Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní pomazánky na pečivo, chlebíčky, placky nebo si je dejte jako dip  zelenině!

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 dýně (hokkaido, máslové)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • tymián
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 1 lžička dijonské hořčice
Ingredience
pro 4 porce
  • 200 g uvařených červených nebo jiných fazolí
  • 200 g cibule
  • 100 g červené řepy
  • 100 g vlašských ořechů
  • majoránka nebo tymián
  • šťáva ze zázvoru
  • 3PL oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl
Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 uzeného tofu
  • 1 tofunéza nebo sojanéza
  • půl hrnku mletých vlašských ořechů
  • 1-2 lžíce nastrouhaného křenu (podle chuti)
  • lžička umeocta
  • na ozdobu: petrželka
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • olej
  • sůl
  • hrnek vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 tofu natural
  • 1 tofu uzené
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • kelímek sojové tatarky nebo tofunézy (nemusí být)
  • 1/2 uzeného tempehu (nemusí být)
  • na dochucení: sojová omáčka, umeocet
  • čerstvé bylinky: pažitka nebo jarní cibulka

Kouřil jsem od 7 let, pil od 16. Časem se ke způsobu zábavy přidala tráva. Byl jsem ve špatné společnosti. Byl to úni...

Dýňový tataráček

Jak připravit dýňový tataráček

  1. Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu (vše použijeme do vývaru) a nakrájíme na kostičky.
  2. Šalotku a česnek nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji s větší špetkou soli.
  3. Přidáme dýní, tymián, protlak a sójovou omáčku. Osmahneme a podlijte vodou.
  4. Dusíme do změknutí dýně, až se odpaří část tekutiny a dýně se rozvaří.
  5. Dýni rozmačkáme nebo rozmixujeme.
  6. Přidáme hořčici a sladkou papriku.
  7. Zbytek uchováváme v lednici.

Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů

Jak připravit červenou paštiku z fazolí

  1. Cibuli a řepu nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s řepou, posolíme trochu víc, protože budeme přidávat nesolené fazole.
  3. Přidáme koření a restujeme až cibulka zesklovatí.
  4. Mezitím si umeleme vlašské ořechy v mixéru na jemno.
  5. Přidáme uvařené fazole, umleté vlašské ořechy, trochu vody z fazolí a dobře promícháme.
  6. Vaříme společně asi 5 minut a pak odstavíme z plotny.
  7. Přidáme trochu ume octa a citronové šťávy a vše společně rozmixujeme do hladka.
  8. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.

Křenová pomazánka s ořechy

Jak připravit křenovou pomazánku

  1. Tofu a křen nastrouháme na jemno.
  2. V mixéru nameleme ořechy na jemno.
  3. V misce smícháme nastrouhané tofu, křen, ořechy a tofunézu.
  4. Pomazánku dochutíme lžičkou umeocta.
  5. Zdobíme petrželkou.

Vodácká pomazánka

Jak připravit vodáckou pomazánku

  1. Do hrnku osolené vody dáme vařit tofu natural a vaříme 5 minut. Můžeme přidat i koření podle chuti (nové koření, bobkový list apod.).
  2. Osmahneme na trošce oleje na kostičky nakrájenou cibuli s troškou soli.
  3. Nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer.
  4. Rozmixujeme povařené tofu natural, uzené tofu a osmahlou cibulku.
  5. Do studené vody z vaření tofu přidáme lžíci škrobu a zamícháme a 3 minuty povaříme.
  6. Rozmixujeme spolu s tofu hmotou.
  7. Do pomazánky dáme nastrouhanou zeleninu a nasekané zelené natě, případně i nastrouhaný tempeh.
  8. Ochutíme tofunézou, sojovou omáčkou a umeoctem.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

55 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Aktuální a perfektní – jako vždycky. 👍

Alena Fremrová
31. 8. 2022

Prosím o informaci – u pomazánky je jedno, že je tam tepelně upravená zelenina a pak ji necháme vychladnout a jíme až později?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Spaghetti carbonara vegetariana

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Česneková pomazánka s pažitkou (veganská)

Může být jemná i ostrá, záleží, kolik dáte česneku. My ji máme moc rádi a děláme si ji pěkně štiplavou. Návštěvy zatím nikdy nepoznali, že tahle pomazánka ...

Smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!
2

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.

Luxusní cizrnová pomazánka

Cizrnovou pomazánku už asi znáte. Tahle je ovšem dokonale vylepšená! Nemusíte jí použít pouze na pečivo, ale i na pečenou zeleninu nebo zeleninu čerstvou. ...