  • naklíčená cizrna
  • olej
  • sůl
  • rozinky
  • slad

Jak připravit sladkou pučálku z cizrny

  1. V pánvi rozehřejte olej a slad.
  2. Do zpěněného oleje se sladem se přidá naklíčená cizrna, špetička soli, hrst rozinek a restuje se pár minut.
  3. Cizrna postupně změkne, zesládne a je lehce křupavá.

Obměna

  • Rozinky můžete předem namočit v mirinu nebo je z receptu vynechat.
  • Do sladké verze můžete přidat skořici, badyán, hřebíček či perníkové koření.

Děti

  • Pučálka je vhodná pro děti od 2 let.

    Zdroj obrázku: sproutedroutes.com

    Jsem na vašich stránkách závislá

    Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

    Z maroda jsem zase činorodá!

    Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

    Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

    Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

    Po zvážení jsem se nestačila divit!

    Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

    Vaše kurzy jsou super

    Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

    Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

    Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

    Velké díky za filmový festival

    Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

    Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

    Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

    Konečně zdravý jídelníček

    Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

    Každý nový článek je obrovským přínosem

    Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

    Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

    Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

    Mám lepší a vypnutější pleť

    Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

    Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

    Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

    Moje tělo po vašem jídle přede blahem

    Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

    Díky za obrovskou inspiraci

    Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

    Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

    Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

    Seriál: Jak na jaro

    materiály
    • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
    • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
    • Jídelníček ke stažení!
    1. Neco podobneho delam uz leta podle indicke kucharky s garam masalou, muze se pridat i jogurt a je to vynikajici.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekKlíčíme cizrnu
    Další článekJiné těhotenství s Jíme Jinak (Neli, 28 let)