Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní pomazánky na pečivo, chlebíčky, placky nebo si je dejte jako dip  zelenině!

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 dýně (hokkaido, máslové)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • tymián
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 1 lžička dijonské hořčice
Ingredience
pro 4 porce
  • 200 g uvařených červených nebo jiných fazolí
  • 200 g cibule
  • 100 g červené řepy
  • 100 g vlašských ořechů
  • majoránka nebo tymián
  • šťáva ze zázvoru
  • 3PL oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl
Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 uzeného tofu
  • 1 tofunéza nebo sojanéza
  • půl hrnku mletých vlašských ořechů
  • 1-2 lžíce nastrouhaného křenu (podle chuti)
  • lžička umeocta
  • na ozdobu: petrželka
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • olej
  • sůl
  • hrnek vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 tofu natural
  • 1 tofu uzené
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • kelímek sojové tatarky nebo tofunézy (nemusí být)
  • 1/2 uzeného tempehu (nemusí být)
  • na dochucení: sojová omáčka, umeocet
  • čerstvé bylinky: pažitka nebo jarní cibulka

Byla jsem na tom byla opravdu moc špatně, Nevím jestli více fyzicky nebo po psychické stránce. Čekala jsem, kdy to se...

Dýňový tataráček

Jak připravit dýňový tataráček

  1. Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu (vše použijeme do vývaru) a nakrájíme na kostičky.
  2. Šalotku a česnek nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji s větší špetkou soli.
  3. Přidáme dýní, tymián, protlak a sójovou omáčku. Osmahneme a podlijte vodou.
  4. Dusíme do změknutí dýně, až se odpaří část tekutiny a dýně se rozvaří.
  5. Dýni rozmačkáme nebo rozmixujeme.
  6. Přidáme hořčici a sladkou papriku.
  7. Zbytek uchováváme v lednici.

Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů

Jak připravit červenou paštiku z fazolí

  1. Cibuli a řepu nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s řepou, posolíme trochu víc, protože budeme přidávat nesolené fazole.
  3. Přidáme koření a restujeme až cibulka zesklovatí.
  4. Mezitím si umeleme vlašské ořechy v mixéru na jemno.
  5. Přidáme uvařené fazole, umleté vlašské ořechy, trochu vody z fazolí a dobře promícháme.
  6. Vaříme společně asi 5 minut a pak odstavíme z plotny.
  7. Přidáme trochu ume octa a citronové šťávy a vše společně rozmixujeme do hladka.
  8. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.

Křenová pomazánka s ořechy

Jak připravit křenovou pomazánku

  1. Tofu a křen nastrouháme na jemno.
  2. V mixéru nameleme ořechy na jemno.
  3. V misce smícháme nastrouhané tofu, křen, ořechy a tofunézu.
  4. Pomazánku dochutíme lžičkou umeocta.
  5. Zdobíme petrželkou.

Vodácká pomazánka

Jak připravit vodáckou pomazánku

  1. Do hrnku osolené vody dáme vařit tofu natural a vaříme 5 minut. Můžeme přidat i koření podle chuti (nové koření, bobkový list apod.).
  2. Osmahneme na trošce oleje na kostičky nakrájenou cibuli s troškou soli.
  3. Nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer.
  4. Rozmixujeme povařené tofu natural, uzené tofu a osmahlou cibulku.
  5. Do studené vody z vaření tofu přidáme lžíci škrobu a zamícháme a 3 minuty povaříme.
  6. Rozmixujeme spolu s tofu hmotou.
  7. Do pomazánky dáme nastrouhanou zeleninu a nasekané zelené natě, případně i nastrouhaný tempeh.
  8. Ochutíme tofunézou, sojovou omáčkou a umeoctem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

89 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Aktuální a perfektní – jako vždycky. 👍

Alena Fremrová
31. 8. 2022

Prosím o informaci – u pomazánky je jedno, že je tam tepelně upravená zelenina a pak ji necháme vychladnout a jíme až později?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.

Pikantní mungo pomazánka

Jednoduchá a lahodná pikantní pomazánka, která vás překvapí svojí “rybičkovou” chutí.

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Šafránové halušky se zeleninou (bez lepku)

Jednoduchý a rychlý recept na halušky bez lepku a bez vajec, doplněné o lahodnou zeleninovou omáčku. Tento recept je skvělý pro chladné, kdy se potřebujeme...