Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření - dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní pomazánky na pečivo, chlebíčky, placky nebo si je dejte jako dip  zelenině!

1Dýňový tataráček

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 dýně (hokkaido, máslové)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • tymián
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 1 lžička dijonské hořčice

Jak připravit dýňový tataráček

  1. Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu (vše použijeme do vývaru) a nakrájíme na kostičky.
  2. Šalotku a česnek nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji s větší špetkou soli.
  3. Přidáme dýní, tymián, protlak a sójovou omáčku. Osmahneme a podlijte vodou.
  4. Dusíme do změknutí dýně, až se odpaří část tekutiny a dýně se rozvaří.
  5. Dýni rozmačkáme nebo rozmixujeme.
  6. Přidáme hořčici a sladkou papriku.
  7. Zbytek uchováváme v lednici.

2Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů

Ingredience
pro 4 porce
  • 200 g uvařených červených nebo jiných fazolí
  • 200 g cibule
  • 100 g červené řepy
  • 100 g vlašských ořechů
  • majoránka nebo tymián
  • šťáva ze zázvoru
  • 3PL oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl

Jak připravit červenou paštiku z fazolí

  1. Cibuli a řepu nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s řepou, posolíme trochu víc, protože budeme přidávat nesolené fazole.
  3. Přidáme koření a restujeme až cibulka zesklovatí.
  4. Mezitím si umeleme vlašské ořechy v mixéru na jemno.
  5. Přidáme uvařené fazole, umleté vlašské ořechy, trochu vody z fazolí a dobře promícháme.
  6. Vaříme společně asi 5 minut a pak odstavíme z plotny.
  7. Přidáme trochu ume octa a citronové šťávy a vše společně rozmixujeme do hladka.
  8. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.

3Křenová pomazánka s ořechy

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 uzeného tofu
  • 1 tofunéza nebo sojanéza
  • půl hrnku mletých vlašských ořechů
  • 1-2 lžíce nastrouhaného křenu (podle chuti)
  • lžička umeocta
  • na ozdobu: petrželka

Jak připravit křenovou pomazánku

  1. Tofu a křen nastrouháme na jemno.
  2. V mixéru nameleme ořechy na jemno.
  3. V misce smícháme nastrouhané tofu, křen, ořechy a tofunézu.
  4. Pomazánku dochutíme lžičkou umeocta.
  5. Zdobíme petrželkou.

4Vodácká pomazánka

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • olej
  • sůl
  • hrnek vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 tofu natural
  • 1 tofu uzené
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • kelímek sojové tatarky nebo tofunézy (nemusí být)
  • 1/2 uzeného tempehu (nemusí být)
  • na dochucení: sojová omáčka, umeocet
  • čerstvé bylinky: pažitka nebo jarní cibulka

Jak připravit vodáckou pomazánku

  1. Do hrnku osolené vody dáme vařit tofu natural a vaříme 5 minut. Můžeme přidat i koření podle chuti (nové koření, bobkový list apod.).
  2. Osmahneme na trošce oleje na kostičky nakrájenou cibuli s troškou soli.
  3. Nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer.
  4. Rozmixujeme povařené tofu natural, uzené tofu a osmahlou cibulku.
  5. Do studené vody z vaření tofu přidáme lžíci škrobu a zamícháme a 3 minuty povaříme.
  6. Rozmixujeme spolu s tofu hmotou.
  7. Do pomazánky dáme nastrouhanou zeleninu a nasekané zelené natě, případně i nastrouhaný tempeh.
  8. Ochutíme tofunézou, sojovou omáčkou a umeoctem.
 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Váha jde dolů a chutě na nezdravé mě opouštějí (Pavlína)
Pavlína: Díky Evi, jakoby z ničeho nic se váha...
Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)
Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...
Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)
Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...
Šok: jí to i můj masomil manžel!
Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...
Jsem pyšná, že jím jinak
Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...
Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku
Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...
Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit
Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...
Děkuji za celý rok v Klubu
Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...
Obleču konečně věci, které jsem nenosila už 7 let (Iveta)
Iveta: Ze shozených kil mám obrovskou radost, obleču věci,...
Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké
Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...
Děkuji moc za videa
Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...
Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila
Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...
Měníte mi život k lepšímu
Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...
S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček
Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...
S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!
Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...
Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)
Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...
    • Alenko, zeleninu do pomazánky dáváme na chuť, pro barvu nebo zpestření. Pak je to pomazánka a ne třeba polévka či hlavní jídlo. V ideálním světě by pomazánka měla být bez zeleniny, ale to by pak byla nuda. Já osobně to beru flexibilně – do pomazánek cibuli/zeleninu přidám, ale neberu to jako hlavní zdroj zeleniny. Tu doplním na talíři. Zase to není tak, že by vám měla dýně nějak uškodit, když ji budete pomazánku jíst druhý den. Je to spíše taková sezónní pomazánka a není to tak, že bychom si zeleninové pomazánky pořád připravovali do zásoby.

    • Ne ne, my jim tam nedáváme, ale klidně by tam mohla být místo té kořenové zeleniny.

    • Pečená zelenina je super základ ne všechny pomazánky, výborná je i pečená řepa.

  1. Moc prosím nemůžu tu najít ikonu Vytisknout, jinde jsou, moc ráda bych si recepty založila a vyzkoušela. díky. Máte super články!

    • Evi, články nemáme určené k tisku, proto tam není ikonka, ale jde to i tak. Buď si vytiskněte dílčí recepty (najdete je v sekci Pomazánky) nebo si tuto stránku vytiskněte volbou „tisk“ přímo v prolížeči (zmáčknout pravé tlačítko myši, když jste na tom článku, a vybrat „tisk“), případně jděte do menu prohlížeče a tam si tisk vyberte z menu. Mě funguje zkratka ctrl+p.

  2. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSkvělé ceny pro účastníky Podzimního detoxu jsou připravené
Další článekPodzimní fantazie s celozrnnou špaldou a žlutou čočkou