Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření - dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní pomazánky na pečivo, chlebíčky, placky nebo si je dejte jako dip zelenině!
1Dýňový tataráček

Ingredience
pro 4 porce

- 2 lžíce oleje
- 1/2 dýně (hokkaido, máslové)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce sójové omáčky
- tymián
- 1 lžička sladké červené papriky
- 1 lžička dijonské hořčice
Jak připravit dýňový tataráček
- Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu (vše použijeme do vývaru) a nakrájíme na kostičky.
- Šalotku a česnek nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji s větší špetkou soli.
- Přidáme dýní, tymián, protlak a sójovou omáčku. Osmahneme a podlijte vodou.
- Dusíme do změknutí dýně, až se odpaří část tekutiny a dýně se rozvaří.
- Dýni rozmačkáme nebo rozmixujeme.
- Přidáme hořčici a sladkou papriku.
- Zbytek uchováváme v lednici.
2Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů

Ingredience
pro 4 porce

- 200 g uvařených červených nebo jiných fazolí
- 200 g cibule
- 100 g červené řepy
- 100 g vlašských ořechů
- majoránka nebo tymián
- šťáva ze zázvoru
- 3PL oleje
- umeocet
- citron
- sůl
Jak připravit červenou paštiku z fazolí
- Cibuli a řepu nakrájíme na kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli s řepou, posolíme trochu víc, protože budeme přidávat nesolené fazole.
- Přidáme koření a restujeme až cibulka zesklovatí.
- Mezitím si umeleme vlašské ořechy v mixéru na jemno.
- Přidáme uvařené fazole, umleté vlašské ořechy, trochu vody z fazolí a dobře promícháme.
- Vaříme společně asi 5 minut a pak odstavíme z plotny.
- Přidáme trochu ume octa a citronové šťávy a vše společně rozmixujeme do hladka.
- Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.
3Křenová pomazánka s ořechy

Ingredience
pro 4 porce

- 1/2 uzeného tofu
- 1 tofunéza nebo sojanéza
- půl hrnku mletých vlašských ořechů
- 1-2 lžíce nastrouhaného křenu (podle chuti)
- lžička umeocta
- na ozdobu: petrželka
Jak připravit křenovou pomazánku
- Tofu a křen nastrouháme na jemno.
- V mixéru nameleme ořechy na jemno.
- V misce smícháme nastrouhané tofu, křen, ořechy a tofunézu.
- Pomazánku dochutíme lžičkou umeocta.
- Zdobíme petrželkou.
4Vodácká pomazánka

Ingredience
pro 4 porce

- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- olej
- sůl
- hrnek vody nebo zeleninového vývaru
- 1 tofu natural
- 1 tofu uzené
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- kelímek sojové tatarky nebo tofunézy (nemusí být)
- 1/2 uzeného tempehu (nemusí být)
- na dochucení: sojová omáčka, umeocet
- čerstvé bylinky: pažitka nebo jarní cibulka
Jak připravit vodáckou pomazánku
- Do hrnku osolené vody dáme vařit tofu natural a vaříme 5 minut. Můžeme přidat i koření podle chuti (nové koření, bobkový list apod.).
- Osmahneme na trošce oleje na kostičky nakrájenou cibuli s troškou soli.
- Nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer.
- Rozmixujeme povařené tofu natural, uzené tofu a osmahlou cibulku.
- Do studené vody z vaření tofu přidáme lžíci škrobu a zamícháme a 3 minuty povaříme.
- Rozmixujeme spolu s tofu hmotou.
- Do pomazánky dáme nastrouhanou zeleninu a nasekané zelené natě, případně i nastrouhaný tempeh.
- Ochutíme tofunézou, sojovou omáčkou a umeoctem.
Můžu se zeptat, čím nahradit v této pomazánce tofu? Máme alergie na soju. díky
Jsou prosím tyhle pomazánky vhodné i malé děti (2 roky)? Děkuji.
Ano, bez problémů.
Nechybí náhodou ve složení vodácké pomazánky vodnice??
Ne ne, my jim tam nedáváme, ale klidně by tam mohla být místo té kořenové zeleniny.
prosim, myslite, ze by miesto vlasskych orechov fungovali mandle? vlasaky nemozem jest..
Urcite, nebo kesu :)
Nejlepší je vodácká. Tou jsem kdysi začínala a chutná pořád a všem, i návštěvám ;-)
Ta nikdy nezklame :-)
U nás je oblíbená z pečené cukety nebo lilku.
Pečená zelenina je super základ ne všechny pomazánky, výborná je i pečená řepa.
Moc prosím nemůžu tu najít ikonu Vytisknout, jinde jsou, moc ráda bych si recepty založila a vyzkoušela. díky. Máte super články!
Evi, články nemáme určené k tisku, proto tam není ikonka, ale jde to i tak. Buď si vytiskněte dílčí recepty (najdete je v sekci Pomazánky) nebo si tuto stránku vytiskněte volbou „tisk“ přímo v prolížeči (zmáčknout pravé tlačítko myši, když jste na tom článku, a vybrat „tisk“), případně jděte do menu prohlížeče a tam si tisk vyberte z menu. Mě funguje zkratka ctrl+p.