Dušičky, Samhain, Haloween. Temné období nebo skvělá příležitost?

7

Nastává zvláštní období, temná polovina roku. Pro naše předky byly první tři týdny v listopadu magické. Rituálně se zbavovali všeho, co jim v životě už nesloužilo. Byl to čas zúčtování, konec zemědělského roku, oslava úrody. My dnes slavíme Dušičky, nově i Haloween, ale původní význam svátků už neznáme a toto období neumíme jak se patří využít.

Přechod mezi minulostí a budoucností

Jako většina dnešních svátků, i Dušičky byly původně keltským svátkem.Ještě než na naše území přišli Slované, už se tu slavil Samhain. První tři týdny v listopadu připadaly na tento svátek, který začínal v noci z 31. října na 1. listopadu. Svátek připadá na konec sklizně a pro naše předchůdce znamenal uzavření hospodářského roku. Samhainem začala temná polovina roku. Samhain tedy byla oslava pohanského Nového roku.

Keltský rok

Naši předci toto období vnímali jako přechod mezi minulostí a budoucností. Druhým takto významným svátkem je Beltain, který se slaví 30. dubna a který dnes známe jako Čarodějnice, resp. jako pálení čarodějnic. V obou případech jde o svátky spojené s ohněm a s očistnými rituály. 

Nejdřív maso, potom půst

Pro naše předky byly tyto svátky velmi důležité, toto období bylo magické. Protože byli mnohem více v kontaktu s přírodou, více vnímali, jak se v tomto období svět živých a svět mrtvých propojuje. Věřili, že poslední říjnovou noc jsou duše zemřelých všude přítomné, stejně jako čarodějnice, a že přestávají platit zákony prostoru a času. Noc duchů začínala při západu slunce 31.10.
V té době se ke svým zemřelým obraceli pro radu, rituálně se zbavovali všeho, co jim přestávalo sloužit. Cíleně odpouštěli, ukončovali spory, probíhalo jakési zúčtování. Zapalovali se ohně, děkovalo se přírodě za uplynulý rok, oslavovala se úroda. Keltů věděli, že je nutné naslouchat přírodě, chránit ji 
a užívat jejích darů, za které je potřeba poděkovat.
Během svátku se jedlo hodně masa, protože na zimu bylo potřeba se vykrmit. V zimě bylo třeba o zvěř pečovat, aby na jaře měla mladé, ne ji sníst. Takže následoval přirozený půst. Bylo třeba šetřit se zásobami a období dlouhého chladu a temna přežít s tím, co se sklidilo.

Vydlabané dýně nejsou žádná novinka

Keltové věřili, že duch člověka má sídlo v hlavě. Jako symbol tedy vydlabávali kulaté zeleniny (tykve, vodnice) a vkládali do nich svíčku jako symbol ducha.
V Irsku se váže k vydlabaným dýním legenda o opilci Jackovi, pro kterého si třikrát přišel čert a on ho pokaždé přelstil. Po smrti pak Jacka nechtěli v nebi a do pekla nemohl. Sám Satan mu prý daroval žhavý uhlík, který Jack dal do vydlabané dýně a svítil si na cestu ve věčné temnotě. Lidé pak nechávali Jackovi v tuto noc vydlabané dýně se svíčkou na okně, aby si Jack světlo vzal a ochránil je před zlými silami.
S anglosaskou kulturou se svátek dostal až do Ameriky a stal se velmi komerčním. S původními oslavami přírody a spirituálního uvědomění má dnes jen pramálo společného.

Čas skoncovat s tím, co nás tíží

U nás do dnešní doby přežil zvyk zapalovat za každého zemřelého v rodině svíčku. Mnoho rodin jezdí na hroby pokládat květiny a věnce, zapálit světýlko. Ale můžeme toto tajemné období využít jako naši předkové – zúčtovat a zbavit se starých nefunkčních konceptů. Vymanit se z vlivů, které nám neslouží, zbavit se toho, co nám v životě neprospívá. Co třeba skoncovat s kávou nebo cukrem? S nějakou nezdravou závislostí? V tomto období by nám takové rozhodnutí mohlo jít snáz. Ne náhodu v těchto dnech probíhá náš podzimní program, kde k podobným úvahám vybízíme. A nejde zdaleka jen o jídlo. Však ti, kdo se k  nám přidali, už vědí a někteří už na tom intenzivně pracují 😉

Očistné rituály pomáhají i v moderní době

Náš život je plný napětí, stresu a spěchu, přestože žijeme v době nebývalé hojnosti, netrpíme hlady ani zimou. I my potřebujeme občas provětrat hlavu a udělat si v ní pořádek. Pokud to s vámi rezonuje, využijte toto magické období pro svoji očistu. Možností je mnoho. Vykuřte dům pomocí bylinek, zapalte svíčky nebo vonné tyčinky. Všechno, čeho se chcete zbavit, nějakým způsobem zhmotněte – nakreslete, napište na papír, vyrobte figurku nebo přímo čarodějnici symbolizující vaše starosti, případně je napište na papír a připevněte na tento symbol. Až dostanete z hlavy všechna trápení, strachy, zkrátka vše, čeho se chcete zbavit a dokážete to pojmenovat, tak to rituálně vhoďte do ohně a spalte. Pro navázání kontaktu se svými předky si zameditujte, zapalte byliny či jiné vykuřovadlo, pokládejte otázky a naslouchejte znamením.
Nezapomeňte poděkovat za vše dobré, čeho se vám dostalo. Za hojnost v uplynulém roce, za úrodu, ať už má ve vašem životě jakoukoli podobu. Prociťte vděčnost za to, že jste zdraví a máte se dobře.

Světýlka v temnotě

Na cestu krátkými dny a dlouhými nocemi vám budeme svítit i my na Jíme Jinak – novými recepty a články. Jako majáček naděje svítí ostatním na cestu k lepšímu zdraví a větší životní pohodě i vaše příběhy plné naděje a krásné komentáře o tom, že to i v téhle době jde jinak, lépe a v klidu. Za každý jeden vám děkujeme.

Přeji vám, abyste nadcházející období temna prožívali v klidu, v lásce, odpuštění, v souladu s přírodou, ve spojení se sebou a svými předky, nikoli ve spěchu, stresu a depresích, jak je dnes běžně zvykem.

 

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...
  1. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVyhlašuju tykání
Další článekCelozrnné obiloviny jako pomoc v léčbě současné epidemie obezity