Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření - dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní pomazánky na pečivo, chlebíčky, placky nebo si je dejte jako dip  zelenině!

1Dýňový tataráček

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 dýně (hokkaido, máslové)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • tymián
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 1 lžička dijonské hořčice

Jak připravit dýňový tataráček

  1. Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu (vše použijeme do vývaru) a nakrájíme na kostičky.
  2. Šalotku a česnek nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji s větší špetkou soli.
  3. Přidáme dýní, tymián, protlak a sójovou omáčku. Osmahneme a podlijte vodou.
  4. Dusíme do změknutí dýně, až se odpaří část tekutiny a dýně se rozvaří.
  5. Dýni rozmačkáme nebo rozmixujeme.
  6. Přidáme hořčici a sladkou papriku.
  7. Zbytek uchováváme v lednici.

2Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů

Ingredience
pro 4 porce
  • 200 g uvařených červených nebo jiných fazolí
  • 200 g cibule
  • 100 g červené řepy
  • 100 g vlašských ořechů
  • majoránka nebo tymián
  • šťáva ze zázvoru
  • 3PL oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl

Jak připravit červenou paštiku z fazolí

  1. Cibuli a řepu nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s řepou, posolíme trochu víc, protože budeme přidávat nesolené fazole.
  3. Přidáme koření a restujeme až cibulka zesklovatí.
  4. Mezitím si umeleme vlašské ořechy v mixéru na jemno.
  5. Přidáme uvařené fazole, umleté vlašské ořechy, trochu vody z fazolí a dobře promícháme.
  6. Vaříme společně asi 5 minut a pak odstavíme z plotny.
  7. Přidáme trochu ume octa a citronové šťávy a vše společně rozmixujeme do hladka.
  8. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.

3Křenová pomazánka s ořechy

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 uzeného tofu
  • 1 tofunéza nebo sojanéza
  • půl hrnku mletých vlašských ořechů
  • 1-2 lžíce nastrouhaného křenu (podle chuti)
  • lžička umeocta
  • na ozdobu: petrželka

Jak připravit křenovou pomazánku

  1. Tofu a křen nastrouháme na jemno.
  2. V mixéru nameleme ořechy na jemno.
  3. V misce smícháme nastrouhané tofu, křen, ořechy a tofunézu.
  4. Pomazánku dochutíme lžičkou umeocta.
  5. Zdobíme petrželkou.

4Vodácká pomazánka

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • olej
  • sůl
  • hrnek vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 tofu natural
  • 1 tofu uzené
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • kelímek sojové tatarky nebo tofunézy (nemusí být)
  • 1/2 uzeného tempehu (nemusí být)
  • na dochucení: sojová omáčka, umeocet
  • čerstvé bylinky: pažitka nebo jarní cibulka

Jak připravit vodáckou pomazánku

  1. Do hrnku osolené vody dáme vařit tofu natural a vaříme 5 minut. Můžeme přidat i koření podle chuti (nové koření, bobkový list apod.).
  2. Osmahneme na trošce oleje na kostičky nakrájenou cibuli s troškou soli.
  3. Nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer.
  4. Rozmixujeme povařené tofu natural, uzené tofu a osmahlou cibulku.
  5. Do studené vody z vaření tofu přidáme lžíci škrobu a zamícháme a 3 minuty povaříme.
  6. Rozmixujeme spolu s tofu hmotou.
  7. Do pomazánky dáme nastrouhanou zeleninu a nasekané zelené natě, případně i nastrouhaný tempeh.
  8. Ochutíme tofunézou, sojovou omáčkou a umeoctem.
 
Doslova hltám všechny nové články!
Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...
Sladkosti už mi nechutnají
Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...
Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu
Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...
Už nemám chutě na sladké ani na maso…
Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...
Děkuji za to, co děláte a šíříte
Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...
Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!
Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...
Okolí si všímá změny a já se cítím báječně
Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...
Mám ohromnou radost, že hubnu
Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...
Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala
Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...
Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…
Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...
Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla
Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...
Díky JJ mám více energie a 5 kg dole
Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...
Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji
Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...
Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!
Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...
Jde z vás nakažlivá energie
Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...
Je mi mnohem líp ve vlastním těle
Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
    • Ne ne, my jim tam nedáváme, ale klidně by tam mohla být místo té kořenové zeleniny.

    • Pečená zelenina je super základ ne všechny pomazánky, výborná je i pečená řepa.

  1. Moc prosím nemůžu tu najít ikonu Vytisknout, jinde jsou, moc ráda bych si recepty založila a vyzkoušela. díky. Máte super články!

    • Evi, články nemáme určené k tisku, proto tam není ikonka, ale jde to i tak. Buď si vytiskněte dílčí recepty (najdete je v sekci Pomazánky) nebo si tuto stránku vytiskněte volbou „tisk“ přímo v prolížeči (zmáčknout pravé tlačítko myši, když jste na tom článku, a vybrat „tisk“), případně jděte do menu prohlížeče a tam si tisk vyberte z menu. Mě funguje zkratka ctrl+p.

  2. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBalíček potravin s 25% slevou u Paní Dýně
Další článekCo dělá studená voda s naším tělem?