Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření - dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní pomazánky na pečivo, chlebíčky, placky nebo si je dejte jako dip  zelenině!

1Dýňový tataráček

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 dýně (hokkaido, máslové)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • tymián
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 1 lžička dijonské hořčice

Jak připravit dýňový tataráček

  1. Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu (vše použijeme do vývaru) a nakrájíme na kostičky.
  2. Šalotku a česnek nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji s větší špetkou soli.
  3. Přidáme dýní, tymián, protlak a sójovou omáčku. Osmahneme a podlijte vodou.
  4. Dusíme do změknutí dýně, až se odpaří část tekutiny a dýně se rozvaří.
  5. Dýni rozmačkáme nebo rozmixujeme.
  6. Přidáme hořčici a sladkou papriku.
  7. Zbytek uchováváme v lednici.

2Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů

Ingredience
pro 4 porce
  • 200 g uvařených červených nebo jiných fazolí
  • 200 g cibule
  • 100 g červené řepy
  • 100 g vlašských ořechů
  • majoránka nebo tymián
  • šťáva ze zázvoru
  • 3PL oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl

Jak připravit červenou paštiku z fazolí

  1. Cibuli a řepu nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s řepou, posolíme trochu víc, protože budeme přidávat nesolené fazole.
  3. Přidáme koření a restujeme až cibulka zesklovatí.
  4. Mezitím si umeleme vlašské ořechy v mixéru na jemno.
  5. Přidáme uvařené fazole, umleté vlašské ořechy, trochu vody z fazolí a dobře promícháme.
  6. Vaříme společně asi 5 minut a pak odstavíme z plotny.
  7. Přidáme trochu ume octa a citronové šťávy a vše společně rozmixujeme do hladka.
  8. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.

3Křenová pomazánka s ořechy

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 uzeného tofu
  • 1 tofunéza nebo sojanéza
  • půl hrnku mletých vlašských ořechů
  • 1-2 lžíce nastrouhaného křenu (podle chuti)
  • lžička umeocta
  • na ozdobu: petrželka

Jak připravit křenovou pomazánku

  1. Tofu a křen nastrouháme na jemno.
  2. V mixéru nameleme ořechy na jemno.
  3. V misce smícháme nastrouhané tofu, křen, ořechy a tofunézu.
  4. Pomazánku dochutíme lžičkou umeocta.
  5. Zdobíme petrželkou.

4Vodácká pomazánka

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • olej
  • sůl
  • hrnek vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 tofu natural
  • 1 tofu uzené
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • kelímek sojové tatarky nebo tofunézy (nemusí být)
  • 1/2 uzeného tempehu (nemusí být)
  • na dochucení: sojová omáčka, umeocet
  • čerstvé bylinky: pažitka nebo jarní cibulka

Jak připravit vodáckou pomazánku

  1. Do hrnku osolené vody dáme vařit tofu natural a vaříme 5 minut. Můžeme přidat i koření podle chuti (nové koření, bobkový list apod.).
  2. Osmahneme na trošce oleje na kostičky nakrájenou cibuli s troškou soli.
  3. Nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer.
  4. Rozmixujeme povařené tofu natural, uzené tofu a osmahlou cibulku.
  5. Do studené vody z vaření tofu přidáme lžíci škrobu a zamícháme a 3 minuty povaříme.
  6. Rozmixujeme spolu s tofu hmotou.
  7. Do pomazánky dáme nastrouhanou zeleninu a nasekané zelené natě, případně i nastrouhaný tempeh.
  8. Ochutíme tofunézou, sojovou omáčkou a umeoctem.
 

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)
Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...
Všichni pějí na vaše jídla chválu
Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...
Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti
Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...
Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)
Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...
Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval
MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...
Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)
Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...
Inspirující kurz pro začátečníky
Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...
Lucka, účastnice kurzu, nám napsala
Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...
Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle
Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...
Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci
Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...
Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří
Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...
Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!
Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...
Vaše stránky mě nadchly
Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...
Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…
Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...
Dodáváte mi odvahu zkoušet nové
Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...
Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce
Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...
    • Ne ne, my jim tam nedáváme, ale klidně by tam mohla být místo té kořenové zeleniny.

    • Pečená zelenina je super základ ne všechny pomazánky, výborná je i pečená řepa.

    • Evi, články nemáme určené k tisku, proto tam není ikonka, ale jde to i tak. Buď si vytiskněte dílčí recepty (najdete je v sekci Pomazánky) nebo si tuto stránku vytiskněte volbou „tisk“ přímo v prolížeči (zmáčknout pravé tlačítko myši, když jste na tom článku, a vybrat „tisk“), případně jděte do menu prohlížeče a tam si tisk vyberte z menu. Mě funguje zkratka ctrl+p.

  1. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak jíst zdravě na výletech s dětmi
Další článekŠtrúdlománie: nejlepší těsta a nádivky na závin