natural tofu
Domácí tatarka
Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po...
Žlutá rýže s kurkumou, zázvorem a glazovaným tofu
Tohle jídlo, i když vypadá velmi svěže, dokáže krásně zahřát. Kardamom, kurkuma a zázvor se postarají o jedinečnou výraznou chuť rýže.
Ředkvičková pomazánka
Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.
Bezlepkový cheesecake
Jednoduchý, rychlý, bez lepku, cukru a mléka. Takový je tento cheesecake, který připravíte během chvilky. Jelikož je velmi jedlý, tak doporučuji si kousek dobře...
Tofu „tvarohová“ náplň do štrúdlu
Luxusní "tvarohová" náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.
Krémová kořeněná rýže s křupavým tofu
Krémová kořeněná rýže a do křupava upečené, lehce pikantní tofu je skvělou kombinací nejen pro chladné dny. Koření i zeleninu můžete měnit dle chuti...
Veganské rybí prsty
Luxusní rybí tofu prsty vhodné jako součást talíře nejen na Vánoce, ale kdykoliv v průběhu roku. Výborné jsou podávané třeba s jáhlovou kaší a...
Vánoční „tvarohová“ štola
Tvarohová štola je vánoční klasika, ale dobrá zpráva je, že jde udělat i jinak. K přípravě není potřeba cukr, vejce ani tvaroh a přesto...
Tofu s tahini omáčkou
Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako...
4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody
Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření - dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené...
Houbová smaženice s mangoldem
Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je...
Nepečené „tvarohovo-pudingové“ řezy s ovocem
Věrná kopie babiččina tvarohovo-pudingového řezu s piškoty a ovocem z mého dětství, ale ve zdravé podobě. Skvělé letní osvěžení a mlsání pro děti i...
Sladké “tvarohové” knedlíky s ovocem (bez lepku)
Jakmile začne ovoce, děláme je často. Jsou rychlé, krásně drží a moc dobré. Tvarohové sladké knedlíky jsou naše česká klasika. My je děláme v...
Kari smažená rýže s hráškem
Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!
Smažená rýže s hráškem
Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!
Kopřivová pomazánka
Mladé kopřivy jsou plné léčivých látek a minerálů. Jedna z cest, jak využít jejich detoxikačních schopností a obohatit si jídelníček, je přidat je do...
Česneková pomazánka s pažitkou (veganská)
Může být jemná i ostrá, záleží, kolik dáte česneku. My ji máme moc rádi a děláme si ji pěkně štiplavou. Návštěvy zatím nikdy nepoznali,...
Jak konzumovat a používat v kuchyni tempeh a tofu
Tofu a tempeh jsou plné bílkovin, lehce stravitelné a nenadýmavé zdroje bílkovin, které lze v kuchyni ihned použít. Jak je konzumovat a používat v...
Pohankové rizoto s dýní a tofu
Rychle hotové rizoto pro celou rodinu - ideální jídlo pro zimní dny. Pohanka v kombinaci s dýní krásně prohřeje tělo a pohladí trávení.
Chuďasovy kroupy s vejci (vegan)
Jednoduchý, rychlý a chutný recept "ze zbytků". Ideální pokrm když je hlad a není čas a energie vařit.
Thajské tofu stir-fry s hoisin omáčkou
Stir-fry se dá dělat na mnoho různých způsobů a můžeme do něj použít nejrůznější zeleninu. V tomto receptu jsme použili domácí hoisin omáčku.
Těstoviny ve „vajíčku“ (vegan)
Těstoviny nebo nudle ve vajíčku. Česká tradiční rychlovka v rostlinné podobě (bez vejce) - potěší malé i velké a je hotová do 15 minut.
Kompletní přehled druhů tofu a jejich použití v kuchyni
Přírodní, hedvábné, uzené, marinované, lahůdkové, ochucené... Jak se v nich vyznat? Které koupit a na co ho použít? Jak které chutná? Jaké jsou mezi...
Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)
Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.
Jak nahradit máslo
Začali jste s rostlinnou stravou, anebo máte alergii na mléčnou bílkovinu a najednou nevíte, co si místo másla namazat na chleba? Co použít do...
Tofu boloňská omáčka s těstovinami
Rychlé, lehké a dobré jídlo vhodné třeba na večeři nebo jako rychlý oběd. Vyzkoušejte jako alternativu klasických boloňských špaget třeba pro své děti.
Makový koláč se švestkami
Kombinace švestek, máku a "tvarohu" dělá z tohoto koláče luxusní chuťový zážitek.
Tofu koláč s meruňkami a drobenkou
Tvarohový koláč s ovocem a drobenkou je česká klasika. V této verzi zcela bez mléčných výrobků, vajec i cukru, a navíc bez lepku. Můžete...
Cuketové lečo bez vajec
Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak...
Tofu kostky v křupavé krustičce
Chybí vám něco křupavého, ale chcete, aby to bylo i zdravé? Tato slaná křupavá dobrota se hodí jak k hlavnímu jídlu, tak i jen...
Tofunéza aneb tatarská omáčka z tofu
Máte rádi klasickou majonézu a tataskou omáčku z ní vyrobenou, ale chcete jíst zdravě? Připravte si velmi chutnou domácí tofunézu. Poprvé jsem ji udělala...
Vodácká pomazánka
Tahle pomazánka vznikla náhodou - ze zbytků. Ale tak nám chutná, že ji děláme už 7 let v různých obměnách znovu a znovu.
Nekynutá batátová pizza se „sýrovou“ omáčkou. Chutná celé rodině!
Že je pizza nezdravá? Jak která... Na této si můžete pošmáknout bez obav o svou linii a zdraví :-) Je bez lepku, mléka, vejce,...
Tofu na kari
Toto jídlo je hotové do 10 minut. Skvělé, když potřebujete uvařit opravdu něco rychlého. Recept je velmi snadný, sytý a dobrý. Zejména v kombinaci...
Japonská polévka Ramen
Voňavá japonská polévka ramen dobývá naše talíře, respektive hluboké misky! Je skvělá na snídani, oběd i večeři nebo jen tak jako lehká svačina. Zkuste...
Pikantní marinované tofu
Takto upravené natural tofu je super pikantní chuťovkou do salátů, hlavních jídel nebo rizot.
Našlehaný česnekový tofu dip
Jemně česnekový dip nejen k zelenině, dá se mazat na chléb nebo použít jako krémovou omáčku na těstoviny.
Fermentovaný tofu tvaroh
Pokud chcete tofu posunout ještě o level výš co se týče živin i chuti, zfermentujte ho na výborný tofu tvaroh! Je to jednoduché a...
3 skvělé marinády (nejen) na tofu a tempeh
Natural tofu a tempeh, ale i seitan jsou sami o sobě bez chuti. Výborným způsobem, jak jim dodat chuť je právě marinování. Pak už...
Tofu – sójový sýr
Tofu uzené, natural, marinované, ochucené, silken... Je jich spousta druhů. Tofu nepotřebuje žádnou nebo jen velmi krátkou přípravu a v kuchyni má opravdu univerzální...
Je tofu zdravé? Sója a její rizika.
Je tofu zdravé nebo nebezpečné, protože není fermentované? A co tempeh, misso pasta nebo sójová omáčka? Můžeme je jíst, aniž bychom si ublížili? Kolik...
Cheesecake
Zdravá verze cheesecake v dvojbarevném provedení s čokoládovou polevou a ovocem. Tento si zamiluje celá vaše rodina.
Tiramisu do skleničky
Kombinace měkoučkých piškotů namočených v kávě a hedvábného nadýchaného krému. Tomu nejde odolat... A navíc zcela bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky!
Praktický návod, jak žít bez lepku v 9 krocích
Máte celiakii nebo lepek vaše tělo netoleruje? Myslíte si, že je to velké omezení ve výběru potravin a nemůžete se stravovat chutně a zdravě?...
Marinované česnekové tofu
Namarinované natural tofu je luxusní ingredience do salátů, polévek a teplých jídel, perfektní je do jednohubek místo sýrů. Ale hodí se jako mlsání i...
Novinka na trhu – fermentované tofu. Znáte ho?
Slyšeli jste už někdy o fermentovaném tofu? Ne? Já do doby, než jsem na něj narazila v obchodě také ne. Ale v Asii se...
Tofu sýr v japonské úpravě Misozuke
Máte rádi sýry? Pak zkuste tuto japonskou alternativu v podobě marinovaného tofu v misu. Je to dobrůtka! Takto upravený "sýr" je skvělá ingredience pro...
Jak používat tofu
Základní příprava
Tofu je při výrobě dostatečně tepelně zpracováváno, bez obav je můžete používat v teplé i studené kuchyni. U jiných typů tofu než je...
Tofu a žampiony s čerstvým špenátem
Večerní rychlovky ve woku jsou vždycky otázkou pár minut. Jak je ale udělat, aby nebyly na jedno brdo? Krom střídání zeleniny také střídám koření....
Houbová smaženice, po které vám nebude těžko
Houby v lese rostou jak z vody. Možná, stejně jako my, občas zatoužíte po houbové smaženici. Také vám ale po té klasické smaženici bývá těžko?...
„Tvarohová“ tofu pomazánka s mrkví
Bylo potřeba udělat honem něco slaného na oslavu. Za pár minut byla hotová tofu pomazánka a během ochutnávání se diktoval recept hostům.
Veganská míchaná vejce se zeleninou
Nenechte se mýlit vzhledem ani chutí. Tahle dobrota sice jako vejce chutná, ale žádné tam není. Nebude vám po jídle těžko a přitom si...
Tofu sladký „tvaroh“ – jako nádivka i svačina
Chybí vám chuť tvarohu? Zkuste tuto věrnou kopii - verzi z tofu! Hodí se jako svačinka, nádivka do koláčů, závinů, žemlovek nebo dortů. Prostě...
Domácí pikantní sýr z tofu
Pokud vám ke štěstí chybí chuť sýra nebo se ho chcete v rámci masopustu poprvé vzdát, ale bojíte se absťáku, vyzkoušejte domácí sýr vyrobený...
Jarní polévka s tofu
Jaro už je v plném proudu a tak nám v obchodech přibývá další zelenina. Jelikož miluji jarní cibulku a v lednici zbyla půlka tofu,...
Křehké „tvarohové“ noky s ovocnou omáčkou
Nadýchané měkkoučké noky rozplývající se na jazyku. A v kombinaci s teplou ovocnou omáčkou vytváří neodolatelnou kombinaci a úžasný chuťový zážitek, kterému prostě nikdo...